Co je submise v MMA? Velký přehled škrcení a pák - video

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Submise, či chcete-li kapitulace nebo vzdání se, je velmi častý způsob ukončení MMA zápasu. V tomto článku najdete jednotlivé techniky i další zajímavé informace.

CO JE SUBMISEZPŮSOBY UKONČENÍ
BJJ SPECIALISTÉTECHNIKY (VIDEO)

Karlos Vémola a jeho škrcení technikou Rear Naked Choke Foto: OKTAGON MMA

Submise v mma co to je? (submise význam slova v bojových sportech)

MMA submise je dovolený způsob, jak ukončit soupeře před časovým limitem škrcením, nebo páčením i lámáním některé z končetin. Pokus o submisi se nejčastěji odehrává na zemi, může k ní ale dojít také v postoji, případně v pokleku. Tento způsob boje vychází z disciplíny grappling a ve smíšeném bojovém umění představuje velice účinný způsob boje.

V průměru končí submisí každý šestý MMA zápas. Často se jedná o divácky atraktivní moment a vítězná submise bývá v mnoha případech oceněna bonusem za výkon večera. Na submise se specializují určité typy bojovníků (tzv. "grappleři, zemaři") a tento svůj styl většinou po celou kariéru neustále vylepšují a obohacují o nové techniky.

Kvalitu a zkušenosti konkrétního bojovníka – zemaře lze vypozorovat také z toho, jaký vlastní pás v brazilském Jiu-Jitsu. V tomto směru je nejvyšší metou černý pásek, avšak na samotný MMA zápas nemusí mít tato skutečnost žádný vliv.

sipka Vyzvedněte si bonus na sázení za rychlou online registraci ZDE

I samotný pokus o nasazení submise, který následně nevede k ukončení zápasu, je důležitým měřítkem při případném bodovém rozhodnutí. O tom, zda bude nasazená technika úspěšná, či nikoliv, rozhoduje celá řada aspektů.

Kromě úrovně dovedností a obrany daného zápasníka, je to například také čas zápasu. Submise nasazené v úvodních kolech jsou mnohonásobně úspěšnější, v pozdější fázi totiž dotažení submise může zásadně komplikovat pot a krev.

Grapplingové schopnosti v dnešním pojetí MMA jsou neodmyslitelnou součástí každého bojovníka. Zároveň ale musí zemaři myslet i na nečitelnost svých technik, protože v době video rozborů a propracovaných technicko-taktických průprav se dá na ty nejsilnější zbraně protivníka poměrně dobře připravit.

bavte-se-u-sazkove-kancelare-betano

Kdy končí zápas submisí: Poklepání, verbální tap out, ztráta vědomí

Úspěšně nasazená submise může být vyhodnocena třemi způsoby. Nejčastěji vidíme bojovníka tzv. poklepat rukou (dlaní) ať už na podlahu, či soupeře nebo na sebe. Následuje zásah rozhodčího, který má za úkol přerušit škrcení, či páčení, aby nedošlo ke zranění.

  • Poklepání gestem (tap out)
  • Verbální tap out (např. hlasité vyjádření bolesti)
  • Ztráta vědomí / zranění

Na stejné úrovni je ale vnímáno také to, pokud bojovník zařve bolestí (verbální tap out). V takovém případě rozhodčí zápasu rovněž odmává souboj dle platného znění MMA pravidel. Třetí variantou je situace, kdy vlivem škrcení, páčení či lámání dochází k upadnutí bojovníka do bezvědomí, nebo k vážnému zranění.

Bohužel i praskání kostí bylo v takových situacích v minulosti několikrát k vidění. Někteří fighteři mají práh bolesti posazen tak vysoko, že to jinak než „usnutím“ či zlomeninou nebo poškozením vazů, nemůže dopadnout. Doba rekonvalescence je následně v těchto případech zpravidla extrémně dlouhá.

Při déle trvajícím pokusu o nasazení kterékoliv techniky musí dát bránící se bojovník rozhodčímu najevo, že se necítí ohrožený a je plně schopen aktivní obrany. Často tedy vídáme zdvižené palce, nebo mrkání na důkaz toho, že všechny strany mají přehled o situaci a v daný okamžik není nutné zápas ukončit.

sipka Čtěte také: TOP 7 domácích a zahraničních rozhodčích

Submise UFC, Oktagon, Yakuza, Royce Gracie, zajímavosti

Ještě než se dostaneme k ortodoxním zemařům, musíme zmínit jméno Eldara Rafigaeva, známého pod přezdívkou Yakuza. Moldavský rodák, který v ČR žije od roku 2006, je naprostou světovou špičkou a bývalým mistrem světa v BJJ. Již několik let úspěšně předává svoje zkušenosti a poznatky co by trenér předním českým MMA zápasníkům, jako jsou Karlos Vémola, Lucie Pudilová, nebo David Kozma a mnoho dalších. Sám Yakuza ovšem stále aktivně zápasí a pravidelně sbírá medaile.

