Návrh vlády na zdanění výher hráčů nad 50.000 Kč – podepište petici

Parlament ČR se začal zabývat tzv. "Ozdravným balíčkem", jehož součástí je i vládní návrh zákona na zdanění výher hráčů nad 50 000 Kč. Ten přitom výrazně poškozuje hráče hazardních her i samotný stát. Prosíme, podepište petici jako nesouhlas s tímto nelogickým krokem.

Parlament ČR Foto: Profimedia

Vládní Ozdravný balíček 2023 může mít negativní dopad na hráče i stát

Nejen příznivci kurzových sázek musí v těchto dnech pořádně zbystřit. V Parlamentu leží na stole návrh zákona, v rámci kterého vláda požaduje snížení limitu pro osvobození výher z hazardních her od daně z příjmu fyzických osob ze současného 1 000 000 Kč na 50 000 Kč. Co to v praxi může znamenat?

Výhry hráčů převyšující v součtu za rok hranici 50 000 kč by nově podléhaly dani z příjmů. Daň z výher se přitom podle zákona uplatňuje na 6 různých kategorií her (technické hry, kurzové sázky, poker atd.). Reálně by tato povinnost byla prakticky neproveditelná nejen ze strany hráče, který by si musel vést podrobnou evidenci všech svých sázek a výher u všech provozovatelů, ale i z pohledu státu v rámci zpětné kontroly.

sipka ZDE PODEPIŠTE PETICI proti zdanění výher hráčů. Seznam podpisů nebude nikde zveřejněn, pouze předán jako celek Parlamentu České republiky a Ministerstvu financí.

Detailní popis a konkrétní příklady toho, co vše tento návrh obnáší si přečtěte tady. Dopady tohoto návrhu jsou mnohem obsáhlejší a stojí za to se s nimi seznámit. Asociace hráčů pokeru a kurzových sázek s tímto vládním návrhem zásadně nesouhlasí a požaduje ponechání současného limitu. K tomu je zapotřebí, aby se komunita semkla, jednohlasně vyjádřila nesouhlas prostřednictvím petice a tím zlepšila vyjednávací pozici.

V praxi se reálně může také stát, že hráči vznikne povinnost odvést daň i přes to, že napříč všemi typy her bude v celkové ztrátě. Důležité je také zmínit, že by zde docházelo k dvojitému zdanění výher, neboť hráči vkládají do hry finanční prostředky, které jsou již zatíženy daní odváděných provozovateli.

Paradoxní na tom je, že kromě hráčů může tento návrh výrazně poškodit samotný stát. Zamýšlený přínos pro státní rozpočet je v době úprav veřejných financí a snižování státního rozpočtu velice diskutabilní hned z několika důvodů. Hrozící tendence hráčů směřovat svoje sázení a hraní k nelegálním provozovatelům, je pouze jednou z nich. U těchto nelegálních provozovatelů je přitom hra nejen rizikovější ve všech ohledech, zároveň zde dochází k nedodržování zákonů ze strany provozovatele, kteří neodvádí státu hazardní daň, ani daň z příjmu.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.