U Topuze vidím hodně mezer a chci je využít, hlásí Marek Bartl

Stálice domácí MMA scény, Marek Bartl, už netrpělivě vyhlíží svého dalšího soupeře. Jak hodnotí aktuální přípravu a kde má podle něj Selim Topuz slabiny?

Marek Bartl je na další zápas správně nažhavený Foto: Instagram/marek_bartl

Bartl si na domácí půdě na Topuze věří. Rád by opět úřadoval v postoji

Marek Bartl v posledním zápase konečně naskočil na vítěznou vlnu a v nastoleném trendu chce pokračovat i na turnaji Oktagon 42 v Bratislavě. Jeho soupeř představuje hodně zajímavou výzvu. Selim Topuz ovládl poslední sérii Oktagon Výzvy a v nejbližší době hodlá promlouvat do pořadí na špici žebříčku velterové divize.

Dobře naladěný Marek Bartl nám přímo v srdci Petržalky poskytl exkluzivní rozhovor. Jaké jsou jeho aktuální pocity, jak hodnotí přípravu a svého soupeře?

Ahoj Marku, díky, že sis udělal čas na rozhovor pro FightLive.cz. Začneme obligátní otázkou, jak jde příprava a vyhýbají se ti větší zranění?

Zdravím všechny fanoušky, příprava šla super, tak jsme si naplánovali. Drobné zranění tam nějaké byly, bez toho by to snad ani nešlo. Naštěstí ale nic velkého. Měl jsem vykloubený palec a nějaké naraženiny, ale nic extra vážného se nepřihodilo…

O soupeři vím poměrně dlouho dopředu, takže jsme se mohli připravovat bez větších omezení. Více méně jsme navázali na přípravu z posledního zápasu v Mnichově. Soupeř je typologicky podobný, i když je to opačný gard. Je podobná muskulatura a má podobný styl boje jako Kevin Hangs, takže jsme mohli částečně čerpat i z předchozí přípravy.

Počítáš tedy s tím, že i Selim Topuz to bude chtít držet hlavně v postoji?

My jsme připraveni na všechno. Může se chtít bít, ale zároveň to může chtít tahat na zem, pokud mu to v postoji nebude chutnat. Já jsem ten typ, kterému to je docela jedno, kde bude zápas probíhat. Když to půjde, tak bych to rád držel spíš v postoji.

Soupeř je silový, ale na zemi ne nějak extra technický, nemyslím si, že by mě tam nějak ohrozil. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet… V ideálním případě bych ho chtěl seknout v postoji.

Vsaď si na MMA - aktuální kurzy ZDE

Poslední výhrou si ukončil nepříjemnou sérii tří MMA porážek v řadě. Byla tato příprava díky tomu v něčem jiná?

Upřímně řečeno jedinou změnu pociťuji ve váze. Ta 77 se mi dělá dobře, necítil jsem se v tom posledním zápase tolik vyšťavený, naopak bych řekl, že mi to svědčilo.

Cítil jsem se skvěle kondičně i silově. Podle mě ta váha hraje u mě velkou roli. Stále se vyvíjím i jako fighter, ale nemám pocit, že bych najednou nabyl nějaké nové skills, nebo podobně. Do každé přípravy dávám maximum. Ale tady prostě hraje obrovskou roli ta váha.

Takže se plánuješ na delší čas usadit ve velteru?

Ano, zatím nemám důvod to měnit. Sedí mi to v přípravě, zápase i mimo tréninky. Cítím se v této váhovce silný a fyzicky dobře. Navíc je to o něco jednodušší i po psychické stránce, přeci jen tolik neshazuji, jak do lehké váhy…

Oktagon se vrací se svým turnajem na Slovensko po 2 a půl letech. Pociťuješ třeba zvýšený tlak a vnímáš to ty osobně jinak?

Beru to tak, že jsem tu doma, žiji tady 7 let. Lidi kolem mě mi fandí a podporují mě, takže na Nepelu bude určitě velká divácká podpora. Určitě to bude jiné. Bude to jiný kotel, jiný „vibe“. Přeci jen třeba v Německu si lidé po většinou teprve nachází cestu k MMA a nejsou na to tolik zvyklí. Jde poznat, že se tam fandí hlavně domácím bojovníkům.

V Česku a na Slovensku už je to hodně rozběhnuté… fanoušci ženou zápasníka dopředu, což nám dodává spoustu energie. Hodně se na to těším i proto, že je to pro mě pod Oktagonem první zápas na Slovensku. Jsem na to extrémně zvědavý. Byl jsem tady několikrát v rozích svým parťákům, takže si dokáži tu atmosféru představit. Lidé a fanoušci se navíc za ty roky také vyvíjejí, Oktagon za tu dobu hrozně vystřelil, takže to bude brutal.

O turnaji se všude mluví. Já sám jsem ale v klidu. Bavili jsme se o tom i se ženou, že celá tahle příprava se nese v takovém klidném módu. Já jsem typ člověka, který nebývá před zápasem nějak extrémně nervózní, teď jsem perfektně vyklidněný a jsem předsvědčený, že si to soustředění přenesu i do zápasu.

Kde si kromě OFA v této přípravě spároval?

Všeobecně se už ví, že OFA se celkem rozpadla, odešlo dost kluků, takže ty sparingy jsou o dost slabší. Já ale jezdím i do SFG do Trnavy, chodím taky do Chaos Gymu v Bratislavě, kde je spousta mladých a šikovných kluků… Kemp v Ankosu mi tentokrát časově ani finančně nevyšel. V přípravě jsme ale nic nepodcenili a trénoval jsem na 120 % a co je nejdůležitější – cítím, že to mělo progres, takže toho nelituji, že jsem nikam nevycestoval.

