Tohle jsou 3 nejpravděpodobnější scénáře historické bitvy o titul

Český fighter Jiří Procházka se v neděli ráno našeho času pokusí sebrat titul Gloveru Teixeirovi. Jaké jsou jejich nejsilnější zbraně a zároveň největší slabiny? A jak by se podle nich mohl odvíjet průběh zápasu? To si rozebereme v tomto článku.

Jiří Procházka jde bojovat o titul UFC Foto: Martin Hykl Czech News Center / CNC / Profimedia

Životní událost pro Jiřího Procházku a české MMA: Ve hře je titul polotěžké váhy UFC

Dlouhá příprava vrcholí. Napětí by se dalo krájet. Neděle ráno mezi 6:00 – 7:00 navždy změní vnímání smíšeného bojového umění u nás. Sevřete pěsti, nastražte uši a nemrkat. Jiří Procházka jde do boje o titulový pás UFC. Neexistuje vyšší meta. Buďte u toho spolu s ním a sledujte největší zápas v historii českého MMA živě na Fortuna TV

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Zápas Procházka vs. Teixeira: rozbor, styly, silné a slabé stránky

Titulový duel Glovera Teixeiry s Jiřím Procházkou je nepochybně sportovní událostí roku. Čeká se obrovská sledovanost. Bojovníka s přezdívkou „BJP“, známého také pod přezdívkou „Denisa“ poženou v neděli ráno miliony diváků u svých obrazovek. Cíl je jasný. Titul UFC.

„Teď už jde vše stranou. Není na co čekat. Lidé v hale, přítomnost rodiny, tlak okolí… to všechno zůstává mimo klec. Společně jdeme pro vítězství. Rozhodne samotný zápas. Všechno je připraveno. Béjépéčka“ zní bojovně z tábora Jiřího Procházky před samotným zápasem.

Tento sportovní svátek je samozřejmě velkou událostí i pro vášnivé sázkaře, pro které si Fortuna připravila rozšířenou nabídku speciálních sázek. Jakým směrem se bude souboj ubírat nám však ukáže až samotné dění v kleci. Přesto si pojďme zaspekulovat.

Hodně napoví už první kolo. Taktické šachy se příliš čekat nedají, spíše „sprint na krátkou vzdálenost“ plný akce. Zatímco Gloverův styl a způsob boje je během desetileté kariéry čítající více než 20 zápasů v UFC dobře znám, Jiří Procházka patří k těm vůbec nejméně předvídatelným zápasníkům na světě. Nikdy nevíte, co od něj čekat. Jeho styl je hodně pestrý, díky čemuž se nesoustředí pouze na jednu konkrétní techniku. Naopak. Jeho paleta možný ukončení je opravdu velmi široká. K tomu, abychom si lépe dokázali vizualizovat možný průběh zápasu, potřebujeme znát silné stránky obou aktérů. Tady jsou.

Glover Teixeira Jiří Procházka
Trpělivost Nečitelnost
Odolnost KO úder
Zem Rychlost a pohyb
Zkušenosti Fyzická kondice

Možné scénáře titulového zápasu UFC Teixeira – Procházka

1) Dominance Procházky v postoji

Jirkova doména je jednoznačně postoj. V něm dokáže být díky svému hodně neortodoxnímu, místy až divokému stylu, hodně nevypočitatelný. Ve svém repertoáru má celou řadu různých technik, což naposledy odnesl Dominick Reyes díky pekelnému loktu z otočky. Soupeř se musí mít na pozoru každou vteřinu boje. Jiří má v rukou doslova granáty a je schopný na jednu ránu vypnout jakéhokoliv soupeře.

S tím se zároveň pojí fakt, že jeho hlava (stejně jako Teixeirova) hodně snese. Několikrát se v minulosti během sparingů, ale i v zápase uchyloval k tomu, že cíleně zastavovat rány soupeře svoji hlavou. Scénář, který se jeví jako pravděpodobný, a zároveň by ho čeští fanoušci přijali samozřejmě s nadšením, je KO v podání Jirky Procházky spíše v první polovině zápasu. V jeho schopnostech je ale určitě knokautovat Brazilce i v pozdějších, tzv. kolech šampionů (4.,5.)

