Úspěch nebo zklamání? Jiří Procházka 10. v anketě Sportovec roku

Máme za sebou slavnostní vyhlášení ankety Sportovec roku 2022, ve které rozhodují členové Klubu sportovních novinářů. Konečné umístění Jiřího Procházky vyvolalo na sociálních sítích bouřlivé reakce.

Jiří Procházka přebírá ocenění na Sportovci roku Foto: Profimedia

Jiří Procházka Sportovec roku 2022: český samuraj končí na 10. místě

„Měl se umístit mnohem výše“. Věta, která nejčastěji charakterizuje konečné výsledky ankety Sportovec roku 2022. Fanoušci i široká veřejnost se shodují, že snový rok Jiřího Procházky měl být oceněn daleko lepším umístěním, než konečnou 10. příčkou. Zástupci Klubu sportovních novinářů to ovšem viděli jinak.

I přes konečné 10. místo se jedná o velký úspěch, o tom není pochyb. Vůbec poprvé se některý z MMA bojovníků dostal do závěrečné nominace TOP 10 sportovců v daném roce. Význam a dosah Procházkova úspěchu byl ale mnohonásobně větší, než ilustruje konečná 10. příčka. Zisk titulového pásu nejlepší ligy světa zůstal v rámci této ankety jednoznačně nedoceněn.

O čem to vypovídá? MMA je u nás navzdory fenomenálnímu úspěchu Jiřího Procházky stále velice kontroverzní sport. Násilí a krev je evidentně pro velkou skupinu odborníků stále důvodem odsunout tuto nejrychleji se rozvíjející sportovní disciplínu na druhou kolej. Dalším, neméně důležitým faktorem, mohou být zastaralé myšlenkové vzorce hlasujících novinářů. Paradoxem je, že MMA se už dávno stalo mainstreamem, podobně jako hokej či fotbal.

sipka Na kompletní pořadí Sportovce roku 2022 se podívejte ZDE

Sám Jiří Procházka označil své umístění za úspěch, avšak jedním dechem dodává, že MMA je zdaleka nejnáročnější a nejčistší sport, a mělo by se posuzovat zvlášť.

“Pokud je tu pojem soutěživost, tak to se nutně pojí s bojem. Jedna strana s druhou nějakým způsobem zápolí. A ta nejčistší forma nemůže být nic jiného než čistý souboj. Je tam sice krev, agrese, někdo tam dává víc umění, ale co se týče soutěže mezi dvěma bytostmi, tak jediným králem z toho je MMA. Za tím si stojím. Se vší úctou a pokorou vůči ostatním,“ přiblížil pro idnes.cz svůj názor sám BJP

“Já svou hodnotu v tomhle znám a to je pro mě stěžejní. Vsadím se, že spousta lidí, kteří to hodnotí, ještě nebyla na takovém galavečeru a galavečeru těch nejlepších. Nechci to se skromností zmiňovat, získal jsem teď světové prvenství a věřím, že si tento sport zaslouží být jedině v prvních místech. Mě ať si lidé umístí kam chtějí”

Jiří Procházka se aktuálně zotavuje po zranění ramene, které mu znemožnilo postavit se do své první titulové obhajoby proti Gloveru Teixeirovi. Následkem toho musel pod tlakem vedení UFC uvolnit titul polotěžké váhy. Původní odhady o roční pauze Procházka v posledních rozhovorech několikrát korigoval. Podle jeho slov by mohl být začátkem léta v plné síle a znovu připraven vzít si zpět pás šampiona UFC.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Paddy Pimblett patří mezi největší hvězdy současné UFC

Organizace UFC - program, zápasníci, eventy a statistiky

UFC je nejlepší MMA organizace na světě. ✨ Podívejte se na kompletní informace, které naleznete podrobně rozepsané v článku.

Jiří Procházka se vážně zranil

Zlé zprávy: Jiří Procházka se vážně zranil. Mimo může být i rok

Ve středu večer obletěla svět smutná zpráva. Šampion polotěžké váhy UFC Jiří Procházka utrpěl vážné zranění, které ho na dlouhou vyřadí ze...