Rukavice na box a MMA rukavice - rozdělení, vlastnosti a cena

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Rukavice jsou nejdůležitější součást výbavy každého zápasníka. Existuje celá řada modelů a značek, takže pro lepší orientaci i výběr doporučujeme přečíst si tento článek.

RUKAVICE MMARUKAVICE BOXCENA

Rukavice jsou základní výbavou každého bojovníka Foto: Shutterstock

Rukavice box vs. Rukavice MMA - jaký je rozdíl?

Zásadní rozdíl mezi oběma typy rukavic je viditelný už na první pohled a vychází z něj ono známé obecné, slangové rozdělení na malé (MMA) a velké (BOX, K1) rukavice.

Zatímco boxerské rukavice mají oválný tvar, kde je palec schován v prostoru s dalšími prsty, MMA rukavice mají otvory na každý prst zvlášť, přičemž palec je volný tak, aby byl umožněn úchop soupeře. Polstrovaná výplň je u malých rukavic pouze v prostoru kloubů. Sleduj zápasy v MMA i boxu živě a s bonusem za registraci

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Rukavice na MMA (smíšené bojové umění)

Základním kritériem pro správný výběr MMA rukavic je úroveň dovedností a přístup k tréninkům každého zápasníka. Jiné rozhodování čeká pokročilého bojovníka, či profesionála, oproti ryzímu začátečníkovi. V obou případech je ovšem potřeba vzít v potaz, zda budete trénovat s omotávkami rukou (tzv. bandážemi) a také to, že se prakticky každá rukavice po čase mírně roztáhne.

Konkrétní výběr je často velmi subjektivní záležitostí. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Dnes už však existuje na trhu poměrně široké spektrum MMA rukavic. Jejich výběr mimo jiné závisí na způsobu, náročnosti a tvrdosti tréninků.

MMA rukavice se dělí na dvě kategorie:

  • Sparringové (tréninkové)
  • Profi (zápasové)

Ať už samotný výběr bude směřovat k jednomu, či druhému typu, rozhodně je lepší a zodpovědnější rukavice používat, jak v tréninku, tak samozřejmě zápase. Sílícím trendem zejména ve světě jsou sice zápasy bez rukavic, v tomto případě je ale násobně větší hrozba vážného zranění s rizikem vážných zdravotních následků. V drtivé většině gymů není umožněno bez rukavic ostře trénovat a tzv. spárovat (simulace zápasu).

MMA rukavice tréninkové (MMA sparring rukavice) a profi rukavice (zápasové)

Sparingové MMA rukavice (zvané též bambule) jsou vhodné pro všechny začínající MMA bojovníky. Mají na první pohled o hodně více výplně (polstrování) na úderové ploše (na kloubech). Díky tomu se většina modelů blíží svým vzhledem klasickým rukavicím na box. Tyto sparingové MMA rukavice jsou ovšem otevřené pro úchop pomocí prstů a liší se podle toho, zda je chráněn palec nebo ne.

Profi rukavice mají na první pohled méně polstrování, mnohem lepší podmínky pro úchop a celkově je v nich ruka daleko pohyblivější. Jsou to ty rukavice, které známe ze zápasů smíšeného bojovného umění. Každá MMA organizace má však vlastní model zápasových rukavic a neexistuje tak jeden univerzální typ, či značka. Hlavním poznávacím znamením rukavic dané organizace je zpravidla množství polstrování a další doplňující faktory jako je zapínání, barva atp. Samotná výplň MMA rukavic je buď pěnová, či gelová.

MMA rukavice UFC

Předně je potřeba uvést, že zpravidla každá velká MMA organizace si nechává zhotovovat rukavice přímo dle konkrétních požadavků promotérů. Pro oči běžného fanouška zůstávají nepatrné rozdíly mezi rukavicemi v různých organizacích skryty, zatímco bojovníci se musí tvaru i celkovému provedení rukavice samozřejmě přizpůsobit.

Bojové sporty, Billy Quarantillo, MMA, UFC - Zdroj ČTK_AP_Gregory Payan Foto: ČTK/AP/Gregory Payan

MMA rukavice Venum

Značka Venum je jednou z nejprogresivnějších ve světě vybavení a doplňků pro MMA i další bojové sporty. V posledních letech se podílí na výrobě rukavic pro organizaci UFC. Jedná se o celokožené rukavice s pěnovou výplní. Rukavice Venum jsou jedny z nejprodávanějších na světě a výhodou pro začátečníky je jejich široké spektrum využití. Povedený model rukavic navíc podtrhuje jasně viditelné bílé logo UFC.

