Vlado Lengál: životopis – MMA kariéra, zápasy a bilance

Vlado Lengál je jednou z nejlepších pérových vah OKTAGONu a teď se chystá vystoupat na vrchol milionové pyramidy. Přečtěte si Vladův životopis a připomeňte si jeho zápasnickou historii.

TIPSPORT GAMECHANGER
BARK – DEIGA-SCHECKRYŠAVÝ
OKTAGON MMAOKTAGON VÝZVA
SIVÁKRŮŽIČKA
ZÁPASY A BILANCE

Vlado Lengál Foto: OKTAGON MMA

Vlado Lengál – věk, výška, váha a další informace

Vlada Lengála zná většina fanoušků MMA především coby bojovníka organizace OKTAGON MMA, Vladimír se ještě před postupem ke smíšeným bojovým uměním věnoval čistě postojovým disciplínám. Celkově absolvoval něco kolem dvou set zápasů, do povědomí širší veřejnosti se ale dostal až s OKTAGON Výzvou.

Teď si český bojovník klestí cestu vzhůru žebříčkem, kde už posbíral cenné skalpy. Do paměti fanoušků MMA se minulý rok v létě nesmazatelně zapsal neuvěřitelným zápasem na Štvanici, kde v prvním kole knockoutoval německého bojovníka Michaela Deiga-Schecka. Promotér OKTAGONu Ondřej Novotný dokonce Vlada neoficiálně nazval bojovníkem roku 2022.

VLADIMÍR „VLADO“ LENGÁL
📌místo narození Znojmo
🪪věk 35 let
🧍‍♂️výška 176 cm
⚖váhová kategorie 66 Kg (pérová váha)
✅výhry v MMA 6
❌prohry v MMA 2
🏅skóre v boxu 12-0
🛑gym Valetudo RK Znojmo

Vlado Lengál – hokej, background v boxu, kick boxu a thai boxu

Vlado je sportovcem odjakživa. Ještě než objevil bojové sporty, věnoval se hokeji, později se ale rozhodl vyměnit oblíbený kolektivní sport za individuálnější box. V téhle disciplíně byl Lengál jako ryba ve vodě, dokázal získat titul a dosáhl bilance 12-0.

Vždycky měl ambici živit se bojovými sporty a tak zápasil, zápasil a zápasil. „Mám nějaké tři registračky a tam mám přes sto třicet amatérských zápasů, ale strašně moc jich bylo bez registračky,“ prozradil Vlado v rozhovoru pro iSport.cz. „Pak mám kick box, sambo a MMA, takže ta dvoustovka tam bude,“ dodal Lengál.

ÚSPĚCHY 🏆 V POSTOJOVÝCH DISCIPLÍNÁCH
🏅Dvojnásobný mistr ČR v boxu
🏅Mezinárodní šampion WKF
🏅Šampion Evropy WKU
🏅 Mistr České republiky v kickboxu

Po úspěších v postojářských disciplínách se Vlado rozhodl pro přesun k MMA. Chvíli ale trvalo, než se jeho profesionální kariéra ve smíšených bojových umění vydala tím správným směrem, a tak se musel hned zkraje smířit s dvěma prohrami, přesto Lengál dle vlastních slov nikdy nekoketoval s myšlenkou, že by se s bojovými sporty rozloučil.

Vlado Lengál – začátky v MMA (Lesák, Nepraš)

Když Vlado Lengál zahajoval svou MMA kariéru, měl za sebou pár porážek, zranění a obecně neprožíval nejjednodušší období. Zároveň ale stále toužil po tom zápasit. „Strašně jsem chtěl od OKTAGONu zápas, ale bylo to všechno ve mně tady ty porážky,“ připustil Lengál v rozhovoru pro iSport.cz.

„Tak jsem si vymodlil zápas s Lesákem na OKTAGONu, fakt jsem makal, dřel, ale byl jsem tak svázaný těmi porážkami, že jsem prohrál na body,“ zavzpomínal Lengál na svůj první regulérní zápas v OKTAGONu.

O necelý půlrok později si Lengál spravil chuť v zápasu s Michalem Neprašem, kterého ve třetím kole porazil TKO a kterým zahájil svou vítěznou sérii.

Vlado Lengál vs. Daniel Torres a Tipsport Gamechanger 2

Během pár let od svých začátků v OKTAGON MMA Vlado stihl posbírat několik výher a vybudovat si reputaci. Vysloužil si tak účast v unikátním projektu, který přišel v pravou chvíli – po prohře se Samuelem Barkem. Lítost z porážky vystřídala radost, když Vlada Lengála zařadili do boje o miliony v rámci druhé série projektu Tipsport Gamechanger.

