Martin Buday - životopis a kariéra MMA zápasníka

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Slovenský fighter Martin Buday je bývalým králem těžké váhy organizace Oktagon. Vlastní fialový pás v brazilském jiu-jitsu a na svoji výšku i váhu je neuvěřitelně mrštný. I když je boj na zemi jeho velkou předností, většinu svých zápasů ukončil v postoji a zaslouženě se dostal do UFC.

KARIÉRA, ÚSPĚCHYUFC
TITUL OKTAGONU STATISTIKY

Slovenská těžká váha Martin Buday Foto: Profimedia

Profil Martin Buday
Jméno Martin Buday
Narozen 11. 11. 1991, Trnava, Slovensko
Přezdívka Badys
Národnost Slovenská
Výška 195 cm
Váha 122 kg
Váhová kategorie Těžká váha
Výhry v MMA 12 (7x KO/TKO, 1x submise, 4x rozhodnutí)
Prohry v MMA 1 (1x rozhodnutí)
Tým Spartakus Fight Gym
Trenéři Attila Végh, Radovan Úškrt, Lukáš Šimek, Yán Hudák, Pavol Kuruc

Vsaďte si na bojové sporty u Tipsportu s bonusem 500 Kč zdarma

Martin Buday životopis a začátky

Martin Buday pochází z Nitry a díky svým fyzickým parametrům vždy tak trochu vyčníval. Když končil střední školu a měl toho času rekordních 163 kilogramů, začal chodit na tréninky Brazilského jiu-jitsu. Bojové sporty už od mládí z povzdálí sledoval, a když se začaly v BJJ dostavovat první úspěchy, jeho motivace u sportu zůstat a zlepšovat se stále více sílila. Vyzvedněte si bonus za registraci a sázejte na MMA zápasy ZDE

Martin Buday MMA kariéra a dosavadní úspěchy

V úplných začátcích „Badyse“ podle jeho slov bavil týden box a druhý týden zase jiný bojový sport. Zkoušel zkrátka všechno možné. Rozhodl se ale zakotvit právě u BJJ, kde začal sbírat medaile, jako na běžícím pásu.

Už tehdy se seznámil s Attilou Véghem, který slovenského těžkotonážníka přivedl do svého Sparkus Fight Gym Academy, kde se připravuje do dnes. V jistou chvíli začal BJJ kombinovat s amatérskými zápasy v MMA. Jeden zápas za rok ale nebyla úplně ideální cesta, a tak přesedlal ke komplexnějšímu smíšenému bojovému umění (MMA). Svůj vítězný debut mezi profesionály si připsal v roce 2015.

Martin už ve své kariéře posbíral celou řadu úspěchů v grapplingu i MMA. Jedním z těch nejcennějších "zářezů" je fialový pás v BJJ a zejména titul těžké váhy organizace Oktagon, který vybojoval 19. června na turnaji Oktagon 25 proti Kamilu Mindovi.

  • 🥇🥇 2x IBJJF European Champion Nogi
  • 🥇 ISFA European Grappling Champion
  • 🥇🥇🥈🥉 IBJJF European Nogi - 2x zlato, 1x stříbro, 1x bronz
  • 🥇🥇🥈🥈 IBJJF Rome International Open - 2x zlato, 2x stříbro
  • 🥇🥇🥇 IBJJF Dublin International Open - 3x zlato
  • 🥇🥇 IBJJF London International Open - 2x zlato
  • 🥇🥈 IBJJF Munich International Open - 1x zlato, 1x stříbro
  • 🥇🥇🥈 Hungarian Open Budapest - 2x zlato, 1x stříbro
  • 🥇 ISFA European Grappling Championship - 1x zlato

Martin Buday výška, váha, věk a styl

31letý Martin Buday je už na první pohled prototypem obrovské těžké váhy. Při svých 195 centimetrech a se zápasovou váhou pohybující se okolo 120-125 kilogramů nahání soupeřům hrůzu dávno před tím, než dá rozhodčí pokyn k boji.

Martin zpravidla do 120 kilogramového váhového limitu musí hubnout, a to i více než 10 kg. O jeho fantastickém grapplingu a wrestlingu už šla řeč. V posledních letech ale udělal obrovský progres v postoji, kde se prakticky z nuly vypracoval mezi velmi obávaného strikera.

Martin Buday UFC

Oblíbený a skromný slovenský bojovník se jako druhý Slovák v historii probojoval do nejlepší ligy smíšeného bojového umění UFC. Kontrakt s nejslavnější MMA organizací na světě podepsal jako vůbec první slovenský zápasník v historii v roce 2020 Ludovíť Klein, mimochodem velký Budayův kamarád z trnavského SFG.

