Karfiolové (květákové) uši zápasníků: jaká je příčina?

Možná jste si už někdy položili otázku, proč mají zápasníci různých bojových odvětví na první pohled zdeformované a nehezky vypadající uši. V tomto článku si řekneme, jak k tomu dochází, a jestli existuje nějaká prevence.

UFC, Khabib Nurmagomedov - Zdroj ČTK, AP, John Locher Foto: ČTK/AP/John Locher

Deformace uší – proč mají bojovníci květákové uši

Květákové, nebo také karfiolové uši, jsou jedním z hlavních poznávacích znamení sportovců, kteří se pravidelně věnují bojových disciplínám. Není to znamení pouze jednoho konkrétního odvětví, s „tzv“ karfióly se setkáte v judu, MMA či řecko-římském zápase nebo grapplingu. Zatímco pro fanoušky a širší veřejnost jde o neobvyklou image, zápasníci většinou vnímají deformaci jejich úší, jako nedílnou součást jejich milovaného sportu. Vyzvedněte si bonus bonus za online registraci a sázejte na bojové sporty

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Karfiolové uši: proč mají zápasníci divné a nateklé uši

V současné době jsou středem pozornosti především MMA bojovníci, a to nejen svými výkony a často výživnými trashtalky, ale i právě velmi zdeformovanými ušními boltci. Pro běžného člověka je to samozřejmě věc naprosto neobvyklá, a při pohledu na pochroumané uši můžete zůstat stát s upřeným zrakem a otevřenými ústy. Naprostá většina fighterů se karfiolovým uším v různé míře během kariéry nevyhne.

Jak na uši karfioly a proč vznikají

Karfiolové uši vznikají kvůli velkým a pravidelným tlakům a tření během bojů na zemi, anebo v klinčích. V ušním boltci se nahromadí krev, která zde často ztuhne a tím dochází k deformaci. Jedinou možností, jak chrupavce i celému uchu ulevit a pokusit se ho vrátit do původního stavu, je odsát nahromaděnou krev injekční stříkačkou, což je nejen velmi bolestivé, ale i časově náročné.

Většina profi fighterů tuzemské scény, jako například Ivan Buchinger, Jirka Procházka či Karlos Vémola trénují v přípravě na zápas vícefázově a prakticky by nedělali nic jiného, než vytahovali krev z ucha.

Německý Terminátor Stephan Pütz se taktéž může pochlubit solidním karfiolem Foto: OKTAGON MMA

Další a mnohonásobně méně oblíbenou technikou, jak se zbavit alespoň částečného množství krve z ucha, je zavedení drenu, přes který se pak krev odčerpává. Možností, jak se vrátit k běžnému tvaru ucha je plastika, což ale většina aktivních zápasníků příliš často nevyhledává.

Alespoň částečnou ochranou je používání helmy, zejména při grapplingových a wrestlingových drilech. Důležité tu je také zmínit, že květákové uši nemusí být jen čistě vizuální problém, ale může snadno dojít i k poškození sluchu. Řekněte to ale bojovníkovi, pro kterého je tento druh sportu obrovskou vášní.

Květákové uši – vada na kráse, nebo typické znamení válečníka?

Jak už jsme naznačili v úvodu - většina bojovníků bere tuto skutečnost, jako součást daného sportu a plastice se záměrně vyhýbá. Naopak často se setkáte s názorem, že fighteři jsou na své karfiolové uši náležitě pyšní a zkrátka k nim patří.

Vyjmenovat všechny bojovníky s tímto typem deformace by bylo samozřejmě na dlouho. Mezi ty na první pohled nejviditelnější můžeme ale zařadit Khabiba Nurmagomedova, Tonyho Fergusona, Justina Gaethjeho či Dustina Poiriera. Z českých borců se pak vymykají uši například Miroslava Brože, Dominika Humburgera, nebo Andreje Kalašnika.

Detailní záběr na karfiol Foto: OKTAGON MMA

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Český šampion polotěžké váhy UFC Jiří Procházka

Jiří BJP Procházka MMA zápasy, UFC, statistiky a životopis

Jiří BJP Procházka je prvním českým šampionem nejlepší světové organizace UFC ⭐. Podívejte se na jeho unikátní cestu bojovníka, pro kterého...

Paddy Pimblett patří mezi největší hvězdy současné UFC

Organizace UFC - program, zápasníci, eventy a statistiky

UFC je nejlepší MMA organizace na světě. ✨ Podívejte se na kompletní informace, které naleznete podrobně rozepsané v článku.

Ondřej Novotný, Patrik Kincl, Pavol Neruda

MMA organizace Oktagon - zápasníci, eventy a statistiky

Vše, co potřebujete vědět z dění okolo organizace Oktagon MMA ❤️ se dozvíte v tomto článku. Novinky, přehled turnajů i další zajímavosti ✔️...