Velkým průkopníkem grapplingu a následného zakomponování nejrůznějších technik do MMA je legendární brazilský mistr Royce Gracie, který na přelomu tisíciletí patřil k absolutní světové špičce. Dodnes se pyšní obrovským respektem a jako úspěšný trenér a učitel vychoval celou řadu hvězd, včetně Natea Diaze.

V následující tabulce se podívejte na některá jména zápasníků, jejichž specializací je právě brazilské jiu jitsu a jsou tedy mistry submisí. Obecně jsou tímto stylem pověstní kromě Brazilců také bojovníci dagestánského původu. Příkladem za všechny budiž rodinný klan Nurmagomedovů.

Samozřejmě je potřeba dodat, že v současném MMA již nestačí věnovat se pouze jedné disciplíně. Rozhoduje komplexnost a schopnost reagovat na konkrétní vývoj zápasu. Úroveň grapplerských schopností zápasníka určuje také to, jestli a případně jakou barvu BJJ pásku vlastní, což jsme si řekli v úvodu článku.

V organizaci UFC najdeme spoustu majitelů černého pásku v BJJ. Ne všichni se ale tohoto stylu nutně drží. Zajímavým a zdaleka ne ojedinělým příkladem je třeba Kamaru Usman, který sice vlastní černý pásek, avšak za svou kariéru má na kontě jedinou vítěznou submisi.

Další bojovníci s černým páskem v BJJ:

  • Leon Edwards
  • Clay Guida
  • Michael Chandler
  • Amanda Nunes
  • Nate Diaz
  • Dustin Poirier
  • Alex Volkanovski
  • Aljamain Sterling

Doba, za kterou lze v kariéře získat černý pás, je velmi individuální. Uvádí se, že v průměru to může trvat 8 - 12 let. Této nejvyšší mety lze ale také dosáhnout například už po 5 letech soustavného drilu.

Zajímavostí je, že černý pás v BJJ vlastní i bývalý obránce hokejové NHL a vítěz zlaté olympijské medaile z Nagana, Richard Šmehlík. Celkově se počet českých majitelů černého pásu pohybuje okolo dvou desítek.

Karlos Vémola, Lucie Pudilová, Filip Macek, nebo Slovák Martin Buday. Ti všichni vlastní fialový BJJ pás, který je definován jako vědomá schopnost provádět BJJ techniky. Jistý Conor McGregor je pak o úroveň níže - vlastní hnědý pás v BJJ.

sipka Mohlo vám uniknout: Nevídaná submise Dána Louise Glismanna - video

Submise Kimura, Rear naked choke, Armbar, Gilotina a další

Na tomto místě si ukážeme a popíšeme 7 nejčastějších technik - submisí. Náš výčet zahrnuje dohromady okolo 30 různých způsobů ukončení. Celkově jich je ale ještě více a dokonce se občas objeví úplně nová.

V MMA se však poměrně často opakují jen některé z nich, které můžeme nazvat "základní". Právě následující detailní přehled je nejlepší možnou odpovědí na to, jaká submise je v MMA nejčastější. Ty méně častěji používané totiž z těchto základních v drtivé většině případů vychází.

Rear Naked Choke VIDEO

Napříč všemi světovými organizacemi je procentuálně nejčastěji k vidění submise Rear Naked Choke. Jedná se o škrcení ze zadní pozice (zad) soupeře a existují dva možné úchopy. U obou případů studie dokazují, že trvá 8,9 sekundy, než soupeř upadne do bezvědomí. To nastává díky sevření krčních tepen a tím omezení průtoku krve.

Nasazení RNC se odehrává ve dvou oblastech. První je tzv. zámek těla pomocí nohou („háčků“), pak přichází na řadu samotné škrcení buď úchopem kolem krku a chycením vlastního bicepsu, anebo úchopem kolem krku a sepnutí rukou téměř za hlavou soupeře.

Guillotine Choke (Gilotina) VIDEO

Gilotina je škrcení zepředu, kdy jsou ruce spojené okolo soupeřova krku. Nejčastěji k této submisi dochází na zemi, kdy je daný zápasník pod svým protivníkem, avšak lze ji utáhnout také v postoji. Právě tímto způsobem například prohrál Matěj Peňáz v roce 2022 při svém vystoupení v Dana White’s Contender Series.

Byť se jedná o jednu z nejčastěji nasazovaných submisí, její úspěšné dotažení je poměrně obtížné a většina pokusů k odklepání nevede. Často v těchto situacích totiž dochází k tomu, že se bojovník neúměrně dlouhou snahou o gilotinu tzv. fyzicky utaví do dalšího průběhu boje. Památná je například gilotina ve stoje Jona Jonese v souboji s Lyoto Machidou.

Armbar VIDEO

Jedná se o více než 200 let starou techniku, kdy dochází k velice nepříjemnému a bolestivému páčení soupeřovi ruky v lokti, nejčastěji o stehno. Útočící bojovník nejprve zachytí soupeřovo zápěstí a vlastní nohy využije k pomocné páce okolo soupeřova těla.

