Jak se boduje v MMA? Varianty a kritéria bodového rozhodnutí

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V tomto článku rozebíráme, jakým způsobem se boduje a následně vyhodnocuje MMA zápas. Rozhodnutí bodových rozhodčích je často terčem mnoha kontroverzí, vášnivých diskuzí i oficiálních protestů a bez znalosti aktuálních výkladů pravidel se v těchto situacích neobejdete. Jaké jsou varianty rozhodnutí a co se v průběhu boje považuje za klíčové?

Desetibodový systémCo se hodnotí
Varianty bodového vyhodnoceníRemízy
Otevřené bodování

Mate Kertesz poráží Christiana Jungwirtha na split decision, OKTAGON MMA Foto: OKTAGON MMA

MMA body: Když zápas nekončí před časovým limitem

Bodovým rozhodnutím končí v průměru zhruba každý třetí MMA zápas. Pravděpodobnost, že daný duel nebude ukončen před časovým limitem a o vítězi rozhodnou bodoví rozhodčí, je poměrně velká.

Potencionální bodový výsledek se odvíjí od několika faktorů. Začíná to u jednotlivých váhových kategorií. Zpravidla platí, že nejméně zápasů končí na body v těžké váze. Naopak v lehkých divizích a speciálně v ženské muší váze dospěje zápas do bodového rozhodnutí nejčastěji.

sipka Vyzvedněte si sázkový bonus zdarma za online registraci

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Jak a podle čeho se boduje MMA zápas?

K tomu, abychom si o průběhu zápasu dokázali udělat přesný obrázek očima MMA rozhodčích, je nutné znát pravidla pro bodování souboje, tzv. desetibodový systém. V rámci každého duelu sedí po obvodu klece na různých místech (pod odlišným úhlem pohledu) tři bodoví rozhodčí. Tito sudí přímo zodpovídají za bodový výsledek, který nastává, není-li zápas ukončen před časovým limitem. To je naopak práce pro rozhodčího uvnitř klece (tzv. „ringový“).

Tři bodoví rozhodčí hodnotí každé jednotlivé kolo zvlášť a svoje hodnocení zapisují do bodovacích lístků podle následujícího klíče:

  • 10-7 Naprostá dominance jednoho z bojovníků, ať už v efektivitě úderů v postoji, nebo v drtivé převaze na zemi. Tímto způsobem se boduje kolo jen velmi výjimečně, protože při takto jednostranném boji většinou ukončí zápas rozhodčí předčasně ještě před zazněním gongu.
  • 10-8 Výrazná dominance jednoho z bojovníků buď v efektivitě úderů, nebo v převaze na zemi. Při tomto bodování kola nemusí bojovník dominovat po celou dobu trvání kola, ale pokud soupeře zasáhne v určité pasáží kola, způsobí mu viditelná tržná zranění nebo otoky, anebo výrazně ochromí jeho bojeschopnost či sebevědomí, nabízí se bodování 10-8. V některých případech lze tímto způsobem udělit body i pokud jde o vytváření soustavného tlaku na soupeře, avšak bez viditelných zásahů, v tomto případě musí však být převaha vůči soupeři obzvlášť enormní.
  • 10-9 Takto obodované kolo značí vyrovnaný průběh, avšak kolo má svého vítěze. Pokud je jeden z bojovníků o něco lepší v efektivitě úderů, nebo kontrole na zemi, ale celkový obraz kola se zdá být vyrovnaný, přichází tento způsob bodování. Není zde jasná převaha po většinu kola. I poražený, který v tomto kole obdrží 9 bodů, nemůže být pod souvislým tlakem a musí ukázat kvalitní obranu, nebo přesně zasahovat, avšak jeho soupeř má úderů / dominance o něco více. Tímto způsobem rozdělují rozhodčí body zdaleka nejčastěji. Často v tomto případě o rozdělení bodů rozhoduje jediný přesný úder, nebo dotažený takedown.
  • 10-10 Tímto způsobem se boduje kolo v MMA opravdu velmi výjimečně. V takovém případě nedosáhl ani jeden z bojovníků žádné dominance, výhody, nebo tlaku, a to v žádné části daného kola. Rozhodčí mají pokyny udělovat tyto body naprosto minimálně, přesto k takovému rozdělení ve výjimečných případech může dojít. Doporučuje se, aby se rozhodčí naopak zaměřili na to, kdy a jakým způsobem zasáhl, nebo dominoval alespoň v jeden moment některý z bojovníků. V takovém případě pak už většinou nelze tento vyrovnaný způsob rozdělení bodů použít.

