Kolik vydělávají nejlépe placení MMA bojovníci? Známe odpověď

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Peníze hýbou světem. Smíšené bojové umění není v tomto směru žádnou výjimkou. Nespokojených fighterů přibývá a otázka financí je stále častějším důvodem vlekoucích se sporů. Jak štědrý je ve skutečnosti Oktagon, kolik platí Clash of the Stars nebo šéf UFC Dana White?

Podívali jsme se, kolik berou zápasníci v různých MMA organizacích Foto: Pixabay

Zaostřeno na téma: kolik berou MMA zápasníci?

Peníze jsou v MMA obrovsky diskutovaným tématem. Díky rostoucí popularitě smíšeného bojového umění šly platy MMA fighterů v posledních letech výrazně nahoru. Spousta bojovníků se ale stále cítí být nedoceněna, a tak odchází za lepším. Na čí straně je pravda a má vůbec tato problematika jednoznačné řešení? V tomto článku jsme se zaměřili na platovou politiku nejznámějších organizací.

sipka Vyzvedněte si sázkový bonus za online registraci ZDE

Oktagon platy – kolik vydělává MMA?

Začněme u největší česko-slovenské organizace Oktagon MMA. Klíčovou skutečností v rámci této organizace je fakt, že Oktagon si detailní informace o konkrétních výplatách velmi pečlivě střeží. Přesněji řečeno: nezveřejňuje je. Smlouvy to oficiálně ani neumožňují.

Promotéři Ondřej Novotný s Paľem Nerudou jsou velmi skoupí na slovo nejen v otázce výplat, ale také zisků z prodeje PPV či finančního hospodaření za dané období. Přesná čísla ohledně platů od nich nečekejte, přestože obecně se informovanost směrem k fanouškům v poslední době zlepšila.

sipka Čtěte také: Pavol Neruda přibližuje čísla rekordního turnaje Oktagon 43

Přesto se s některými výroky a informacemi pracovat dá. Otázka peněz je totiž v poslední době hodně ožehavým tématem, a tak částečně prolomily mlčení i jinak němé tváře ve vedení organizace Oktagon.

Většina „začínajících bojovníků“, kteří si teprve budují jméno, si přijde na částku okolo 50 000 Kč. Známější tváře, jako je například Miloš „Meloun“ Petrášek, David Kozma nebo Samuel „Pirát“ Krištofič si přijdou za zápas na vyšší sumu (100 000 – 200 000 Kč). Ti nejlepší šampioni pak na částku pohybující se v rozmezí 200 – 400 tisíc korun za zápas.

Vsaďte si na bojové sporty u Tipsportu s bonusem 500 Kč zdarma

Jisté je, že s tím, jak Oktagon mezinárodně sílí, může si dovolit stále lepší a lepší platové podmínky také pro své zápasníky. O tom, že se Oktagonu daří po ekonomické stránce velmi dobře, svědčí i fakt, že na konci roku 2022 byl schopný učinit seriózní nabídku Nateovi Diazovi, údajně ve výši 1 000 000 eur za zápas s Patrikem Kinclem. Bývalá hvězda UFC ovšem tuto na české poměry astronomickou částku údajně smetla ze stolu. Zda se ovšem jednalo o pravdivou informaci, nemůžeme s jistotou zaručit.

Naprosto klíčovým faktorem v otázce peněz je ovšem schopnost daného zápasníka umět se dostatečně vypromovat. Show, trashtalk a hlavně příběh je dnes nezbytnou součástí celého procesu, což si stále řada fighterů dostatečně neuvědomuje.

"MMA není zdaleka pouze o tom sportu. Je to showbyznys. Říkám svým bojovníkům, že by měli být schopní si hlavní peníze na živobytí zajistit od partnerů a z nejrůznějších spoluprací.