Poté dochází ke zmíněné páce v lokti, která ve většině případu vede k rychlému odklepání. Tato submise je často k vidění v ženských zápasech. Zejména v začátcích své kariéry byl velkým specialistou na armbar David Kozma.

Triangle Choke VIDEO

Triangle choke je škrcení pomocí nohou ze spodní pozice. Ze zdánlivě obranné polohy dojde k trojúhelníkovému sevření, kdy jedna noha svírá takřka pravý úhel a druhá noha slouží k zamčení trojúhelníku okolo soupeřova krku. Ruka zde slouží k tomu, aby byla vyvinuta co možná největší páka.

Při správném nasazení je velmi obtížné ze sevření uniknout a dotyčný ztrácí vědomí do 10 vteřin. Triangle Choke je oblíbená technika například neporaženého Khabiba Nurmagomedova, který tímto způsobem uspal Justina Gaethjeho v poslední zápase kariéry.

Kimura VIDEO

Submise, pojmenovaná po legendárním japonském judistovi Masahiko Kimurovi, je další technikou z kategorie páčení ruky. Zároveň spadá do kategorie technicky náročnějších a velmi důležitý je zde moment překvapení. Z relativně nevýhodné spodní pozice dochází k zachycení soupeřova zápěstí, následnému zámku, provlečení a protočení ruky.

U této techniky je extrémně důležité včasné odklepání, neboť velice rychle může dojít k vážnému zranění. Z domácí scény se perfektně nadrilovanou kimurou mohou pochlubit například Miloš Meloun Petrášek, nebo slovenský bojovník Robo Pukač.

Anaconda choke VIDEO

Anaconda je oproti předchozím submisím méně častější, avšak z diváckého hlediska patří k nejatraktivnějším škrcením. Nástup do této techniky je podobný jako při Rear Naked Choke, v tomto případě však dochází k zámku hlavy a ramene a následnému přetočení.

Ve finální pozici pak rozhoduje rotace, která vytváří na soupeřův krk nesnesitelný tlak. V roce 2022 ukončil Filip Macek v organizaci Oktagon pomocí Anacondy finského matadora Mikaela Silandera.

Arm Triangle Choke VIDEO

Arm triangle choke, jak už název napovídá, vychází ze stejného principu, jako má triangle choke, v tomto případě ale na místo nohou dochází ke škrcení sevřeným zámkem rukou kolem krku a zároveň ramene protivníka. Finální sekvence probíhá z boční pozice, tzv. sidu, případně half guardu. Při správně nasazeném Arm trianglu upadá soupeř do bezvědomí už po 7 vteřinách a z tohoto pohledu jde o jednu z nejrychlejších technik.

V poslední době se na tuto submisi pod vedením Yakuzy zaměřil Karlos Vémola, který si v roce 2022 připsal tímto způsobem dvě výhry v řadě. V rámci UFC utkvěl v paměti z poslední doby v titulovém zápase arm triangle Islama Makhacheva, kterým nástupce Khabiba uškrtil výborného zemaře a tehdejšího krále lehké váhy, Charlese Oliveiru.

Méně časté submise

Podívejte se na seznam dalších technik, které jsou napříč MMA světem k vidění spíše ojediněle.

  • Omoplata
  • Gogoplata
  • Banana Split
  • Ninja Choke
  • Wrist Lock
  • Peruvian Necktie
  • Achilles' Lock
  • Reverse Armbar
  • Toe Hold
  • Straight arm-lock

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

1️⃣ Co znamená submise v MMA?

Submise vychází z anglického slova submission a označuje způsob kapitulace (porážky) v bojových sportech. Zároveň je toto slovo používáno i v souvislosti s konkrétními technikami, či pokusy o jejich nasazení. Více o submisích se dočtete uvnitř článku

2️⃣ Jak často je k vidění submise v MMA zápase?

Ze statistik vyplývá, že MMA zápas končí submisí poměrně často a přesná četnost hodně závisí na konkrétních organizacích a hlavně váhových kategoriích. Kolik zápasů v průměru končí pomocí submise se dozvíte ZDE

3️⃣ Jaké jsou MMA škrcení a páky (kolik existuje submisí)?

Nejrůznějších technik škrcení a pák v MMA je více než 30. Detailní rozbor 7 nejčastějších submisí najdete po rozkliknutí článku.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

UFC bojovnice Mackenzie Dern na váze

Váhové kategorie v MMA (Mixed martial arts) - ženy a muži

Bojovníci v MMA se rozdělují do několika váhových divizí.⭐ Podívejte se na kompletní seznam mužských i ženských váhových kategorií a další...

Detailní záběr na karfiol

Karfiolové (květákové) uši zápasníků: jaká je příčina?

Možná jste si už někdy položili otázku,☝ proč mají zápasníci různých bojových odvětví na první pohled zdeformované a nehezky vypadající...

Front kick Michaela Chandlera

Sázení na MMA - strategie, druhy sázek a nejlepší tikety

Smíšené bojové umění je velkým lákadlem také pro sázkaře ✏️. V tomto sportu existuje celá řada důležitých indicií☝. Čemu tedy věnovat...