Zásadním předpokladem, abychom dokázali i během průběhu zápasu správně určit, který z bojovníků má v daném kole navrch, je znát podobu aktuálních MMA pravidel. Smíšené bojové umění je velmi dynamicky se rozvíjející a stále ještě mladý sport, a proto se dějí drobné pravidlové úpravy v závislosti na světových trendech, které nejčastěji určuje UFC.

Existuje jasně daný klíč, podle kterého rozhodčí bodují jednotlivá kola. V současnosti se převaha jednoho, či druhého bojovníka odvíjí od těchto indicií v následujícím pořadí, přičemž první dva body hrají rozhodující roli, další jsou spíše doplňující při naprosto vyrovnaném průběhu kola.

  • Efektivita a četnost úderů (signifikantní údery) – Snaha o okamžité ukončení zápasu a větší "damage" soupeře má větší váhu než soustavný tlak.
  • Převaha na zemi – Takedowny neslouží pouze ke změně pozice. Hodnotí se i následná aktivita bojovníků v horní i dolní pozici
  • Celková aktivita a agresivita, vytváření tlaku na soupeře
  • Kontrola prostoru v kleci ("kontrola středu oktagonu")
  • Účinnost obrany a vstávání

Rozhodně zde musíme zmínit skutečnost, že různorodé nahlížení na aktuální podobu pravidel i z řad rozhodčích má na svědomí kontroverzní a občas i vyložené chybné bodové rozhodnutí téměř na každém turnaji.

Největší domácí Organizace Oktagon MMA například proti kritice rozhodčích bojuje najímáním těch nejlepších světových arbitrů z UFC. Jelikož je ale bodové hodnocení MMA zápasu do jisté míry subjektivní záležitostí, téměř nikdy se bodové rozhodnutí vyrovnaného duelu neobejde bez emocí na jedné či druhé straně.

Zkuste si někdy sami pro sebe bodovat zápas po jednotlivých kolech. Budete překvapení, jak často se bude váš pohled lišit oproti bodovým rozhodčím daného zápasu, samozřejmě myšleno při vyrovnaném duelu.

Proto je nesmírně důležité vnímat aktuální trendy v MMA, na základě kterých může docházet ke změně hodnocení a celkového pohledu na daný boj. To, co vypadá opticky na obrazovce jako jasná převaha, nemusí odpovídat tomu, co vidí rozhodčí v bezprostřední blízkosti klece.

Vsaď si na MMA - aktuální kurzy ZDE

Co je unanimous a split decision? Možnosti bodového rozhodnutí MMA zápasu

Není-li znám vítěz po třech, případně pěti kolech (titulové zápasy), přichází čas na vyhodnocení bodovacích lístků. O vítězi rozhodují tři různé situace. Zápas může za jistých okolností skončit i remízou, tomuto tématu se věnujeme níže v článku.

  1. Unanimous decision (jednomyslné rozhodnutí): Všichni tři rozhodčí se musí shodnout na vítězi
  2. Majority decision (většinové rozhodnutí): Dva rozhodčí se shodnou na vítězi, třetí rozhodčí viděl remízu
  3. Split decision (nejednomyslné rozhodnutí): Dva rozhodčí se shodnou na vítězi, třetí rozhodčí viděl vyhrát jeho soupeře

Na obrázku níže se podívejte na bodovací lístek ze zápasu UFC, ve kterém Lajoš Klein remizoval s Jaiem Herbertem. Na remíze se shodli dva ze tří rozhodčích, tedy se jedná o majority draw.

Co je otevřené bodování v MMA?

Otevřené bodování MMA zápasu znamená, že po každém kole vidí bojovníci i diváci na velkopološných obrazovkách to, jakým způsobem rozhodčí nabodovali právě skončené kolo.

To dává prostor k tomu, aby daní zápasníci reagovali na nepříznivý vývoj utkání a například šli ještě více po ukončení soupeře. Zároveň se také předejde dohadům a spekulacím, které ohledně bodování v průběhu MMA zápasu běžně nastávají. Veřejné výsledky po každém kole organizace Oktagon plánuje zavést v roce 2024. Drtivá většina fanoušků i bojovníků s tímto krokem souhlasí.

Remíza v MMA

Situace, kdy zápas ve smíšeném bojovém umění skončí remízou, je naprosto ojedinělá. Pro představu za celou historii organizace UFC bylo k vidění okolo 50 remíz, což v součtu všech zápasů znamená, že remízou končí něco málo přes půl procenta všech duelů. K tomu, aby zápas skončil nerozhodným výsledkem, stačí, aby zápas takto nabodovali dva rozhodčí ze tří. Ovšem dodejme, že skóre 10-10 se uděluje naprosto výjimečně a oba fighteři musí v takovém kole předvést naprosto stejný a vyrovnaný výkon.