2) Takedown a kontrola na zemi Teixeiry

Největší hrozbou, se kterou může Teixeira vyrukovat, bude určitě snaha přenést zápas na zem, tam dominovat a trpělivostí se dopracovat až k vítězné technice. Glover je fantastický zemař, který je nejen skvěle technicky vybavený, ale zároveň disponuje i velkou silou, což je na zemi doslova „smrtící kombinace“, ze které by se Jirkovy velmi těžko utíkalo.

Gloverovou velkou předností je nepochybně zmíněná trpělivost, která je založená na posbíraných zkušenostech během dlouhé kariéry. Nikam se nežene. I když jeho styl paradoxně působí tak, že jde neustále hlavou dopředu. Vždycky ale ví, co dělá a čeho tím chce dosáhnout. Velmi silný je v klinčích a celkově v práci na pletivu. Právě tam dokáže stáhnout soupeře pod sebe a následně ho trápit, jako to udělal v posledním zápase s Janem Blachowiczem.

Naopak střed Oktagonu a k tomu pohyblivější soupeř Teixeirovy příliš nechutná. Ve zkratce se dá říci, že čím méně se bude klinčovat a případně bojovat na zemi, tím vzrostou Procházkovy šance na vítězství. Hrozba ukončení zápasu na zemi se v každém případě bude s přibývajícím časem a potem na tělech obou borců snižovat.

3) Maratonský zápas s vítězným koncem pro české barvy

Svým „buldočím“ pojetím boje a vyvíjením neustáleho tlaku na soupeře, jsou si Procházka s Teixeirou hodně podobní. Rozhodovat by tak mohla fyzická kondice, zejména tehdy, protáhne-li se zápas na vícero kol. V tomto případě jsou trumfy na straně Jirky Procházky.

Teixeira totiž řešil na začátku přípravy zdravotní komplikace, které ho nakonec donutily posunout zápas na červnový termín. Přesnou charakteristiku zranění samozřejmě neznáme, avšak v zápase to také může sehrát podstatnou roli, speciálně pokud budou oba nucení jít za hranici fyzických možností. Přímo z úst trenérů Karaivanova s Hovězákem zároveň víme, že si Jirka v přípravě sáhl na dno svých sil a po této stránce bude v zápase fantasticky připravený.

Jiří Procházka v zápase o titul UFC živě na Fortuna TV

Pak je tu ještě jeden extrémně důležitý faktor. Psychika. Jiří je i v tomto doslova přírodní úkaz, který si jde za svým cílem po cestě, kterou si se svým týmem jasně vytyčil. Byť jde o největší zápas jeho kariéry, není pravděpodobné, že by to s jeho nastavením mysli v zápase jakkoliv zamávalo.

To stejné se dá říci i o Gloveru Teixeirovy. Ten už má za sebou titulové zápasy, což by teoreticky mohla být jeho výhoda. Na druhou stranu je ale obhajoba titulu většinou náročnější, než jeho první zisk. V hlavách obou borců se tento duel rozhodovat nebude.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Paddy Pimblett patří mezi největší hvězdy současné UFC

Organizace UFC - program, zápasníci, eventy a statistiky

UFC je nejlepší MMA organizace na světě. ✨ Podívejte se na kompletní informace, které naleznete podrobně rozepsané v článku.

Glover Teixeira a jeho typické gesto na váze

Glover Teixeira - životopis a statistiky UFC bojovníka

Brazilec Glover Teixeira je bývalý šampion ⭐ polotěžké divize UFC, jehož kariéra a život nabízí jeden z nejsilnějších příběhů ❤️ napříč...

Valentina Shevchenko - Zdroj Dawid S Swierczek, Shutterstock.com

UFC 275: Shevchenko vs. Santos - analýza, kurzy a tip

Na turnaji UFC 275 dojde na titulový souboj ženské muší váhy. Valentinu Shevchenko čeká v další obhajobě nebezpečná Taila Santos. Sázkový...