Selim Topuz je pro fanoušky poměrně známé jméno, jde o vítěze německé Oktagon Výzvy. Bereš to jakou příležitost se ukázat?

Když jsem dostal tuto nabídku, neváhal jsem ani chvíli. Původně jsem se s ním měl utkat už v Liberci na turnaji Oktagon 41, ale nechtěl jsem přijít o Bratislavu. S tím už jsem totiž počítal delší dobu a bavili jsme se o tom s vedením Oktagonu. Je to i moje velké přání konečně zápasit na Slovensku.

Myslím si, že Topuz je přesně typ zápasníka, který mi bude stylisticky sedět. Tuším, že je to bývalý karatista a rád ty zápasy drží v postoji. Podle mě tam má ale omezenou zásobu technik, stále dělá to samé… Na to se dá docela dobře připravit. Paradoxně se mi zdá i docela statický. Pohybově na nohou je na tom dobře, když jde ale do přestřelek tak se v nich zastaví. Z toho budu čerpat a z toho by měly vycházet i moje útoky. Připravili jsme se na něho dobře.

Samozřejmě ho vůbec nepodceňuji, má taky několik silných stránek. Víme všichni, že Oktagon Výzvu nevyhraje jen tak někdo – je tam obrovská konkurence. On je menší a podsaditý, díky nízkému těžišti se bude těžko strhávat a na zemi bude mít určitě dobrou kontrolu. Myslím si ale, že jsem na to dobře připravený.

Nějak speciálně se neupínám na to, že je to vítěz Výzvy. Beru to jako další zápas a další možnost ukázat, co je ve mně. V posledních zápasech jsem sice posbíral porážky, měl jsem tam ale smůlu na zranění a jednou jsem měl problém s váhou. Teď by neměl být problém s ničím, což mi dává šanci se ukázat v tom nejlepší možném světle.

Vítězství nad Kevinem Hangsem Foto: OKTAGON MMA

Topuz má skóre 6-4, přičemž 3 ze 4 porážek byly na submisi, včetně posledního zápasu s Lewisem. Tudy zřejmě taky vede cesta, je to tak?

Určitě ano. Můj problém v posledních zápasech byl ten, že jsem zbytečně upustil od toho postoje a snažil jsem se brát zápasy na zem. Přitom si myslím, že právě postoj je moje nejsilnější stránka. Dokážu si tam soupeře načíst a najít si, co potřebuji. V posledním zápase jsem se chtěl bit, ale dostali jsme se po Hangsově takedownu na zem a tam jsem se nějak instinktivně snažil chytit nějakou techniku. Když jsme se ale dostali zpět do postoje, tak jsem věděl, že to chci držet hlavně tam a podle toho se ten zápas pak odvíjel.

Stejně tak to mám i teď. U Topuze vidím hodně mezer v postoji a mám na to strašně moc odpovědí. Pokud se mi to stále bude nabízet, určitě půjdu primárně po knockoutu. Pokud ale uvidím, že mi na to v postoji dobře reaguje, tak se s ním zbytečně nebudu přebíjet a zkusím to vzít na zem. Tam je to totiž skoro až jistota u něho.

Má vcelku dobrou kontrolu, ale zároveň ohromné mezery a v pozicích není tak silný. V postoji se může stát cokoliv, vzpomeňme třeba na zápas Strzelczyka s Montagnackem. Na Topuze si věřím, jak v postoji, tak na zemi.


„Na zemi by to případně měla být jistota. Technicky mě tam nemá čím ohrozit. Rád bych ho ale seknul v postoji, kde vidím hodně mezer“


Jak vidíš hlavní zápas Keita vs. Tichota?

Keitu berou všichni jako velkého favorita a musím říct, že i já mu v tomto utkání věřím o něco více. Všichni známe jeho kvality. Zaznamenal jsem ale nějaké negativní komentáře na adresu Kuby Tichoty, přitom já si myslím, že je to brutální talent a má hodně silnou vůli v tréninku i zápase. Se Sanikidzem odbouchal celých pět kol a prohrál až na body…

Nemyslím si, že to bude tah na jednu branku. Jsem přesvědčený, že je to v tuto chvíli ta nejlepší možná náhrada za Sanikidzeho. Podle mě to Keita nebude mít zdaleka tak lehké, jak si většina lidí myslí.

Už v květnu tě čeká boxerský zápas s Karolem Ryšavým na galavečeru Fight Night Challenge 4. Plán je naskočit po zápase zpět do přípravy?

Já hlavně doufám, že zápas v Bratislavě nebude nějak destruktivní pro moje tělo a obejde se to bez zranění. Ideálně bych chtěl hned od pondělí zase trénovat, samozřejmě ne naplno. Já se teď ale soustředím hlavně na zápas s Topuzem na Oktagonu 42. V boxerském zápase s Karolem Ryšavým bych chtěl využít to, co jsem v přípravě driloval na Topuze.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ondřej Novotný, Patrik Kincl, Pavol Neruda

MMA organizace Oktagon - zápasníci, eventy a statistiky

Vše, co potřebujete vědět z dění okolo organizace Oktagon MMA ❤️ se dozvíte v tomto článku. Novinky, přehled turnajů i další zajímavosti ✔️...

Turnaje Oktagon MMA představují nezapomenutelný zážitek

Sledujte MMA online živě - live streamy zápasů zdarma

Smíšená bojová umění MMA 🥊 jsou v České republice aktuálně velmi populární, obzvlášť pak Oktagon. ▶️ Podívejte se, kde a jak sledovat...

Ondřej Novotný

Kdo je Ondřej Novotný a co všechno dělá?

Ondřej Novotný je promotér, spolumajitel a komentátor MMA organizace Oktagon. ✔️ Výčet toho nejzajímavějšího z jeho života jsme shrnuli v...