Hned v úvodu čeká Lengála tvrdý oříšek. Český bojovník si to už 2. března rozdá s bývalým šampionem KSW a světovou 39 Danielem Torresem. Někdejší zápasník polské organizace má na kontě čtrnáct výher (z toho 8 předčasných ukončení – 7 KO/TKO a 1 submise) a pět proher.

sipka Podívejte se na sázkový tip zde: Oktagon 54 Tipsport Gamechanger: Lengál vs. Torres – analýza, kurzy, tip a livestream

Vlado Lengál vs. Samuel Bark

Asi jako většina zápasníků, i Vlado Lengál touží po titulové šanci. Samuel Bark měl být jen další překážkou, kterou je třeba na cestě k titulu zlikvidovat, zápas ale bohužel dopadl jinak, než Vlado očekával.

Oba bojovníci patří mezi elitní postojáře a podle toho vypadalo i první kolo. Oba byli velice opatrní a jeden druhého trpělivě načítali. I přesto to byl Bark, komu se dařilo více natrefovat a první kolo si tak ukradl pro sebe.

Ve druhém kole měl Lengál očividně v plánu soupeře utáhnout na zemi, ale i když se mu podařilo doručit takedown, Bark rychle přesunul souboj zpátky do postoje, kde neúnavně sbíral body signifikantními údery. Třetí kolo vypadalo velmi podobě a vítězství si nakonec – byť na split decision – odnesl Bark.

Vlado Lengál vs. Michael Deiga-Scheck (Štvanice)

Skvělý zážitek fanouškům Lengál připravil v souboji s Brazilcem Michaelem Deiga-Scheckem a také si za to vysloužil Tipsport bonus za výkon večera. Zápas, který se odehrál během speciálního turnaje na Štvanici, zpočátku pro Lengála nevypadal dobře, když po dynamické přestřelce inkasoval od Schecka tvrdý kop na játra.

sipka Čtěte také: Vlado Lengál žije svůj sen. Prozradil, jak mu slova Ondřeje Novotného změnila život

To s Lengálem sice otřáslo, ale ačkoli šel Deiga-Scheck tvrdě po ukončení, Vlado se vzpamatoval a zaskočil Brazilce nečekaným takedownem. Zápas se pak rychle vrátil do postoje, to už byl ale Lengál znovu ve své kůži a zahrnul soupeře salvou tvrdých úderů. Deiga-Scheck dlouho odolával, ale Lengál nepolevil a sestřelil ho nemilosrdně na zem, kde ho po necelých třech minutách ukončil.

Vlado Lengál vs. Cem Kuyumcuoglu

V únoru 2023 se Lengál v rámci turnaje OKTAGON 38 pobil v kleci s tureckým bojovníkem Cemem Kuyumcuoglu. Už tehdy se měl Lengál původně utkat s Brazilcem Deiga-Scheckem, ten ale musel odstoupit a Lengálovi se tři dny před soubojem změnil protivník.

V prvním kole se borci vzájemně oťukávali, poté se strhla vcelku vyrovnaná přestřelka, Lengál ale souboj koncem prvního kola přesunul na zem, kde jasně dominoval. Soupeře se snažil uškrtil, ale dříve než to stihl, zazněl gong.

V druhém kole se zápas po minutě přestřelování v postoji znovu přesunul na zem. Kuyumcuoglu se zuby nehty snažil duel vrátit do postoje, kdykoli se mu ale podařilo dostat na nohy, Lengál ho opět hodil na zem. Tam už dvojice také zůstala a Lengálovi se podařilo po čtyřech minutách druhého kola protivníka ubít ground and pound a připsat si tak ukončení na TKO.

Vlado Lengál vs. Karol Ryšavý

V listopadu roku 2022 Vlado Lengál svedl bitvu pod střechou organizace FABRIQ MMA. Soupeřem mu byl šampion 3. série reality show OKTAGON Výzva Karol Ryšavý. Jiný byl zápas už v tom, že šlo o short notice a Lengál v něm nastupoval ve vyšší váhové kategorii, než je zvyklý. Z obvyklé pérové váhové kategorie si odskočil do lehké.