MMA rukavice Oktagon

Rukavice pro MMA, se kterými zápasí bojovníci v organizaci Oktagon patří k těm méně vypolstrovaným. Toto téma sice nepatří k těm, nad kterými by se vedly sáhodlouhé veřejné diskuze, přesto promotér Ondřej Novotný otázkám na rukavice v minulosti čelil. Při té příležitosti několikrát naznačil, že se uvažuje o změně dodavatele. Zda, a jak často, k tomuto kroku dochází, není úplně jasné.

Výběr přesného modelu rukavic je totiž interní záležitost každé organizace, a proto tuto relativně drobnou změnu fanoušek pravděpodobně bez předchozí informace nezaregistruje. Jiné už je to z pohledu bojovníka. Zdraví a bezpečnost fighterů by totiž měla být vždy na prvním místě, čemuž rukavice s masivnější výplní určitě napomáhají.

Detailní pohled na rukavice organizace Oktagon Foto: OKTAGON MMA

Boxerské rukavice (unce, rozdělení)

Podobně jako u MMA rukavic, také při výběru rukavic na box je nutné brát v potaz několik věcí. Velikost, váha, zapínání, design a účel použití. To vše hraje při pořizování boxerských rukavic zásadní roli.

Boxerské rukavice jsou zpravidla vypolstrovány molitanem, nebo žíní a na trhu existuje velké množství různých značek. To stejné platí i o různých cenových kategorií, neboť rukavice z pravé kůže jsou samozřejmě vždy finančně nákladnější, než rukavice vyrobené z imitace kůže (umělého materiálu PU).

Občas můžete také narazit na to, že jednotlivé značky mají jinak tříděné velikosti. Nejčastěji se boxerské rukavice vybírají podle hmotnosti, tedy podle tzv. unce (oz). 1 unce je cca 28 gramů. Nejčastěji se pro trénink i zápas používají rukavice 10 oz.

Při hledání informací, jak vybrat boxerské rukavice, se můžete setkat s termínem "Pytlovky". Tyto rukavice jsou určeny pro začínající (amatérské zápasníky), kteří trénují údery a techniku na boxovací pytel či lapy. Jejich cena je nižší, než u zápasových boxerských rukavic.

Rukavice na Thai box

Samostatnou kategorií jsou rukavice na thajský box. Rozdíl lze najít v samotném tvaru, neboť tyto rukavice jsou více ploché, o něco méně polstrované a palec zde má samostatný prostor.

Dětské a dámské boxerské rukavice

Rukavice na box nejsou samozřejmě určeny jen pro muže, ale výrobci se přizpůsobují také poptávce po ženských a dětských rukavicích. Dětské rukavice jsou vyráběny ve velikosti 6 a 8 oz, rukavice pro ženy a dívky jsou pak nejčastěji 8 oz. Rozhodující jsou však konkrétní požadavky každého, kdo o koupi rukavic uvažuje. Doplňující informace jistě poskytne i daný prodejce rukavic.

Bojové sporty, MMA zápasnice Lucie Pudilová - Zdroj ČTK, Krumphanzl Michal Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Box a MMA rukavice cena

Jestli mají spolu boxerské a MMA rukavice něco společného pak je to různorodá cena. Rukavice lze sehnat za pořizovací cenu v řádech několika stokorun, ale i tisíců. U dražších rukavic je zaručena mnohonásobně vyšší kvalita použitých materiálů, a tím i samotná životnost produktu.

Kromě ceny je ale klíčová také péče o rukavice. Mezi základní a správné postupy patří dostatečné vyschnutí po každém tréninku, nevystavování rukavic přímému slunci a teplu (například radiátor), a v případě kožených rukavic občas ošetřit povrch přípravkem na udržitelnost kvality a barvy kůže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

1️⃣ Jaké koupit rukavice na box?

Na trhu existuje široké spektrum různých druhů a značek MMA i boxerských rukavic. Pro lepší orientaci doporučujeme přečíst si tento článek.

2️⃣ Jaké jsou rukavice druhy box a MMA?

Nejzákladnější rozdělení rukavic je na tréninkové a zápasové. Rozhodující jsou také potřeby daného zápasníka a samozřejmě finanční možnosti.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jake Paul boxerské zápasy hodně prožívá

Boxer a YouTuber Jake Paul - životopis, zápasy a statistiky

Americký youtuber, boxer a byznysmen Jake Paul je jednou z nejkontroverznějších postav bojových sportů současnosti.☝ Důvody si přečtěte v...

Vasil Ducár je českou jedničkou křížové váhy

Kalendář zápasů v boxu v Česku a zahraničí

Podívejte se na nejzajímavější galavečery boxu v Česku i v zahraničí 🥊, přinášíme vám jejich přehledný kalendář.▶️ Některé eventy se...

Povinná kontrola bojovníka před vstupem do klece

Pravidla MMA (mixed martial arts) - techniky a bodování

Podívejte se na zásadní informace o pravidlech a technikách stále populárnějšího sportu❤️, kterým je MMA. V článku najdete i pohled do...