Pořád věřit v páku nebo knockout je klíč, ví Filip Macek

Je to pro něj životní šance. Zápas, za kterým si tvrdě šel. Filip Macek v rozhovoru pro FightLive prozrazuje detaily ze zákulisí přípravy na titulový duel a spoustu dalších zajímavostí.

Filip Macek má před sebou nejdůležitější zápas kariéry Foto: OKTAGON MMA

Rozhovor s Filipem Mackem před nadcházejícím zápasem o titul organizace Oktagon

Titulová bitva s Jonasem Magardem na turnaji Oktagon Prime 4 je doslova za rohem. Sympatický fighter Filip Macek se exkluzivně pro FightLive rozpovídal o svém aktuálním nastavení, dánském soupeři i o tom, co mu dal poslední náročný fight.

Filipe, ty máš za sebou ve 30 letech neuvěřitelných 41 zápasů. Vnímáš nadcházející bitvu, jako nejdůležitější duel kariéry?

Určitě to beru, jako nejdůležitější zápas v mojí kariéře. Oktagon už hodně znamená a když máš titul, tak je fakt hodně cenný, takže ano je to pro mě největší výzva v životě.

V minulosti si jednou pás bantamu v Oktagonu už na dosah měl. V čem si podle tebe udělal od porážky s Tomášem Deákem v roce 2019 největší progres?

Nejvíc jsem se od té doby posunul asi v hlavě. Tím, jak to tenkrát bylo hodně psychicky náročný, jsem po téhle stránce udělal největší progres. Teď když nastupuju do zápasů, tak je to mnohem uvolněnější a cítím se lépe. Samozřejmě uvidíme, jestli to bude platit i v nadcházejícím titulovém zápase. Já doufám, že jo. Pak taky musím zmínit postoj, který jsem od té doby hodně piloval. Obecně se dá ale říct, že jsem se posunul v každém ohledu.

Jak velkou roli budou podle tebe hrát v souboji s Magardem zkušenosti, třeba právě i ty z titulového zápasu s Deákem?

To zatím nevím, ale je fakt, že mám dvakrát tolik zápasů, jsem zkušenější a víc jsem toho zažil. Nemyslím si ale, že bych díky tomu měl nějakou velkou výhodu. Soupeř je velmi kvalitní a je to profík. Navíc těch zápasů taky nemá úplně málo. Nemyslím si, že to bude hrát zásadní roli.

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Hned několikrát se ti měnil termín zápasu a nakonec i soupeř. Jak velká komplikace v přípravě a dietě to pro tebe byla?

Ano, soupeři se mi měnili pořád. Myslím si, že šlo o tři změny soupeře a stejně tak dva nebo tři termíny zápasu. Když už jsem se chystal začít shazovat, tak se to zrušilo, takže to bylo takový všelijaký… Příprava byla ale dlouhá, což by mělo hrát pro mě. Měl jsem na to víc času, ale všechno samozřejmě ukáže až zápas. Takže abych to shrnul, zase tak velká komplikace to nebyla. Já se teď hrozně těším, jelikož se o titulovém zápase mluví už více než půl roku.

Naposledy si zápasil na konci května, kdy sis v semifinále bantamové pyramidy poradil s Italem Iovinem, přestože se zápas nevyvíjel úplně ve tvůj prospěch. Co hlavního sis z tohoto utkání vzal směrem k nadcházejícímu titulovému duelu?

Určitě přesvědčení nikdy to nevzdávat a pořád doufat, že můžeš vyhrát. To bylo jednoznačně to nejdůležitější, co jsem si z toho zápasu odnesl. Pořád věřit, že tam nějakou tu páku dáš, nebo že přijde nějakej knockout. Když to máš pořád v hlavě, je velká šance, že se to stane.

Jak ty sám vnímáš Jonase Magarda a v čem vidíš jeho nejsilnější zbraně?

Magarda vnímám jako sympaťáka a profesionála. Je to výbornej fighter se vynikajícím boxem, wrestlingem i fyzičkou. Je hodně komplexní, takže mě může ohrozit úplně ve všem.

Ty už si se přiblížil dvacítce vítězných submisi, což je naprostá šílenost v dobrém slova smyslu. Řekni, je to před zápasem spíš tak, že si vizualizuješ konkrétní techniku podle toho, jak soupeře spolu s týmem načteš, nebo spíš improvizuješ podle toho, jak se zápas vyvíjí přímo v kleci?

Taktiku s týmem samozřejmě vždycky nějakou máme, které se snažím držet. V kleci se ale věci rychle mění, takže se snažím přizpůsobovat boji. To, co v danou chvíli vyhodnotím, jako nejlepší, to udělám. Takže je to vlastně de facto docela spontánní…


„Magard je profesionál a komplexní zápasník. Může mě ohrozit prakticky kdekoliv“


Je pro tebe váha tím pověstným hlavním bojem před samotným zápasem, nebo ti shazování nečiní větší potíže?

Dělání váhy je jednou z nejhorších věcí pro zápasníka. Teď to ale bylo docela v pohodě, dietu jsem zvládl dobře a v závěru shazování jsem řešil pět kilo, což mi většinou zbývalo i víc. Váhu udělám vždycky, ale nikdy to není jednoduchý. Člověk si musí pořád odříkávat, a já navíc mám jídlo fakt rád. Na druhou stranu tělo si skvěle odpočine a i hlava pracuje daleko lépe, když je tělo co nejhubenější.

Je v této přípravě tvým dvorním sparingem Kuba Tichota, případně kdo další?

Mí hlavní sparingové jsou přesně Kuba Tichota, Peťa Gabal, Matěj Kuzník, Kuba Vrána a vůbec mám k sobě strašně moc kvalitních parťáků, kteří tu scénu za chvíli ovládnou. Většinou jsou všichni těžší, takže co se týče tréninků a sparingů, jsou hodně kvalitní a vůbec si nemůžu stěžovat.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Lucie Pudilová před dalším zápasem odpovídala na otázky FightLive

Boj na zemi? Možná tam zkusí své štěstí, říká Lucie Pudilová

V rozhovoru pro FightLive 🎙️ dává Lucie Pudilová nahlédnout pod pokličku svého aktuálního rozpoložení před turnajem Oktagon Prime 4 v...

Filip Macek bude znovu bojovat o titul Oktagonu

Oktagon Prime 4: Macek, Pudilová, Pokorný - datum, program, stream

Turnaj Oktagon Prime 4 ✔️ nabídne velmi zajímavé zápasy. O titul bude bojovat Filip Macek a ukáže se i Lucie Pudilová. Podívejte se na...

Turnaje Oktagon MMA představují nezapomenutelný zážitek

Sledujte MMA online živě - live streamy zápasů zdarma

Smíšená bojová umění MMA 🥊 jsou v České republice aktuálně velmi populární, obzvlášť pak Oktagon. ▶️ Podívejte se, kde a jak sledovat...