O to větším překvapením byl výsledek duelu, který neměl dlouhého trvání. Souboj skončil po dvou minutách prvního kola. Těsně předtím než sám Ryšavý takzvaně hodil ručník do ringu, inkasoval od Lengála spinning backfist, který mu zlomil čelist.

Slovenský bojovník se ještě chvíli snažil zranění nevnímat a ukončit Lengála na zemi, nakonec ale zápas raději odmával.

Vlado Lengál vs. Michael Krčmář (OKTAGON Underground)

Během covidu, po roční odmlce, kterou Lengálovi zařídila zlomená čelist, organizace OKTAGON MMA znojemskému bojovníkovi nabídla účast v dalším ze svých projektů – čistě standupovém OKTAGON Undergroundu, kde si to Lengál měl rozdat s Michaelem Krčmářem.

Lengál s odhodláním nabídku přijal, avšak na jeho výkon mělo vliv mnoho faktorů – celý rok nejen bez zápasu, ale obecně bez kontaktu, především však úmrtí v rodině, konkrétně Vladova tatínka, které se pochopitelně odrazilo na bojovníkově psychice. Zápas se dočkal všech tří kol, ale Krčmář Lengála přebouchal na body.

Pánové si o rok později střihli v rámci turnaje pod pravidly Undergroundu odvetu. Lengál měl už tou dobou započatou vítěznou sérii, kterou zahájil soubojem s Michalem Neprašem. Lengál byl v lepší psychické i fyzické formě a dal to Krčmářovi pocítit a porazil ho na body.

Vlado Lengál vs. Roman Paulus (OKTAGON Výzva)

Po půlroční pauze, kdy se Vlado Lengál dostával ze zlomeniny ruky, kterou utrpěl během zápasu s Tadeášem Růžičkou, se znojemský bijec účastnil OKTAGON Výzvy, v rámci které se v kleci potkal se slovenským bojovníkem Romanem Paulusem.

Tímto zápasem bohužel pokračovalo Lengálovo smolné období. Nejenže ho mladý bojovník utáhl v prvním kole na submisi, ale Lengál ze souboje především odcházel se zlomenou čelistí, která ho opět odstavila, a to tentokrát na celý jeden rok.

Vlado Lengál – všechny MMA zápasy, bilance

VLADO LENGÁL
Daniel Torres Oktagon 54: Kincl vs. Wawrzyniak (2. 3. 2024)
Prohra Samuel Bark Oktagon 50: Keita vs Samsonidse (9. 12. 2023) Split DEC 3 (5:00)
Výhra Michael Deiga-Scheck Oktagon 45 Speciál (28. 7. 2023) KO 1 (2:49)
Výhra Cem Kuyumcuoglu Oktagon 39: Jungwirth vs. Neves (11. 2. 2023) TKO 2 (4:12)
Výhra Karol Ryšavý FABRIQ MMA (5. 11. 2022) TKO 1 (2:07)
Výhra Tomáš Kuruc DFN 8: Boj o Tron (22. 10. 2022) KO 1 (1:29)
Výhra Michal Nepraš Oktagon 31 (26. 2. 2022) TKO 3 (1:30)
Výhra Igor Lukačovič Gladork Arena 10 (15. 1. 2022) TKO 3 (4:49)
Prohra Luboš Lesák Oktagon 28 (25. 9. 2021) Split DEC 3 (5:00)
Prohra Roman Paulus Oktagon 5 Challange (8. 9. 2020) Submise 1  (1:06)

Vlado Lengál vs. Václav Sivák

V listopadu 2022 si Vlado Lengál odskočil z MMA klece do zápasu pod pravidly K-1 s Václavem Sivákem. Lengál přijal tenhle duel na poslední chvíli, na zápas šel po směně v práci, a tak i navzdory výsledku lidé ocenili jeho výkon.

První kolo bylo vcelku vyrovnané, ačkoli Sivák trápil Lengála tvrdými low kicky. Už v druhém kole byl Sivák dominantnější a uštědřil Vladovi high kick, který Vlada viditelně vykolejil. Třetí kolo definitivně ovládl Sivák, Lengál ale držel až do konce, a tak si Bad Boy připsal na konto vítězství na body.

„Porážel jsem všechny soupeře, jediný, s kým mi to ulítlo, byl Vašek Sivák, což si ale myslím, že na mistra světa a velkýho talenta a na to, že jsem nebyl vyspaný, to pro mě byl optimální výkon,“ řekl Lengál pro Deník Sport.

