Na UFC fackovanou se valí ostrá kritika. Dana White má však jasno

Tento týden, konkrétně ve středu, se odehrála první epizoda fackované pod organizací Power Slap, jenž spadá pod slavnou UFC. Úvodní duely i celý koncept se na internetu okamžitě stal terčem masivní kritiky. Jak reagoval Dana White?

Dana White je se svou fackovací organizací na pranýři Foto: Profimedia

Organizace Power Slap má za sebou první epizodu, šílené záběry obletěly svět

V UFC začaly naplno létat facky. Přesněji řečeno v odnoži Power Slap, která nově pořádá bizarní zápasy ve fackované, pod záštitou UFC. Již úvodní duely vyvolaly obrovskou vlnu nevole a není se čemu divit. Jde o velmi nebezpečnou disciplínu, kdy přijímající soutěžící nemá možnost se jakkoliv bránit.

Odpůrci, ale i kvalifikovaní odborníci zdůrazňují, že existuje velké riziko trvalých zdravotních následků. A nutno podotknout, že z dostupných záběrů, kdy často padaly tvrdé knockouty, jde skutečně mráz po zádech. Otázka zní: „Proklestí si tato kontroverzní disciplína cestu ke svým fanouškům, jako kdysi MMA, nebo je to slepá ulička a tento formát nemá šanci na úspěch?“

sipka Vsaďte si na bojové sporty s bonusem za registraci ZDE

Minimálně z reakcí na sociálních sítí vyplývá, že má Dana White a jeho tým před sebou obrovské množství práce. Prozatím se se zlou potázali. Start rozporuplné organizace navíc doprovází skandál právě šéfa UFC, který na silvestra pod vlivem alkoholu uštědřil manželce facku a naneštěstí pro něj ho při tom v klubu někdo natočil. Na základě tohoto incidentu byla premiéra první epizody Power Slap odložena, avšak kritika na adresu Whitea v žádném případě neutichá.

Uznávaný neurovědec Chris Nowinski se vyjádřil ve smyslu, že zde existuje velké riziko otřesů mozku, která mohou dokonce způsobit i jeho trvalé poškození. Rozhořčení nad celým projektem vyjádřil na Twitteru i spolumajitel a promotér Oktagonu, Ondřej Novotný. Celá řada kapacit z celého světa volá po zákazu této nebezpečné soutěže. Jakým směrem se bude celá situace ubírat ukáže až čas.

  • Ve fackované rozhodčí hodnotí přesnost a sílu úderů. V USA byla tomuto odvětví udělena licence Nevada State Athletic Commission a úředně se tedy jedná o sport.

Facky budou létat i v Česku

Nejen organizace UFC vypozorovala, že by v rámci fackované mohl být skrytý potenciál. V polovině ledna oznámila svůj vznik organizace Red Face, která během jara spustí v ČR pyramidový systém o lukrativní finanční obnosy. Se zbrusu novou organizací spojila jméno celá řada známých osobností z bojové scény i showbyznysu.

Koncept fackované ovšem není zcela nový. „Průkopníky“ tohoto odvětví můžeme hledat především v USA a v Polsku. Za oceánem se o podchycení tohoto začínajícího trendu pokoušeli před rokem bratři Paulové, kteří se dokonce spojili se slavným Arnoldem Schwarzeneggerem a v rámci organizace Slap Fighting Championship uspořádali několik turnajů.

Na konci roku 2022 proběhl v rámci turnaje Fight Night Challenge historicky první duel ve fackované u nás. V něm se utkali Matěj "Kiry the king" Király a Tomáš „Drevorubač“ Vaľko. Ve vyrovnaném souboji nakonec zvítězil Vaľko na body.

Co se týče popularity fackované, nemusíme v rámci ČR chodit daleko. Tento způsob „zábavy“ je totiž nesmírně populární v sousedním Polsku skrze organizaci PunchDown. Jenže právě tady si tato šílená disciplína vybrala na konci roku 2021 tu nejkrutější daň. Někdejší strongman a MMA zápasník Artur Walczak zemřel v 46 letech na krvácení do mozku, které utrpěl právě na soutěži ve fackování. Celým případem se tehdy dokonce zabývala policie.

Je tedy jasné, že kritické hlasy na adresu této kruté zábavy mají rozhodně své opodstatnění. Boss UFC i Power Slap Dana White ovšem zůstává v klidu. Tedy aspoň zdánlivě.

“Nikdo vás nežádá a nenutí, abyste se na to dívali. Utrácíme peníze, abychom se ujistili, že tam máme dva zdravé lidi a řádnou lékařskou péči během zápasu i po něm. V Power Slap se dávají tři až pět facek za turnaj. Bojovníci v boxu dostanou 300-400 úderů za zápas. A hádejte co: víte, jaká je moje odpověď? Když se vám to nelíbí, tak se na to nedívejte! ” řekl ostrým hlasem White.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Paddy Pimblett patří mezi největší hvězdy současné UFC

Organizace UFC - program, zápasníci, eventy a statistiky

UFC je nejlepší MMA organizace na světě. ✨ Podívejte se na kompletní informace, které naleznete podrobně rozepsané v článku.

Dana White má plnou hlavu starostí

Třesk v těžké váze UFC: Odchod šampiona i návrat krále

Těžkou divizi organizace UFC potkalo doslova zemětřesení. Dojmy jsou však rozporuplné. Ligu mistrů opouští současný šampion Francis...

Jake Paul má podle všeho domluvený další boxerský zápas

Vyjde to tentokrát? Jake Paul si plácl s velkým rivalem

Tenhle zápas už se v jistou chvíli zdál být definitivně u ledu. Nyní ovšem dorazila překvapivá zpráva, že by souboj měl být dohodnut. Více...