Co je eye poke a jak často k němu dochází – VIDEO

Eye poke, neboli píchnutí do oka soupeře, je zakázanou MMA technikou, která je ale v zápasech poměrně často k vidění. V tomto článku si vysvětlíme, na základě čeho k tomuto nepříjemnému momentu dochází a zda je možné nešťastné situaci předejít.

Eye poke je poměrně častým porušením MMA pravidel Foto: Profimedia

Co je to eye poke v MMA?

Eye poke je výraz pro píchnutí prstem, nebo prsty do oka soupeře v zápalu boje během MMA utkání. Většinou se jedná o neúmyslné situace, ke kterým dochází nešťastnou náhodou při pohybu ruky. Zároveň se ale může zápasník uchýlit k tomuto zásahu vědomě, což se bohužel v minulosti několikrát stalo.

Podle intenzity zásahu, zranění soupeře i případného úmyslu je eye poke důvodem pro předčasné ukončení zápasu. Dojde-li během zápasu k píchnutí do oka, kvůli kterému nemůže „postižený“ bojovník plnohodnotně v boji pokračovat, rozhodčí nejčastěji vyhlásí zápas No Contest (bez výsledku).

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Kdy a proč dochází v zápase k píchnutí do oka?

K eye poku může dojít prakticky kdykoliv během utkání. Profesionální MMA rukavice mají odhalené prsty a zápasník může zasáhnout protivníka do oka při útočném výpadu i v obraně.

Často k eye poku dochází při tzv. „měření vzdálenosti“, kdy bojovníci nataženou rukou, včetně prstů, odměřují vzdálenost k soupeři pro budoucí kombinaci úderů. V tomto případě nebývá zpravidla zásah prstem do oka fatální a bojovníkovi stačí předepsaných 5 minut pauzy na to, aby se ze situace oklepal a mohl pokračovat. V minulosti došlo i k situaci, že se jeden z bojovníků rozhodl pro úmyslný eye poke, aby tím zastavil tlak a útočné výpady svého soupeře. Tento obranný způsob je hrubým porušením MMA pravidel.

Pokud dojde k píchnutí do oka soupeře při plnohodnotném boxerském úderu, může dojít k velmi nepříjemnému zranění, pro které daný fighter není schopen v zápase pokračovat ani po uplynutí 5 minut.

MMA rozhodčí po diskuzi s doktorem a bojovníkem nemá poté jinou možnost, než utkání ukončit. Ne vždy ale končí utkání po eye poku bez výsledku. Ojediněle může dojít i k technickému dobodování a rozhodčí přisoudí podle předchozího průběhu utkání výhru na jednu či druhou stranu. Z praxe ale víme, že v drtivé většině případů končí zápas „Bez výsledku“.

Muhammad eye poke v duelu s Edwardsem

Jeden z nejbolestivějších eye poků posledních let se odehrál v březnu 2021 na UFC Fight Night 187. Leon Edwards, který se tehdy vracel do zápasového kolotoče po dvouleté přestávce, nešťastně zasáhl Belala Muhammada na začátku druhého kola a vážně mu poranil oko. Bolestivá grimasa zkušeného Američana hovoří za vše.

UFC eye poke

V organizaci UFC dochází ke šťouchnutí do oka zdaleka nejčastěji, což mnohokrát rozčílilo jejího šefa Danu Whitea. Komplexní a dlouhodobý způsob, jak eye poky v zápase zcela eliminovat ovšem neexistuje, i když jsou zápasníci na toto porušení pravidel opakovaně upozorňováni.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jiří Procházka  v souboji s Gloverem Teixeirou

Kalendář MMA akcí (turnajů) v Česku a ve světě

Podívejte se na kompletní program galavečerů MMA v Česku i ve světě. ❤️ V článku naleznete přehledný seznam nejdůležitějších turnajů pro...

Front kick Michaela Chandlera

Sázení na MMA - strategie, druhy sázek a nejlepší tikety

Smíšené bojové umění je velkým lákadlem také pro sázkaře ✏️. V tomto sportu existuje celá řada důležitých indicií☝. Čemu tedy věnovat...

Podívali jsme se, kolik berou zápasníci v různých MMA organizacích

Kolik vydělávají nejlépe placení MMA bojovníci? Známe odpověď

Peníze hýbou světem☝. Smíšené bojové umění není v tomto směru žádnou výjimkou. Jak štědrý je ve skutečnosti Oktagon💸 nebo šéf UFC Dana...