Překvapuje mě, že i dnes si spousta zápasníků neuvědomuje potřebu promovat se na sociálních sítích a vše s tím spojené. Někteří jsou schopní mi naprosto vážně tvrdit, že je to hlavně o sportu. To samozřejmě není pravda, byť se najdou výjimky, ale těch je velmi malé množství", říká promotér Ondřej Novotný

sipka Přečtěte si vše o pyramidě Tipsport Game Changer, kde se v roce 2023 rozdělilo mezi 16 bojovníků neuvěřitelných 25 000 000 Kč.

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Karlos Vémola plat: Terminátor je daleko přede všemi, Brichta prchnul ke konkurenci

Nejlépe placeným bojovníkem Oktagonu je Karlos Vémola. Jeho honorář se podle dostupných zdrojů pohybuje v milionech za zápas. Jako největší hvězda „domácí stáje“ je navíc údajně placený na měsíční bázi, což je pro financování jeho vysokého životního standardu naprosto klíčové.

Vémola dokonce patří mezi čtyři procenta nejbohatších Pražanů, píše prahain.cz. Je potřeba si však uvědomit, že Terminátor zpopularizoval tento sport v České republice jako nikdy jiný. Je to právě on, kdo dokáže MMA opakovaně dostávat do médií a vyprodávat ty největší haly u nás. Jeho cena má tak z tohoto úhlu pohledu své opodstatnění.

Attila Végh se například nechal slyšet, že jeho výplata za Zápas století nepřesáhla milion korun. To se však psal rok 2019 a od té doby šly odměny výrazně nahoru.

O přesunu Lea Brichty do organizace Real Fight Arena se toho v minulosti, právě ve spojení s pěnezi, namluvilo hodně. Jedním z důvodů, proč se cesty talentovaného fightera a Oktagonu rozešly, měly být údajné podprůměrné platové podmínky. V rámci Brichtova posledního zápasu v Oktagonu (září 2021) se hovořilo o 3 tisících eur za zápas, tedy v přepočtu okolo 75 tisíc korun.

Spolumajitelé Oktagonu Pavol Neruda a Ondřej Novotný Foto: Oktagon MMA

Mezi nejlépe placené bojovníky v Oktagonu dále patří přemožitel Karlose Vémoly a šampion střední váhy Patrik Kincl, bývalý král velteru David Kozma, někdejší dvojnásobný šampion organizace Ivan Buchinger nebo někdejší účastník Reality Show Survivor Gábor Boráros. Ten má však po sázkařské aféře pozastavenou činnost a ve světle nejnovějších událostí od něj dává Oktagon ruce pryč.

Díky své prořízlé puse si na velmi slušné peníze v Oktagonu přijde také král bantamu Jonas Magard, obrovsky talentovaný Losene Keita nebo jedna z největších zahraničních hvězd a vítěz Tipsport Gamechangeru ve velterové váze – Bojan Veličkovič.

Zajímavým ukazatelem finančních honorářů v Oktagonu může být i nový žebříček P4P. Stále však platí, že klíčové je umět na sebe strhnout pozornost a promovat jak sebe, tak samotnou organizaci.

Vsaďte si na bojové sporty u Tipsportu s bonusem 500 Kč zdarma

Clash of the Stars platy

Zcela nový pohled vnesla do této problematiky organizace Clash of the Stars, kde jde sportovní stránka naprosto stranou. Nejdůležitější úlohu zde hrají počty sledujících na sociálních sítích a umění přilákat nové skupiny fanoušků, což v konečném výsledku opět znamená schopnost promovat sebe a organizaci.

Speciálně v případě Clash of the Stars je to však často na hraně, nebo za hranou únosnosti. Fanoušci však na tento koncept slyší, což souvisí se stále rostoucí sledovaností. Ti nejzajímavější zápasníci v Clashi si přijdou na statisícové částky.

Na toto téma se vedou vášnivé diskuze i proto, že řada účastníků Clash of the Stars bere vyšší odměny než profesionální MMA zápasníci. Promotér Tomáš Le Sy se opakovaně vyjádřil ve smyslu, že je to naprosto v pořádku.