Martin Buday vs. Josh Parisian

V noci ze soboty na neděli se Badys v Las Vegas utká s Joshem Parisianem. 34letý Američan střídá v UFC výhry a porážky na pravidelné bázi. Naváže favorizovaný slovenský obr na předchozí zápasy a zůstane dál ve slavné organizaci neporažen?

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Martin Buday vs. Jake Collier

Dosud posledním soupeřem, který otestoval formu slovenského těžkotonážníka, byl 29. 4. na turnaji UFC Fight Night v Las Vegas Američan Jake Collier. Utkání slibovalo vyrovnanou bitvu, čemuž odpovídaly i předzápasové kurzy.

Předzápasové prognózy se vyplnily i v samotném zápase, kdy utkání nabídlo velmi vyrovnaný průběh. Při vyhlašování bodového výsledku se ovšem všichni rozhodčí shodli na vítězství Martina Budaye, který si ke třetí UFC výhře dopomohl ideálně načasovaným takedownem v závěru zápasu.

Martin Buday vs. Lukasz Brzeski

V srpnu 2022 čelil Buday velmi nebezpečnému polskému soupeři Lukaszi Brzeskimu. Borec, který se v minulosti mihnul i v nechvalně známé organizaci XFN šel do svého prvního utkání po vítězství v Contenderu a podpisu smlouvy. Na tvrďáka Budaye si ale nepřišel.

Slovenský bojovník působil v zápase nesmírně sebevědomě a soupeře téměř k ničemu nepustil. Nakonec si po třech kolech došel pro těsné, ale zasloužené vítězství na split decision.

Martin Buday vs. Chris Barnett

Na turnaji UFC Fight Night došlo v sobotu 16. dubna na očekávaný duel Buday vs. Barnett. Premiéra slovenského těžkotonážníka v UFC proběhla v Apex Centre v Las Vegas a americký soupeř představoval pro "Badyse" obrovskou výzvu.

Buday šel z pohledu sázkových kurzů do zápasu jako velký favorit a navrch měl i v samotném zápase. Barnett ale prokázal velkou odolnost a dlouho statečně vzdoroval. Po minutě 3. kola přišel nešťastný moment, kdy Buday zasáhl Barnetta loktem do zátylku. Vzhledem k času, kdy se ale celý moment udál, nedošlo na diskvalifikaci, nýbrž na technické dobodování, jelikož Barnett nebyl schopný v zápase pokračovat. Buday tak mohl začít slavit premiérové vítězství. Více si o zápase přečtete zde.

Martin Buday vs. Lorenzo Hood Dana White's Contender Series

Buday se 12. listopadu 2021 ukázal na Dana White's Contender Series, kde bojoval smlouvu v UFC proti Lorenzovi Hoodovi. Buday svého soupeře totálně zdemoloval i díky parádnímu naskočenému kolenu a po výhře v prvním kole mu Dana White nabídnul smlouvu do nejprestižnější MMA organizace.

Martin Buday se tak v ten moment stal druhým slovenským fighterem v UFC. Zajímavostí je, že Lorenzo Hood byl následně antidopingovou kontrolou (USADA) usvědčen z užití zakázaných látek, za což vyfasoval zákaz činnosti.

Martin Buday vs. Kamil Minda na turnaji Oktagon 25 o titul těžké váhy

Odložený titulový fight mezi Martinem Budayem a Kamilem Mindou proběhl 19. června 2021 v rámci turnaje Oktagon 25. Velkým favoritem v utkání o titul těžké divize byl právě slovenský obr Martin Buday, a v samotném zápase tuto roli, navzdory lehce rozpačitému výkonu, potvrdil.

Polský king kong Kamil Minda v minulosti několikrát přesvědčil, že ho žádný soupeř nemůže podceňovat. Utkání nabídlo srovnání skvělých postojářů. Polákovi statistiky navíc vykazovaly před duelem podobná čísla, jako v případě Martina Budaye. V 8 zápasech hned 7x zvítězil a pouze jedinkrát prohrál.

Duel o titul se nesl ve znamení "hlavně neudělat chybu" a z obou stran byl velice opatrný. Taktický průběh souboje nakonec rozčísla situace, kdy minutu před koncem 2. kole zasáhl Buday svého soupeře tak přesně, že mu zlomil nos a poslal ho k zemi. Rozhodčí následně zápas po sérií tvrdých úderů ukončil a slovenský obr se mohl radovat ze zisku titulu.

