Rozhodčí Voborník na pranýři, názor nabídl i Patrik Kincl

Sobotní turnaj Oktagon 37 opět vzbudil velké emoce. Obrovsky diskutovaným tématem se stal výkon rozhodčího Jana Voborníka v hlavním zápase večera. Bylo ukončení ve 3. kole v pořádku? Tady jsou reakce a názory.

Highkick Kaika Brita Foto: OKTAGON MMA

MMA komunita spílá rozhodčímu Voborníkovi za pozdní ukončení hlavního zápasu, organizace se za zkušeného arbitra postavila

David Kozma přišel po 4 letech o titul velterové váhy, přestože v zápase předvedl neuvěřitelné srdce. V zápase s Kaikem Britem inkasoval už od prvního kola mnoho tvrdých úderů a několikrát šel k zemi. Český rozhodčí Jan Voborník chtěl podle řeči jeho těla duel několikrát ukončit, nakonec se k tomu ale odhodlal až ve 3. kole. Zkrvavený a značně dezorientovaný Kozma už tou dobou nedokázal vzdorovat a aktivně se bránit, třebaže na tiskové konferenci uvedl, že měl o situaci celou dobu přehled.

Výkon i samotná nominace Jana Voborníka se stala okamžitě terčem mnoha diskuzí. Způsob ukončení zápasu rozděluje fanoušky na dva tábory. Jedna názorová skupina, kam spadají i oba promotéři organizace Oktagon, má za to, že odmávání zápasu ve třetím kole bylo v pořádku.

Sám Ondřej Novotný k tomu řekl:

“Zavzpomínali jsme si na staré časy. Podobný způsob rozhodování zápasů byl před 5 – 6 lety v rámci všech organizací, standard. Dnes už se to posunulo, ale Kozma vždy všem rozhodčím českým i zahraničním říká, ať mu to nechají co nejdéle, že vstane a dá případně najevo. I na tiskové konferenci říkal, že pořád, i když ho Voborník odmával, tak byl při sobě.

David je v tomhle strašně upřímný. Voborníka určitě budou lidé kritizovat za pozdní ukončení. Je to za mě vlastně asi OK. Šlo to ukončit čtyřikrát, ale je to tak, jak to je. Kozmovi naštěstí nic není, což ukázalo CT vyšetření v nemocnici. Jde „jen“ o povrchová zranění, což bude brzy v pořádku.“

„Myslím si, že ukončení bylo dobré. Byl to zápas o titul šampiona, kde se to zpravidla nechává trochu déle. Voborník už tam měl párkrát nakročeno, že to ukončí, ale pak se to vždy nějak vyvinulo, že se David bránil a stále byl aktivní. Myslím si, že to bylo správné rozhodnutí tam neskočit a nechat zápas dál plynout. Až v té poslední, rozhodující chvíli jsme si s Attilou říkali, že už asi opravdu stačí, a tam to správně ukončil,“ nabídl svůj pohled i druhý s šéfů Oktagonu – Pavol Neruda.

Druhá skupina fanoušků, ale i oborníků či samotných bojovníků tvrdí, že ukončení zápasu přišlo pozdě a absolutně nesouzní s nastaveným trendem ochrany zdraví zápasníků. Tak či tak, názor si musí každý divák a fanoušek udělat sám. Pravdou je, že celá situace nebyla pro Jana Voborníka vůbec jednoduchá.

Pohled na věc nabídl na svém Instagramu v rámci tradičních pondělních otázek fanoušků i šampion střední váhy Patrik Kincl: „Mně se na to nekoukalo moc dobře. Souhlasím s názorem, že zápas mohl a nejspíš i měl být ukončený mnohem dříve. Zarážející je také fakt samotné nominace rozhodčího Voborníka. Český sudí by zřejmě neměl rozhodovat titulový zápas svého krajana, tím spíš když jsou tam poměrně silné kamarádské vazby.“

V tomto případě se ale sluší zmínit i druhou stranu mince a tím jsou velmi chladné vztahy právě mezi Janem Voborníkem, někdejším trenérem Patrika Kincla, a právě aktuálním šampionem váhy do 84 kilogramů.

Jeden z nejlepších turnajů v historii organizace

Obecně se však turnaj Oktagon 37 extrémně vydařil, což potvrzuje spousta pozitivních reakcí. Ondřej Novotný se na tiskové konferenci nechal slyšet, že za celou svoji kariéru pravděpodobně neviděl lepší galavečer.

Stejný názor mají i početné zástupy fanoušků. A s chválou nešetří i další osobnosti: „Děkuji Oktagonu za parádní zážitek. Nikdy ve svém životě jsem naživo neviděl lepší turnaj,“ vzkázal prostřednictvím Instagramu Makhmud Muradov

Z reakcí je zřejmé, že se turnaj líbil například také Lajošovi Kleinovi a mnohým dalším bojovníkům. Fanoušci na sociálních sítích vyzdvihují nezlomné srdce Davida Kozmy, což jen dokresluje, že i nadále zůstává „šampionem davu“.

Lehce ve stínu tak možná zůstává fenomenální výkon Kaika Brita. Brazilský uragán předvedl v zápase jasnou dominanci a několikrát doručil tvrdý knockdown. Zároveň ale mohl i prohrát, to když se Kozma pokoušel nasadit arm bar. Britovy rychlé ruce ale opět zaúřadovaly a nakonec mu vynesly titul velterové váhy.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Karlos Vémola v obklopení svých nejbližších

Vémola skončil v nemocnici. Jak vážné to je? Exkluzivní vyjádření

Zdravotní patálie Karlose Vémoly bohužel neberou konce. Česká MMA ikona musela uprostřed přípravy na titulový zápas s Patrikem Kinclem opět...

Kaik Brito jako první v Oktagonu skolil Davida Kozmu

David Kozma prohrál a velterovou váhu přebírá nový šampion

Ostravský turnaj Oktagon 37 nabídl neuvěřitelné výkony. Několik KO v prvních kolech i korunování nových šampionů. Přečtěte si to zásadní z...

Jan Voborník je předním českým MMA rozhodčím

Jan Voborník: Staredown jsem očekával. Vémola je profesionál

MMA rozhodčí Jan Voborník je jedním z těch, kdo mají dlouhodobě možnost pozorovat výkony i chování bojovníků pořádně z blízka, a proto jsme...