UFC platy

Jednoznačně nejhlasitěji se dlouhodobě mluví o platech bojovníků v UFC. Francis Ngannou, Jon Jones, Corey Anderson a celá řada dalších hvězd má pocit, že jejich odměny za zápas nejsou adekvátní.

Jedná se o naprosto stěžejní bod při vyjednávání o nové smlouvě a nutno dodat, že otázka financí je stále komplikovanější. Rebel Francis Ngannou dokonce i kvůli financím opustil UFC a upsal se PFL, kde získal kromě tučné provize i celou řadu výhod. Více o tom si můžete přečíst zde.

Šéf UFC Dana White opakovaně krotí vášně. Organizace UFC si pod jeho vedením vydobyla velmi silné postavení. Všichni ji berou jako světovou jedničku – ligu mistrů ve smíšeném bojovém umění. Díky tomu se o finančních představách bojovníků mohou vést dlouhé debaty.

A ty v reálu skutečně probíhají, a ne vždy dopadnou podle představ zápasníka. S tím souvisí také fakt, že světová "dvojka", organizace Bellator, platí svým zápasníkům výrazně více než UFC. Zároveň je ovšem skutečností, že díky svému neefektivnímu hospodaření je dlouhodobě v červených číslech, což vedlo k tomu, že ji v roce 2023 koupila organizace PFL.

Podle několika zdrojů se základní výplaty v UFC pohybují okolo částky 264 000 Kč. Jenže velkou roli zde hrají daně v konkrétním státě, kde se zrovna daný event odehrává. Výsledná částka tedy často podstatně liší.

Mezi výplatami bojovníků v UFC jsou obrovské rozdíly. Kromě tzv. „ platového základu“ ovlivňuje výplatu za zápas celá řada faktorů. Tady jsou ty nejdůležitější:

  • Promo, příběh, hype
  • Počet zápasů v UFC
  • Atraktivita bojového stylu
  • Výhra/Prohra v daném zápase
  • Bonus za výkon večera
  • Bonus za zápas večera
  • Mediální povinnosti
  • Marketingové bonusy (od zn. Venum)
  • Procenta z prodeje PPV (není zveřejňováno)
  • Jak vysoko je zápas na Fight card
  • Renomé a sportovní výkonnost (šampion, marketingové lákadlo atp.)

Kvalita přípravy, a v konečném důsledku i života, se často odvíjí od peněz sponzorů. UFC bojovníci v tomto nejsou výjimkou. To, že fighteři v UFC berou mnohonásobně méně, než hvězdy NFL, NHL a dalších sportů, není žádným tajemstvím.

UFC, prezident organizace Dana White - Zdroj ČTK, ZUMA, Jason Silva Foto: ČTK/ZUMA/Jason Silva

Jiří Procházka plat v UFC

Nejlépe placeným Čechem v UFC je Jiří Procházka. Ten přicházel mezi světovou elitu v pozici šampiona japonské organizace Rizin a za svůj úchvatný knockout Volkana Oezdemira v roce 2020 inkasoval dohromady 3,6 milionů korun.

Tvrdé ukončení Dominika Reyese o rok později mu přihrálo necelých 5 milionů korun a ocenění za KO roku. Důležité je ovšem zmínit, že poměrně velkou část z této částky samozřejmě ukrojí náklady na přípravu, odměny trenérům a manažerům a také daně.

Za vítězství v titulovém zápase s Gloverem Teixeirou inkasoval Procházka dohromady i s bonusy okolo 13 milionů korun. Dohromady si tak BJP za pouhé tři zápasy v UFC vydělal 20 milionů korun, což jsou čísla, která v českých poměrech nemají obdoby.

Výplaty jako z jiné galaxie bere v UFC slavný Conor McGregor. Právě on drží s velkým náskokem pozici nejvýdělečnějšího fightera v historii organizace i za rok 2021, kdy ho v kleci dvakrát porazil Dustin Poirier.

