TOP 7 domácích a zahraničních MMA rozhodčích

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Ožehavým tématem ve smíšeném bojovém umění je pozice rozhodčího. Kdo se řadí k těm nejlepším na světě, a jak komplikovanou úlohu rozhodčí během zápasu má, to vše rozebíráme v tomto článku.

KDO JE MMA ROZHODČÍ?
CO MŮŽE ROZHODČÍ?
ZPŮSOBY UKONČENÍ
OKTAGON ROZHODČÍ
UFC ROZHODČÍ
PLATY A MINELY

Rozhodčí to v MMA často nemají lehké Foto: Profimedia

Rozhodčí ve smíšeném bojovém umění

V první řadě je potřeba si říci, že MMA rozhodčí je poměrně složitá role, která rozhodně není pro každého. Daný člověk musí mít nejen skvěle vyvinutý cit pro konkrétní, často nepřehlednou, situaci v kleci, ale zároveň i potřebný um a chuť se neustále učit novým věcem, neboť je MMA velmi progresivní sport.

sipka Vyzvedni si sázkový bonus za online registraci ZDE

Smíšené bojové umění je nejrychleji se rozvíjející sportovní odvětví a důležitost rozhodčího se v čase mění. Respektive mění a upravují se konkrétní MMA pravidla, což samozřejmě vyžaduje pohotovou reakci rozhodčího tak, aby na situaci v kleci dokázal zareagovat správně.

Vzhledem k dynamice MMA se stále objevují nové a nové MMA techniky, které kvalitní rozhodčí musí bezpodmínečně znát a umět vyhodnotit. Na prvním místě vždy musí být zdraví bojovníků.

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Rozhodčí v MMA je obecně velmi kontroverzní a diskutované téma. Nové vlny kritiky zcela logicky vyvolávají jejich chyby, které jsou někdy více, někdy méně viditelné. Na druhou stranu se o rozhodčích často mluví až zbytečně moc negativně, což zase souvisí s tím, že je MMA adrenalinový sport a bojovníci i jejich týmy leckdy bezprostředně po skončení utkání hledají chybu právě u nich.

Je tedy jasné, že rozhodčí v MMA není příliš oblíbená a záviděníhodná pozice. Vzhledem k měnícímu se výkladu MMA pravidel a velmi dynamickému vývoji tohoto sportu nejsou bohužel chyby rozhodčích žádnou výjimkou.

Pravomoce - rozhodčí během zápasu může:

  • Udělit napomenutí (za porušení pravidel)
  • Strhnout bod (za opakované porušení pravidel)
  • Vyhlásit Time out (typicky po kopu do suspenzoru)
  • Přivolat doktora na posouzení zdravotního stavu bojovníka
  • Ukončit zápas (např. diskvalifikace za závažný faul, či porušení pravidel)
  • Upozornit roh zápasníka na nevhodné chování
  • Vybízet bojovníky k větší aktivitě

MMA rozhodčí vyhodnocuje zápas dvěma způsoby:

  • Před časovým limitem – Pakliže rozhodčí ukončí zápas, tzv. odmáváním, jde o nevratné gesto, které zpravidla definitivně rozhoduje o výsledku utkání. Zápas končí i tehdy, kdy jeden z bojovníků verbálně, či pohybem „odklepe“ (vzdá) zápas, či přestane jevit známky aktivní obrany.
  • Na body – utkání po vypršení časového limitu vyhodnocují tzv. „bodoví rozhodčí“, kteří jsou rozmístění po obvodu klece na třech různých místech. Své body zapisují po každém kole do tzv. bodovacích lístků, která se následně po vypršení časového limitu společně s ostatními lístky vyhodnocují. Na základě nich je poté určen celkový výsledek zápasu.

Rozhodčí v Oktagon MMA – Touš, Přibyl, Richter, Voborník MMA

I když na adresu rozhodčích v organizaci Oktagon prší poměrně pravidelná kritika, samotná organizace v čele s promotéry se snaží toto citlivé téma řešit a neustále kvalitu stupňovat. Ondřej Novotný se v podcastu MMA letem světem nechal slyšet, že mu nedává smysl angažovat pouze zahraniční sudí, neboť by tím samozřejmě utrpěla celková úroveň tuzemských rozhodčích.

Rozhodčí do Oktagonu jsou delegováni na základě platné licence Českého svazu MMA. Zpravidla se ale točí stále stejná, ověřená jména. Konkrétní nominace rozhodčích vždy probíhá po vzájemné domluvě s promotéry.

Pavel Touš Foto: OKTAGON MMA

V rámci angažování těch nejlepších světových rozhodčích zápasy rozhodují zápasy v Oktagonu i arbitři, kteří mají pravidelně na starosti ty nejdůležitější světové bitvy, a sice titulové fighty v UFC. Na turnajích Oktagonu se většinou točí 3 - 5 rozhodčích. Mezi nejlepší rozhodčí v organizaci Oktagon se řadí:

Pavel Touš
Václav Přibyl
Gerd Richter
Marc Goddard
Petr Balej
Jan Voborník
Akhmed Korchi

Jedno důležité jméno v naší tabulce sice nefiguruje, ale pro scénu MMA rozhodčích mělo zásadní vliv.

Jakub Müller je totiž jedním z nejlepších domácích rozhodčích a zároveň jediný arbitr, který měl tu čest „pískat“ zápasy v nejlepší světové organizaci UFC. Působil také v ruské ACA, či KSW a vlastní licenci na školení a následné udělování nových licencí dalším rozhodčím. Zároveň se ale jedná o postavu, které nemůže celá řada osobností tuzemské scény přijít na jméno.

