Dominantní, ale zákeřný? Trénink není zápas. Chimaev by se hodně divil, myslí si trenér Stach

Respektovaný grapplingový specialista Jan Stach se stal teprve nedávno součástí trenérského týmu Jiřího Procházky. Během krátké chvíle se ale i on sám od něj hodně naučil. Co říká na potencionální souboj s Khamzatem Chimaevem?

Khamzat Chimaev si opakovaně dobíral Jiřího Procházku Foto: Profimedia

Zápas může přijít velice brzy

Co se týče brazilského Jiu Jitsu, je Jan Stach jednou z nejuznávanějších osobností v Česku. Stále ještě aktivní zápasník a také trenér Terezy Bledé, či Davida Dvořáka, se v letošním roce stal součástí trenérského štábu Jiřího Procházky. Jeho analytický přístup a přímočarost si BJP opakovaně pochvaluje a nic na to nemění ani nedávna porážka na turnaji UFC 295.

Vsaďte si na bojové sporty u Tipsportu s bonusem 500 Kč zdarma

Byla to i pro něj obrovská zkušenost. Přestože Jan Stach několik UFC turnajů se svými svěřenci absolvoval, turnaj ve vyprodané Madison Square Garden, byl něčím speciálním. Porážka Procházky v něm ale zanechala různorodé pocity.

sipka Čtěte také: Jak jsme cestovali přes Atlantik na MMA zápas roku

V tuto chvíli je na stole hned několik variant, s kým by se mohl Jiří utkat v nadcházejícím zápase. Podle Stacha by bylo ideální mít co nejdříve znovu jasně daný cíl a konkrétního soupeře, protože soustředění na konkrétního protivníka je zdaleka nejefektivnější.

Podle jeho slov je velice pravděpodobné, že na základě Procházkova aktuálního nastavení, přijde zápas v dohledné době. Do budoucna Stach nevylučuje ani pro tuto chvíli zdánlivě nereálné match-upy. Jiří je podle něj nakloněn různým věcem a zkouškám, proto se klidně v budoucnu můžeme dočkat zápasu s Jonem Jonesem, o kterém se v minulosti už několikrát hovořilo. Zároveň je tu i jeden čečenský chlapík s pořádně prořízlými ústy. Ano, souboj s Khamzatem Chimaevem je rovněž možnou variantou.

„Jedna z věcí, kterých jsem si u Jirky všiml je ta, že i když ve sparingu nakoupí, nejde toho druhého sestřelit a naopak zůstává pořád klidný. Na to, jaké má schopnosti, tak se ve sparingu chová velmi dobře a bere ten trénink, jako proces ke zlepšení a ne k tomu, aby si nahnal ego.

Naopak podle toho co jsem slyšel o Khamzatovi, tak ten funguje jako pravý opak. Samozřejmě ten jeho wrestlingový styl umožňuje do toho šlapat v tréninku naplno, protože když by Jirka sázel KO, tak by měl problém sehnat sparingpartnera.

Myslím si, že pokud na ten zápas dojde, tak by mohl být Khamzat nepříjemně překvapený v kontextu toho, co možná s Jirkem zažil na tréninku před několika lety. Od Khamzata je naivní hodnotit něco na základě jedné tréninkové jednotky,“ řekl Jan Stach pro isport.cz v podcastu Fight!

Stach tím narážel na to, že Chimaev se v minulosti chlubil tím, že kdysi ve Švédsku při sparingu zdemoloval a následně uškrtil Jiřího na zemi, což ale mohlo být do jisté míry zapříčiněno právě rozdílným přístupem k tréninku, kdy si Chimaev má potřebu vždy a za každou cenu dokazovat, jak kvalitní je zápasník. „Musíme si ale uvědomit, že existují tréninkové a pak zápasové typ, což Khamzat pravděpodobně vůbec nebere v potaz“, myslí si Stach.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.