Platovou politiku UFC v posledních letech hlasitě kritizuje i americký boxer a youtuber Jake Paul. I to je jeden z důvodů, proč mu Dana White nemůže přijít na jméno.

Jon Jones v roce 2022 pokořil Conora McGregora

V následující tabulce výplat za rok 2022 vyčnívá velkolepý návrat Jona Jonese. Legendární "Bones" si výhrou v zápase s Cyrilem Ganem zajistil titul těžké váhy a částku okolo $10,000,000 - $20,000,000. V současné době je tak Jon Jones nejlépe vydělávajícím bojovníkem UFC.

TOP placení bojovníci UFC za rok 2022
1. Jon Jones $10,000,000 - $20,000,000
2. Israel Adesanya $4,000,000 +
3. Andrei Arlovski $1,108,000
4 Alexander Volkanovski $1,074,000
5. Aljamain Sterling $884,000
6. Jared Cannonier $864,000
7. Kevin Holland $834,000
8. Robert Whittaker $808,000
9. Ciryl Gane $798,000
10. Charles Oliveira $784,000
Výplaty CZ/SK zápasníků v UFC (2022)
Nejedná se o výsledné částky.
Je nutné odečít daň v konkrétním státě a náklady na přípravu
335. David Dvořák $79,000 (2 zápasy)
341. Ludovít Klein $77,000 (2 zápasy)
396. Lucie Pudilová $54,000 (1 zápas)
401. Martin Buday $52,000 (2 zápasy)
511. Makhmud Muradov $26,500 (1 zápas)
TOP placení bojovníci UFC za rok 2021
1. Conor McGregor $10,022,000
2. Dustin Poirier $2,473,000
3. Kamaru Usman $2,024,000
4. Derrick Lewis $1,453,000
5.-6. Jan Blachowicz/Israel Adesanya $1,182,000

V této tabulce se podívejte na seznam TOP 10 nejlépe placených bojovníků v celé historii organizace UFC. Jedná se o částky vydělané čistě zápasením, konečné sumy jsou v součtu všech dalších aktivit a bonus mnohonásobně vyšší. Přesto, jak jsme si řekli, nedosahují výše platů světových hvězd ostatních sportů. Na kompletní seznam se můžete podívat na webu thesportsdaily.com. V tabulce není zahrnut extrémně vysoký honorář Jona Jonese.

Žebříček nejlépe placených bojovníků v historii UFC
1. Conor McGregor $25,302,000
2. Khabib Nurmagomedov $14,770,200
3. Alistair Overeem $9,914,500
4. Anderson Silva $8,732,000
5. Andrej Arlovskij $7,201,000
6. Michael Bisping $7,135,000
7. Junior Dos Santos $7,110,000
8. Georges St.-Pierre $7,037,000
9. Jon Jones $7,025,000
10. Donald Cerrone $6,816,200

Jak jsou na tom KSW platy?

Největší polská organizace KSW je často srovnávána právě s organizací Oktagon. Pravdou je, že se její celková platová politika příliš neliší ani od zmíněného Oktagonu a hlavně od UFC. Nad některými částkami se však tají dech. Základní plat nepříliš známých, nebo debutujících zápasníků, se zde pohybuje v rozmezí 11 000 – 22 000 Kč (bez procent z PPV a dalších marketingových bonusů).

Jedním z nejvýdělečnějších fighterů v historii KSW je legendární Mamed Khalidov. Jeho plat v současnosti nejde pod milion korun, naopak za památný zápas s Roberto Soldičem, ve kterém utrpěl hrozivé KO, inkasoval podle polského listu sport.pl dohromady astronomických 27,5 milionů korun. Nutno dodat, že šlo o největší zápas v historii organizace, a také byl podle toho ohodnocen.

Podle dostupných informací se ve své kariéře v KSW pod milion korun za zápas nikdy nedostal někdejší nejsilnější muž světa Mariusz Pudzianowski. A to, považte, zápasí v KSW už od roku 2009.

