Kdy a proč končí MMA zápas NO CONTEST (bez výsledku)?

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V tomto článku se dozvíte důvody, proč může MMA souboj skončit bez výsledku (no contest). Tomuto verdiktu předchází hned několik situací, které vždy vyvolávají velké emoce a diskuze.

V MMA zápase občas dochází ke kontroverzním situacím Foto: Profimedia

No Contest MMA: Rozhodnutí, které nikdo nechce

V MMA se ve vzácných případech může stát, že daný zápas nemá výsledek. Situace, která se na první pohled může zdát nelogická, má své opodstatnění. Zároveň o šedé políčko „NC“ (no contest – bez výsledku) nikdo nestojí.

Bojovníci, promotéři, fanoušci. Ti všichni v daném utkání chtějí znát vítěze a poraženého. Někdy se může dokonce stát, že divácky atraktivní bitva skončí bez výsledku. Proč tomu tak je, si vysvětlíme na následujících řádcích.

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Smíšené bojové umění je poměrně komplikovaný sport a MMA pravidla se často upravují dle aktuálních trendů a vývoje. Součástí obsáhlého manuálu je i výrok o zápase bez výsledku. Taková situace může nastat nešťastnou shodou náhod, hrubým porušením pravidel či porušením vnitřních směrnic organizace.

Ve výjimečných případech je výsledek zápasu změněn na No Contest až po podání oficiálního protestu jedné ze stran. To byl ale paradoxně případ dosud jediného zápasu, který nemá výsledek v rámci organizace Oktagon.

V červnu 2021 v utkání Eckerlin vs. Oliveira chyboval ringový rozhodčí Pavel Touš, který čistý úder Oliveiry vyhodnotil, jako kop do slabin Eckerlina a navíc nepoužil dostupné video pro přezkoumání daného momentu. Německá MMA federace GEMMAF s odstupem dala za pravdu Oliveirovi a Eckerlinovo vítězství změnila na verdikt No Contest. Více si o tom můžete přečíst zde. Šlo ale o naprosto výjimečnou situaci.

Doslova skandální dohru mělo utkání Patrika Kincla s Arbi Agujevem v roce 2017 pod ruskou organizací ACB. Český fighter byl tehdy vyloženě okraden o vítězství promotérem a utkání bylo nenávratně ve statistikách změněno na No Contest. Následné protesty již nebyly nic platné.

Od vzniku organizace UFC v roce 1993 bylo více než 70 zápasů vyhodnoceno bez výsledku, což je poměrně vysoké číslo. Zajímavosti je, že v případě zápasu bez výsledku nejsou ze strany UFC vypláceny bojovníkům žádné doplňující bonusy za reklamu atp.

Důvody, proč MMA zápas je označen No Contest

Podívejte se na nejčastější důvody, proč je zápas vyhodnocen bez výsledku. Zápasník má přímo v kleci 5 minut, aby se dokázal vrátit do zápasu. Zasahovat a překontrolovat stav bojovníka může na pokyn rozhodčího i doktor.

  • Píchnutí do oka – Eye poke
  • Údery do zátylku
  • Kop do slabin
  • Nepovolený úder kolenem při pravidle třech bodů (může nastat i diskvalifikace)
  • Chyba rozhodčího – předčasné ukončení
  • Změna verdiktu na základě oficiálního odvolání a následného přezkoumání
  • Rozhodnutí promotéra / organizace
  • Jiné důvody

Nový výklad pravidel dává více prostoru pro ošetření

V srpnu 2023 bylo oznámeno, že se upravují některá pravidla, co se týče Eye poku. Nově může rozhodčí poskytnout zápasníkovi studený obklad a až po 60 - 90 vteřinách bude do klece povolán doktor, aby zkontrolovat zdravotní stav "postiženého".

Nově také v případě faulu, či tržné rány, například po srážce hlavami, může do klece vstoupit cutman, aby ránu ošetřil. Následně má zápasník 5 minut, aby se ze situace vzpamatoval a byl dále schopný pokračovat v zápase. V rámci dřívějšího znění pravidel musel bojovník po faulu, či nešťastné srážce vydržet až do konce kola.

Ve světě MMA najdeme i několik bojovníků, kteří mají s touto situací bohaté zkušenosti. Například dánský UFC zápasník Nicolas Dalby v rozmezí jednoho roku hned dvakrát zažil zápas bez výsledku. Poprvé se tak stalo v organizaci Cage Warriors, kde bylo dodatečně rozhodnuto o nezpůsobilém povrchu v kleci během utkání. O rok později ho podobná situace potkala v UFC, kde byl zápas změněn v No Contest po podání oficiálního protestu ze strany soupeře.

Nechtěnou zkušenost má i chorvatská mašina na knockouty, Roberto Soldič. Ten při své premiéře v organizaci One Championship už po 2 minutách prvního kola inkasoval tvrdý kop do rozkroku od neporaženého Dagestánce Murada Ramazanova, načež byl zápas ukončen a vyhodnocen No Contest.

UFC No Contest zápasy

V následující tabulce si připomeňme známé případy UFC utkání, které z nejrůznějších důvodů skončily No Contest.

Turnaj Zápas Důvod
UFC 276 Sean O'Malley vs. Pedro Munhoz Píchnutí do oka
UFC 211 Eddie Alvarez vs. Dustin Poirier Zakázané koleno
UFC 55 Alessio Sakara vs. Ron Faircloth Kop do slabin
UFC Fight Night 159 Yair Rodriguez vs. Jeremy Stephens Píchnutí do oka
UFC ON FOX 7 Iuri Alcantara vs. Pedro Nobre Údery do zátylku
UFC 183 Anderson Silva vs. Nick Diaz Oba neprošli testy na drogy
UFC Fight Night 193 Kevin Holland vs. Kyle Daukaus Píchnutí do oka
UFC ON ESPN 6 Greg Hardy vs. Ben Sosoli Použití inhalátoru
UFC Fight Night 139 Bobby Moffett vs. Chris Skelly Oficiální odvolání
UFC Japonsko Kazushi Sakuraba vs. Marcus Silveira Předčasné zastavení rozhodčího
The Ultimate Fighter 5 finále Greg Maynard vs. Rob Emerson Neschopnost obou v boji

* Zdroj: thesportster.com

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mate Kertesz poráží Christiana Jungwirtha na split decision, OKTAGON MMA

Jak se boduje v MMA? Varianty a kritéria bodového rozhodnutí

V tomto článku rozebíráme, jakým způsobem se boduje MMA zápas ☝. Jaké jsou varianty bodového rozhodnutí 🖊️ a co se v průběhu boje považuje...

UFC bojovnice Mackenzie Dern na váze

Váhové kategorie v MMA (Mixed martial arts) - ženy a muži

Bojovníci v MMA se rozdělují do několika váhových divizí.⭐ Podívejte se na kompletní seznam mužských i ženských váhových kategorií a další...

Rozhodčí to v MMA často nemají lehké

TOP 7 domácích a zahraničních MMA rozhodčích

Ožehavým tématem ⚡ ve smíšeném bojovém umění je pozice rozhodčího. Kdo se řadí k těm nejlepším na světě a kolik vydělají 💰 se dozvíte v...