Martin Buday Oktagon MMA

Aktuálně Martin nastupuje v česko-slovenské organizaci Oktagon MMA. Svůj první zápas zde absolvoval v roce 2018 a po 4 zápasech drží sérii bez porážky. V listopadu 2019 se k jeho velkému rozčarování uskutečnil pod hlavičkou Oktagonu pravděpodobně největší a zároveň titulový zápas těžké divize mezi Michalem Martínkem a veteránem UFC Viktorem Peštou.

Po odchodu dnes už bývalého šampiona Michala Martínka do ruské organizace ACA zabojoval Martin Buday úspěšně o titulový pás těžké váhy.

Martin Buday score (record) – přehled zápasů

Jedinou dosavadní porážku kariéry si Martin Buday připsal v roce 2017 na Kanárských ostrovech, kde na poslední chvíli zaskakoval v hlavním zápase proti excelentnímu grapplerovi Juanu Espinovi. 40 letý Španěl následně přestoupil do UFC, kde zatím neprohrál. Jinak má ale Martin Buday nepochybně nejlepší léta kariéry teprve před sebou.

PROFESIONÁLNÍ MMA KARIÉRA
Výsl. Soupeř Kolo(čas) Způsob Událost Datum
Josh Parisian UFC Fight Night 12.8.2023
Výhra Jake Collier 3 (5:00) Body UFC Fight Night 29.4.2022
Výhra Lukasz Brzeski 3 (5:00) Body UFC Fight Night 13.8.2022
Výhra Chris Barnett 3 (1:38) Technické rozhodnutí UFC Fight Night 16.4.2022
Výhra Lorenzo Hood 1 (4:56) TKO Dana White's Contender Series 12.10.2021
Výhra Kamil Minda 2 (4:01) TKO Oktagon 25 19.6.2021
Výhra Daniel Dittrich 2 (1:13) Submise Oktagon 14 14.9.2019
Výhra Yevgeny Orlov 1 (3:32) TKO Oktagon Prime 1 26.4.2019
Výhra Jose Rodrigo Guelke 2 (5:00) TKO SFG 5 26.10.2018
Výhra Lukasz Lysoniewski 1 (4:45) TKO Oktagon 9 15.9.2018
Výhra
Dzhangir Nasibov 1 (5:00) TKO Oktagon 6 26.5.2018
Výhra Milan Vrbič 1 (1:09) TKO XFN 9 21.4.2018
Prohra Juan Espino 3 (5:00) Rozhodnutí FECALUMA - MMA-K1-BJJ 14.10.2017
Výhra
Uros Stefanovic 2 (5:00) Rozhodnutí Fight Of Gladiators 2 23.10.2015

Martin Buday vs. Daniel Dittrich

Martin se 14. září 2019 utkal na turnaji Oktagon 14 s českým fighterem Danielem Dittrichem o titulovou šanci. Tu však i přes svoje vítězství tehdy nakonec nedostal. O své výhře nad Dittrichem rozhodl Buday na zemi, kde prodal svoje obrovské zkušenosti i kvalitu a srdnatého soupeře utáhl na techniku Kimura. Na video se podívejte tady.

Martin Buday koronavirus a další zajímavosti

Martin Buday se řadí k těm MMA bojovníkům, které nepříjemným způsobem potrápila nemoc Covid-19. U rodáka z Nitry měla bohužel nemoc v závěru roku 2020 komplikovanější průběh, včetně horeček, hubnutí a celkového oslabení organismu. I proto nakonec přišel o domluvený zápas s velmi kvalitním ruským zápasníkem Mokhnatkinem.

Do plnohodnotné přípravy se dostával Martin pomalu, prakticky až v průběhu jara 2021. Nyní je však zcela zdráv a připraven pokračovat ve svoji skvěle rozjeté kariéře.

Martin „Badys“ Buday se také nikterak netají svojí zálibou v jídle, různých sladkých limonádách či energetických nápojích. Tyto neřesti samozřejmě před samotným zápasem musí výrazně omezit a svůj jídelníček celkově překopat, avšak samotné hubnutí mu podle vlastních slov extrémně velké potíže nečiní.

Kromě toho, že je velký fanoušek legendy Jona Jonese, rád navštěvuje i přípravné kempy v Thajsku, kde si na rozdíl od domácích podmínek pochvaluje „dostatek těžkých vah“, se kterými může tvrdě spárovat.