  1. Unanimous draw – Všichni rozhodčí se shodují na remíze
  2. Majority draw – Alespoň dva rozhodčí se shodují na remíze
  3. Split draw – Každý rozhodčí hlásí odlišný výsledek

Vzhledem k tomu, že při remízovém výsledku se musí sejít hned několik málo pravděpodobných faktorů, jsou remízy v MMA prakticky vždy velmi kontroverzní. To byl i případ utkání v rámci organizace Oktagon mezi Polákem Tomczakem a Pavlem Salčákem v roce 2020.

Spornou remízu si připsal i zápasník organizace Real Fight Arena, Miroslav Brož. Ten při svém debutu v prestižní polské organizace KSW remizoval s domácím soupeřem Adamem Niedzwiedziem.

Na konci roku 2020 byla k vidění dokonce remíza v titulovém zápase muší váhy UFC mezi Brandonem Morenem a Deivesonem Fugueiredem. Pokud má některý ze světových zápasníků ve svých statistikách dvě a více remíz, je to považováno za velkou raritu. Jedním z nich je například Bojan Veličkovič, někdejší přemožitel Jiřího Procházky a současná hvězda organizace Oktagon.

Jak často končí MMA zápasy na body, nebo remízou vám přiblíží tato tabulka, kterou zpracovává respektovaný portál fightmatrix.com.

UFC (historicky) Celkově Unanimous Split Majority Draw
Heavyweight 196 147 (75,0%) 26 (13,3%) 8 (4,1%) 7 (3,6%)
Light heavyweight 241 185 (76,8%) 44 (18,3%) 7 (2,9%) 4 (1,7%)
Middleweight 343 262 (76,4%) 75 (21,9%) 3 (0,9%) 3 (0,9%)
Welterweight 548 423 (77,2%) 108 (19,7%) 10 (1,8%) 6 (1,1%)
Lightweight 559 424 (75,8%) 118 (21,1%) 7 (1,3%) 10 (1,8)
Featherweight 346 273 (78,9%) 62 (17,9%) 5 (1,4%) 6 (1,7%)
Bantamweight 262 190 (72,5%) 64 (2,4%) 3 (1,1%) 5 (1,9%)
Flyweight 144 109 (75,7%) 32 (22,2%) 0 (0,0%) 3 (2,1%)
Women's featherweight 12 10 (83,3%) 2 (16,7%) 0 (0,0%) 0 (0,0%)
Women's bantamweight 100 77 (77,0%) 21 (1,0%) 1 (1,0%) 1 (1,0%)
Women's flyweight 90 68 (75,6%) 19 (21,1%) 0 (0,0%) 3 (3,3%)
Women's strawweight 144 114 (79,2%) 28 (19,4%) 1 (0,7%) 1 (0,7%)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu


1️⃣ Jak často končí MMA zápas na body?

Zápas ve smíšeném bojovém umění (MMA) skončí na body v průměru napříč všemi váhovými kategoriemi ve zhruba 44% případů. Další konkrétní informace najdete uvnitř článku.

2️⃣ Jak probíhá bodování v MMA?

Po obvodu klece sedí tři bodoví rozhodčí, kteří zapisují své hodnocení každého kola do bodovacího lístku. Ten je následně po vypršení časového limitu vyhodnocován podle klíče, který najdete uvnitř tohoto článku zde

3️⃣ Jak se počítají body v MMA?

Body jsou udělovány bojovníkům v každém konkrétním kole na základě desetibodového systému. Poté se všechny body sečtou a je určen vítěz jedním ze tří bodových rozhodnutí. Jejich popis je detailně uveden v článku.

4️⃣ Kdy je k vidění v MMA remíza?

Remíza v MMA je považována za velkou vzácnost a dochází k ní naprosto minimálně. Například v UFC je to dlouhodobě okolo 0,5% všech zápasů.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Front kick Michaela Chandlera

Sázení na MMA - strategie, druhy sázek a nejlepší tikety

Smíšené bojové umění je velkým lákadlem také pro sázkaře ✏️. V tomto sportu existuje celá řada důležitých indicií☝. Čemu tedy věnovat...

Turnaje Oktagon MMA představují nezapomenutelný zážitek

Sledujte MMA online živě - live streamy zápasů zdarma

Smíšená bojová umění MMA 🥊 jsou v České republice aktuálně velmi populární, obzvlášť pak Oktagon. ▶️ Podívejte se, kde a jak sledovat...

UFC bojovnice Mackenzie Dern na váze

Váhové kategorie v MMA (Mixed martial arts) - ženy a muži

Bojovníci v MMA se rozdělují do několika váhových divizí.⭐ Podívejte se na kompletní seznam mužských i ženských váhových kategorií a další...