Zajímavostí je, že v roce 2022 došlo na duel právě mezi Khalidovem a Pudzianowskim, který dostal vcelku logicky přízvisko nejdražší zápas v historii KSW. Khalidov Pudziana ukončil před limitem TKO.

Hodně přes 10 milionů korun (v přepočtu) si v KSW dohromady vydělal Paweł “Popek Monster” Mikołajuw. Mezi historicky nejlépe placené zápasníky v KSW se řadí také bývalý král velteru a střední divize Roberto Soldič, bývalý šampion střední váhy Michal Materla, Borys Mankowski, Damian Janikowski, nebo bývalý dlouholetý šampion polotěžké váhy Tomasz Narkun.

RFA platy

Zmínit se musíme také o nové MMA organizaci Fight Night Arena. Její hlavní šéf a promotér Boris Marhanský totiž otevřeně avizuje, že se RFA skrze nově nastavené podmínky chce pokusit vylepšit celkový obraz této problematiky. Podle něj nedostávají fighteři u nás dostatečně zaplaceno, proti čemuž se Ondřej Novotný opakovaně ostře ohradil.

Co to ve skutečnosti znamená? „Minimální částka pro vítěze pro amatérské vítěze pyramid u nás bude začínat na částce okolo 37 000 Kč“, oznámil Marhanský

RFA ve svých začátcích oslovila se svou nabídkou většinu tuzemských fighterů. A řada z nich jejich volání vyslyšela. Leo Brichta, Miroslav Brož, Tomáš Deák, nebo Tadeáš Růžička si měli v RFA oproti předchozí situaci poměrně výrazně polepšit.

Musíme ale zmínit také fakt, že RFA je stále poměrně nový projekt a celková reputace i schopnost dostát slibům se teprve bude tvořit. Nesmíme totiž zapomínat na relativně nedávnou minulost, kdy nezdravé přeplácení bojovníků praktikovala dnes prakticky zaniklá organizace XFN.

MMA rozhodčí plat

Obecně platí, že práce MMA rozhodčího je velice náročná. Ti nejlepší arbitři (Goddard, Dean a další) si přijdou na velké číslované UFC akci na částku pohybující se okolo 3000 USD, což rozhodně není nikterak závratná suma, uvážíme-li, jak důležitou roli v kleci mají.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

1️⃣ Kolik dostane vítěz MMA?

Částky za zápas v MMA se liší podle toho, o jakou organizaci se jedná. Na jaké peníze se dostanou ti nejlepší bojovníci, se dočtete uvnitř článku.

2️⃣ Kolik bere Vémola?

Výplata Karlose Vémoly se v současné době pohybuje v řádech milionů korun za zápas. Zároveň si jako jediný dokázal zjednat pravidelný měsíční plat.

3️⃣ Kolik je výhra v Oktagonu?

Ať už bojovník v kleci vyhraje, nebo prohraje, odnese si smluvenou finanční částku. Celkovou výši výplaty může ovlivnit případný Tipsport bonus za výkon večera, který je v současné době nastaven na 5000 EUR.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Shazování váhy je velmi náročný proces

Jak dělají váhu MMA bojovníci? Hubnutí na hranici sebeobětování

Shazování váhy před zápasem je důležitá součást MMA.☝ Kromě toho jde ale o velmi diskutované téma. Vše o tom, jak jednotliví bojovníci...

Jiří Procházka  v souboji s Gloverem Teixeirou

Kalendář MMA akcí (turnajů) v Česku a ve světě

Podívejte se na kompletní program galavečerů MMA v Česku i ve světě. ❤️ V článku naleznete přehledný seznam nejdůležitějších turnajů pro...

UFC bojovnice Mackenzie Dern na váze

Váhové kategorie v MMA (Mixed martial arts) - ženy a muži

Bojovníci v MMA se rozdělují do několika váhových divizí.⭐ Podívejte se na kompletní seznam mužských i ženských váhových kategorií a další...