Ohlédnutí za UFC 295: Jak jsme cestovali přes Atlantik na největší MMA zápas roku – 3. ČÁST

Konečně je to tady. Sobota 11. listopadu 2023. Nejočekávanější den našeho pobytu v New Yorku a velký okamžik pro českou bojovou scénu. V rámci závěrečné části našeho ohlédnutí za výletem do Ameriky vás provedeme turnajem UFC 295. Let’s go!

Den turnaje Foto: FightLive.cz

Ticho před bouří

Sluncem zalitý New York na první pohled nevykazoval nic zvláštního. Všude mraky proudících lidí ve všech směrech. Nekonečné troubení a povyk. My jsme ale cítili stoupající adrenalin a nervozitu. Den „D“ nadešel.

Jestli v New Yorku předchozí dny něco spojovalo, byly to naše nekonečné rozpravy o všemožných scénářích titulového duelu Procházka vs. Pereira. Já jsem se v den zápasu rozhodl zkrátit čekání a vzhledem k luxusnímu počasí jsem vyrazil na delší procházku do přístavu Staten Island na jižním cípu New Yorku. Tam jsem se nalodil na známou oranžovou loď a kochal se pohledem na Sochu Svobody. V hlavě už jsem ale měl večerní program, a zda máme všechny články perfektně odladěné.

Předchozí díly si můžete přečíst zde:

Přípravy vrcholily a my odpočítávali poslední hodiny do zahájení turnaje UFC 295. Do Madison Square Garden jsme vyrazili s dostatečným časovým předstihem. Před halou se to už hemžilo fanoušky a také pofidérními prodejci, kteří nabízeli kopii originálního trička k příležitosti pořádání UFC 295. To jsem ještě netušil, že bezprostředně po skončení eventu tyto služby s povděkem využiji.

Na bráně probíhala detailní bezpečnostní kontrola. Místním security dokonce vadil i laciný stativ na mobilní telefon, který musel po čas konání turnaje zůstat v kapse. Hned na prvních eskalátorech mě potkalo velké štěstí, když mi vypadly dioptrické brýle a jeden z fanoušků mi je ochotně podal. Mimochodem tato situace se opakovala již podruhé, protože o pár dní dříve mi brýle vypadli dokonce na rušné ulici v blízkosti MSG. I v tomto případě ale jeden z "Newyorčanů" neváhal, doběhl mě, a jednu z nejdůležitějších osobních věcí mi vrátil. Díky moc.

Madison Square Garden Foto: FightLive.cz

Dostatečný časový prostor jsme využili k prohlídce útrob haly. Stánky s oficiálním UFC merchem, možnost vyfotit se se šampionským pásem, či zkouška postřehu skrze pohybovou hru (bohužel jsem se neumístil), parádně navozovaly atmosféru této velkolepé akce. Vlastně nám ani moc nevadilo, že jsme halu obkroužili hned několikrát, než jsme našli náš sektor.

Ještě před vstupem na tribunu se nám na vlastní oči naskytl pohled na cenné artefakty, které se týkaly hokejových NY Rangers, či NY Knicks, hrající NBA. Historie tu byla cítit na každém kroku a při pohledu na hraný dres Wayna Gretzkyho mi běhal mráz po zádech.

Dres Waynea Gretzkyho Foto: FightLive.cz

UFC champ Foto: FightLive.cz

Pro zajímavost pivo v Madison Square Garden vyšlo na nějakých 20 dolarů, což je věru nekřesťanská částka, avšak lze to brát jako jakousi daň za to, že jsme se na místo vůbec dostali. Horším zjištěním bylo to, že zrzavý mok za příliš mnoho nestál, co se kvality týče. To nás ale nemohlo rozhodit.

Jsme na místě Foto: FightLive.cz

Zápasy šly v rychlém sledu a nabídly skvělou podívanou

Jako první moment spojený se zahájením turnaje UFC 295 mi okamžitě naběhne, když legendární hlasatel Bruce Buffer prováděl svoji tradiční předturnajovou rozcvičku přímo v kleci. Když pak o pár vteřin později poprvé promluvil do mikrofonu svým nezaměnitelným hlasem a oficiálně tím zahájil očekávaný galavečer, euforie v nás mohla propuknout naplno.

Jednotlivé zápasy odsýpaly poměrně rychle. Hned v první duelu celé karty knockoutoval Jamall Emmers svého soupeře po 49 vteřinách prvního kola. Nejvyšší světová MMA kvalita byla s každou další bitvou jasně znát.

UFC 295 Foto: FightLive.cz

Odhlédneme-li na chvíli od samotných zápasů, pak se o obrovské pozdvižení postaral bývalý americký prezident Donald Trump, který dorazil na místo činu před zahájením hlavní karty. Nutno dodat, že skandály opředený Trump je (nejen) v New Yorku nesmírně populární a diváci mu své sympatie dali hlasitě najevo.

V mezičase jsem párkrát odběhnul zpět do útrob, kde neustále proudilo velké množství fanoušků. Najednou jsem si ale všiml, že u jednoho chlapíka se shlukuje větší množství lidí, tak jsem šel ze zvědavosti zjistit, o koho se jedná. Dillon Danis sice během své MMA kariéry nebyl nikterak populární, to se ale změnilo po boxerském zápase s Loganem Paulem. Jedním z mála, na které Dillon pokývl na znamení souhlasu s fotkou, jsem byl kupodivu já.

Dillon Danis Foto: FightLive.cz

Zpět k zápasům. O parádní highlight večera se chirurgicky přesným high kickem postaral Benoit Saint-Denis, který v prvním kole knockoutoval oblíbeného Matta Frevolu.