Pohled na Martinovy karfiolové uši také velice rychle potvrzuje fakt, že právě boji na zemi se Martin hodně věnuje a neustále se v něm zdokonaluje. Aby byl zápasník těžké váhy tak velkým specialistou na grappling není v MMA vůbec běžné a rozhodně to slovenského „pořízka“ od ostatních odlišuje.

Martin Buday vs. Karlos Vémola

Na jaře 2021 jsme mohli zaznamenat časté výzvy a pokusy o trash talk Karlose Vémoly směrem právě k Martinu Budayovi. Ten zápas s českým Terminátorem opakovaně odmítl s odůvodněním, že ho zápas se střední váhou nikam neposune.


„Respektuju kvality Karlose Vémoly, ale v těžké váze by se mnou přišel k úhoně. Vím to já, a ví to i Karlos. Potřebuju velké zápasy v těžké váze, které mě posunou. Svoje kvality chci dokazovat přímo v kleci, ne na Instagramu“. Reagoval tehdy Martin Buday


Pravdou je, že opravdovým důvodem, proč si Karlos Vémola řekl o zápas s Martinem Budayem je jeho trenér Attila Végh. Právě přes výhry nad Attilovými svěřenci se chce Karlos propracovat k vytoužené odvetě.

Martin Buday sherdog, tapology, fightmatrix

Kariéru Martina Budaye můžeš samozřejmě sledovat i na předních světových MMA webech, jako je například Tapology. Portál Figh Matrix pak kromě bojovníků hodnotí i úroveň a kvalitu organizací a dalších aspektů, které se světem smíšeného bojového umění úzce souvisí. Ze všech těchto informací poté můžeš těžit i z pohledu kurzových sázek. MMA se i z tohoto úhlu pohledu stává čím dál oblíbenější.

Martin Buday Instagram, Facebook a Twitter

Martin Buday prozatím nepatří k nadšeným uživatelům sociálních sítí, což celkem odpovídá jeho počtu followers na Instagramu (okolo 18 tisíc). Jedním dechem je ale potřeba zmínit, že byť se o něm mluví, jako o velké hvězdě, nemá odzápaseno tolik duelů. S přestupem do UFC i ziskem titulu v organizaci Oktagon se každopůádně toto číslo znásobilo. Ostatní sítě nekompromisní bojovník Martin Buday prakticky nepoužívá.

Martin Budaj vs. Martin Budai vs. Martin Buday

Byť se to na první pohled nemusí zdát pravděpodobné, jméno slovenského obra lze snadno napsat ve špatném tvaru. Jediný správný tvar slovenského zápasníka je Martin Buday.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Martin Buday vybojoval titul těžké váhy, OKTAGON MMA Foto: OKTAGON MMA

1️⃣ Kdy a kde bude měl Badys poslední zápas?

Slovák Martin Buday si naposledy poradil na body s houževnatým Jakem Collierem. Podrobnosti se dočtete uvnitř článku.

2️⃣ V jaké váze Buday nastupuje a kde trénuje?

Rodák z Nitry je v současné době jednou z nejlepších těžkých vah v česko-slovenském rybníčku. Jeho ambice a schopnosti míří pod trenérem Attilou Véghem postupnými kroky k titulu UFC. Detaily i zajímavosti o kariéře Martina Budaye najdete uvnitř tohoto článku.

3️⃣ Jaký je jeho styl a zápasová bilance?

Martin Buday je vynikající v boji na zemi. Pyšní se fialovým pásem v Brazilském Jiu-Jitsu. Obrovsky silný je ale také v postoji, kde ukončil většinu svých zápasů. Kompletní přehled zápasů najdete po rozkliknutí článku.

Slovenský zápasník Martin Buday Foto: Instagram/oktagonmma

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ondřej Novotný, Patrik Kincl, Pavol Neruda

MMA organizace Oktagon - zápasníci, eventy a statistiky

Vše, co potřebujete vědět z dění okolo organizace Oktagon MMA ❤️ se dozvíte v tomto článku. Novinky, přehled turnajů i další zajímavosti ✔️...

Petr Monster Kníže

Petr Monster Kníže - životopis a zápasy MMA bojovníka

Petr Monster Kníže ✨ je legendou české MMA scény a zároveň velkým průkopníkem tohoto sportu u nás.☝ V dubnu 2022 neúspěšně usiloval o titul...

Minda vs. Buday staredown, OKTAGON MMA, oba borci se utkají na Oktagonu 25

Oktagon 25: Buday vs. Minda informace a program

Turnaj Oktagon 25 ✔️ se koná 19. června 2021 od 18:00. Hlavním zápasem je bitva o titul v těžké váze Buday vs. Minda. ⚡ Na turnaji bude...