Rozhodčí v UFC

Tak, jako prakticky ve všech aspektech MMA, také UFC rozhodčí zpravidla udávají směr a nové trendy pro zbytek MMA světa. Ani zde ovšem není nouze o doslova brutální minely ze stran rozhodčích. Mezi nejslavnější zahraniční, respektive UFC jména se řadí:

Herb Dean
Josh Rosenthal
Jason Hercog
Mark Smith
Marc Goddard
Dan Miragliotta
Steve Mazzagatti

Kolik peněz vydělávají rozhodčí v UFC a Oktagonu?

V oficiálních materiálech NSAC hovořící o pozici rozhodčích, je možné se dočíst, že MMA rozhodčí přebírá během utkání plnou zodpovědnost za rozhodování. Rozhodčí je finančně ohodnocen na základě dlouhodobé výkonnosti a zkušeností.

Výše výplat se mezi jednotlivých rozhodčími velmi liší. Výsledný plat rozhodčího za daný galavečer ovlivňuje několik kritérií. Důležitým měřítkem je, zda jsou do celkové odměny zahrnuta procenta z prodeje PPV, či jak vysoko na fight card je posuzovaný zápas. V případě titulových duelů je samozřejmě odměna nejvyšší, jelikož je rozhodují ti nejkvalitnější sudí.

Plat MMA rozhodčího ovšem nelze srovnávat například s arbitry ve fotbalové Fortuna lize, kde si ti nejlepší přijdou na částky převyšující sto tisíc korun. O přesné částce, kterou vydělávají domácí MMA rozhodčí můžeme jen spekulovat.

V zahraničí si profesionální rozhodčí vydělá okolo 50 000 Kč +, a je-li turnaj vysílán skrze PPV, může jít o částky pohybující se až okolo 300 000 Kč za zápas. Výsledné numero pak samozřejmě určuje také počet zápasů na turnaji, který konkrétní sudí rozhodoval.

Jan Voborník zvedá vítězoslavně ruku Bojana Veličkoviče Foto: OKTAGON MMA

Nejznámějším a nejoceňovanějším rozhodčím současnosti je Herb Dean

Nejlépe placeným rozhodčím v UFC je Herb Dean a to poměrně s velkým náskokem. Právě on se dokáže dostat na hranici 300 000 Kč za zápas. Zajímavostí jež podtrhuje výše zmíněný fakt, a sice že ani jemu se nevyhýbají kontroverzní situace ohledně jeho způsobu ukončení některých zápasů. Všeobecně je ale momentálně považován za absolutní špičku ve svém oboru. Dodejme, že v UFC rozhoduje zápasy od roku 2004.

Největší chyby rozhodčích v historii MMA

V dnešním pojetí MMA se chybám rozhodčích prakticky nelze zcela vyhnout. Snahou promotérů, svazů a jejich školících týmů je tyto chyby co nejvíce eliminovat a pokud možno jim zamezit úplně. Mezi nejčastější chyby rozhodčích v MMA patří předčasné, či naopak pozdní ukončení zápasů. Extrémní pochybení v podobě přehlédnutí zranění, či upadnutí bojovníka do bezvědomí se stávají jen velmi zřídka.

Samostatnou a velice rozporuplnou kapitolou je bodové hodnocení jednotlivých kol během zápasu. V té chvíli totiž promlouvá do centra dění aktuální výklad pravidel, který ovšem nemusí být zcela jednotný. Díky různorodému pohledu bodových rozhodčích na vývoj utkání jsme opakovaně svědky mnoha kontroverzních situací, a to jak u nás, tak v zahraničí.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu


FAQ - často kladené otázky k MMA rozhodčím

1️⃣ Kolik bere rozhodčí v Oktagonu?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. O výsledné výši odměny rozhoduje počet rozhodovaných zápasů, jejich atraktivnost i celková úroveň schopností daného rozhodčího. Blíže toto téma rozebíráme v článku ZDE

2️⃣ Kdo je nejlepší MMA rozhodčí na světě?

Jedním z nejrespektovanějších a nejkvalitnějších MMA rozhodčích je Američan Herb Dean. Kdo se řadí k nejlepším profesionálním rozhodčím u nás se dozvíš tady

3️⃣ Jak vybírá MMA rozhodčí Oktagon?

Rozhodčí pro jednotlivé turnaje organizace Oktagon jsou nasazování dle platné licence Českého svazu MMA ve spolupráci s promotéry.


Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Detailní záběr na karfiol

Karfiolové (květákové) uši zápasníků: jaká je příčina?

Možná jste si už někdy položili otázku,☝ proč mají zápasníci různých bojových odvětví na první pohled zdeformované a nehezky vypadající...

UFC bojovnice Mackenzie Dern na váze

Váhové kategorie v MMA (Mixed martial arts) - ženy a muži

Bojovníci v MMA se rozdělují do několika váhových divizí.⭐ Podívejte se na kompletní seznam mužských i ženských váhových kategorií a další...

Turnaje Oktagon MMA představují nezapomenutelný zážitek

Sledujte MMA online živě - live streamy zápasů zdarma

Smíšená bojová umění MMA 🥊 jsou v České republice aktuálně velmi populární, obzvlášť pak Oktagon. ▶️ Podívejte se, kde a jak sledovat...