V následném zápase Jessica Andrade ukončila ve 3. kole Mackenzie Dern a vysloužila si ovace fanoušků. V hlavním předzápase večera učinil Tom Aspinall krátký proces se Sergejem Pavlovichem a získal prozatímní titul těžké váhy.

Parádní atmosféra UFC 295 Foto: FightLive.cz

Turnaj UFC 295 tak rázem dospěl k velkému finále. Jako první nastupoval do klece Alex Pereira, který od diváků vysloužil potlesk, zatímco v případě Jirky byl místy slyšet i pískot. To jsme se samozřejmě snažili vyvážit hlasitým potleskem. Tribuny se v tu chvíli zaplnily do posledního místa.

Výsledek zápasu, stejně jako jeho průběh, je všeobecně dobře známý. Upřímně, bezprostředně po zápase jsme zůstali stát, jako opaření. V tu chvíli v nás převládala hořkost a zklamání. V zápětí se ale dostavila hrdost, to když Jirka jako pravý šampion a válečník odpovídal na otázky Joe Rogana. Nakonec jsme tedy z arény odcházeli s vědomím, že tahle cesta rozhodně nekončí a BJP bude brzy v plné síle zpět.

Pereira vs. Procházka Foto: FightLive.cz

Odchod z Madison Square Garden byl vzhledem k velkému množství lidí a úzkému koridoru velmi pozvolný. Díky šnečímu tempu jsem zahlédl před halou onoho prodejce „fake“ triček UFC 295, který provedl skvělý marketingový tah a poslední kusy zlevnil na 10 dolarů, a to už mě nemohlo nechat chladným. Jako vzpomínka to posloužilo bezvadně.

Před halou se mi ještě povedlo ulovit fotku s UFC bojovníkem Marlonem Chitem Verou, který zrovna odjížděl v nablýskané limuzíně. Přestože nás zklamání stále ještě neopouštělo, rozhodli jsme se udělat v hotelovém lobby pozápasový livestream, kde jsme mimo jiné popisovali naše bezprostřední pocity.

Marlon Vera Foto: FightLive.cz

Setkání s českými fanoušky a Jiřím Procházkou

Tím ale večer ještě zdaleka nekončil. Pár dní před turnajem jsme dostali pozvání do jednoho z místních barů, kde se měla podle ideálního scénáře konat bujará oslava vítězství Jiřího Procházky. V první fázi jsme pod náporem únavy váhali, zda se na místo vydat, nakonec jsme ale usoudili, že tam přeci jen můžeme posbírat zajímavé materiály. A to se potvrdilo.

Hned po našem příchodu nás oslovila dvojice českých fanoušků, kteří dlouhodobě žijí v New Yorku. Společně jsme rozebírali zápas skrz na skrz a zaháněli žal místním pivem. Přímo na místě byl kromě skupinky českých fanoušků i trenér Hovězák a další členové Jiřího týmu.

Zhruba po hodině dorazil k našemu velkému překvapení i Jirka Procházka, čímž opakovaně prokázal svoji velikost a profesionalitu. Navzdory pochmurné náladě jsme mu vzdávali hold a snažili se ho psychicky povzbudit. V přítomnosti Čechů jsme se relativně dobře bavili a alespoň na chvíli přišli na jiné myšlenky.

BJP Foto: FightLive.cz

Česká parta Foto: FightLive.cz

Poté, co nás obsluha hospody již odkázala k východu, jsme se rozhodli zkusit udělat nemožné. Najít ve 2:00 ráno krámek, kde nám prodají pivo. Přestože místní znalci tvrdili, že se to může povést, narazili jsme na pravidlo, kdy v určitou noční dobu není možné v New Yorku koupit alkohol. Značně promrzlí jsme tedy tuto misi vzdali, rozloučili se s českou skupinkou a vyrazili směr hotel.

V neděli jsem se vydal do Central Parku a navštívil jsem slavný Hotel Plaza. Úbytek energie už byl ale po celém týdnu značný. Na pokoupení posledních suvenýrů a sezení v Taco Bell to ale ještě stačilo.

Nejelegantnější hotel v celém New Yorku Foto: FightLive.cz

Sbohem Ameriko

V pondělí v podvečerních hodinách jsme vyrazili směr domov. Přestože nás musel na letišti v Newarku vyhlašovat a nahánět místní hlasatel, nakonec jsme úspěšně nasedli do letadla a okolo 19. hodiny opustili NYC. Tak zase příště Ameriko.

Veskrze pracovní výlet do New Yorku byl úžasnou zkušeností, na kterou budeme dlouho vzpomínat. Na tomto místě se patří poděkovat firemnímu vedení, které nás na místo vyslalo a také vám, fanouškům FightLive.cz, za vaší přízeň, díky které jsme mohli tohle všechno absolvovat. Doufáme, že jste si to prostřednictvím našich sociálních sítí a článků užili spolu s námi. Díky! 🙏

Odlet Foto: FightLive.cz

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Paddy Pimblett patří mezi největší hvězdy současné UFC

Organizace UFC - program, zápasníci, eventy a statistiky

UFC je nejlepší MMA organizace na světě. ✨ Podívejte se na kompletní informace, které naleznete podrobně rozepsané v článku.

Jiří Procházka  v souboji s Gloverem Teixeirou

Kalendář MMA akcí (turnajů) v Česku a ve světě

Podívejte se na kompletní program galavečerů MMA v Česku i ve světě. ❤️ V článku naleznete přehledný seznam nejdůležitějších turnajů pro...

Český šampion polotěžké váhy UFC Jiří Procházka

Jiří BJP Procházka MMA zápasy, UFC, statistiky a životopis

Jiří BJP Procházka je prvním českým šampionem nejlepší světové organizace UFC ⭐. Podívejte se na jeho unikátní cestu bojovníka, pro kterého...