Vlado Lengál vs. Tadeáš Růžička (IAF 2)

V roce 2020 si Vlado Lengál střihnul zápas v postoji (K-1 v malých rukavicích) v rámci druhého eventu organizace I Am Fighter. Soupeř Tadeáš Růžička byl od počátku aktivnější, a zatímco si ho Lengál trpělivě měřil, Mawar ho neúnavně okopával. Koncem prvního kola se Lengálovi podařilo Růžičku předním hákem doslova posadit na zadek, ale ten byl zase okamžitě na nohou.

Jak promo zápasu slibovalo, šlo o neskutečnou přestřelku. Hladový Růžička neúnavně tlačil a Lengál houževnatě držel i přes nespočet tvrdých kopů, kterými ho Mawar trápil. Přestože to Lengál nedal Růžičkovi ani zdaleka zadarmo, vítězství na body si odnesl jednomyslně Růžička. Lengál si bohužel v tomto zápasu ve třetím kole zlomil ruku, což ho na půl roku vyřadilo ze hry.

Vlado Lengál: osobní život – rodina, manželka, děti

Vlado Lengál má s manželkou Markétou dva syny – Vláďu a Marka. Dětem svůj sport nijak nevnucuje, přesto se jeden z jeho synů, starší Vladík, rozhodl otce následovat. Vedle toho ale také hraje fotbal, který u něho zatím prý vede.

Když se chtěl Vlado Lengál po jednom ze zápasů svého syna pochlubit na sociálních sítích, strhla se na něj lavina kritiky, že jde o nevhodný sport pro děti. Lengál ale vysvětlil, že tréninky i zápasy mají svá pravidla a že navzdory nevoli veřejnosti je na syna hrdý.

Vlado Lengál v mnoha rozhovorech prozradil, že během jeho začátků v OKTAGONu řešil mnoho osobních problémů, vedle jiných i úmrtí svého otce. Otevřeně přiznal, že měli komplikované vztahy, a právě proto je jedním z jeho cílů být svým dětem co nejlepším tátou.

sipka Přečtěte si rozhovor s Vladem zde: Vlado Lengál: Jdu vyhrát před limitem a šokovat evropskou scénu. Budou zase lítat bomby!

Vlado Lengál – zajímavosti

  • Vlado Lengál připustil, že se ho lidé často ptají na jeho původ, konkrétně jestli je Rom. „Nejsem, ale každý se mě na to ptá. Já s nimi vyrůstal, kolem boxu se točí strašně moc lidí, znám nějakou hantýrku a podobně, ale našla se doma kronika z babiččiny strany, datovaná od roku 1501 a můj předek, který založil náš rod, byl Arab,“ prozradil v podcastu Slovo do pranice.
  • Vlado Lengál v podcastu Slovo do pranice přiznal, že ho extrémně rozčiluje, když si někdo kouše nehty.
  • Lengálova žena Markéta o něm v jednom z rozhovorů řekla, že na něm má ráda jeho houževnatost, schopnost věci dotáhnout do konce a jeho organizační dovednosti. Na druhé straně je prý podle ní někdy příliš přísný na děti, paličatý a nedochvilný.
  • Vlado lengál prozradil v jednom z rozhovorů, že si v registračkách napočítal kolem padesáti knockoutů.
  • Během OKTAGON Challange mu Roman Paulus zlomil čelist, jeho touha pořad dotočit byla tak velká, že raději podepsal reverz. Podrobnosti čtěte zde: Vlado Lengál: Nechal jsem si sdrátovat pusu, abych se mohl vrátit do Oktagon Výzvy

Připomeňte si Vladův triumf na Štvanici:

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

1️⃣ Kdo je Vlado Lengál?

Vlado Lengál je MMA bojovníkem organizace OKTAGON MMA. Podrobnosti o bojovníkovi se dozvíte v článku.

2️⃣ Jaký největší úspěch zaznamenal Vlado Lengál v MMA?

Než se vrhnul Lengál do světa MMA, sbíral úspěchy v postojových disciplínách. V MMA na titulovou šanci stále čeká, do paměti fanoušků se ale nesmazatelně zapsal svým výkonem proti Michaelu Deiga-Scheckovi.

3️⃣ S kým bude Vlado Lengál bojovat v Tipsport Gamechanger?

V úvodu druhé série projektu Tipsport Gamechanger čeká Vlada Lengála bývalý šampion KSW Daniel Torres.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Král Severu Jan Malach

Jan Malach – profil, kariéra a statistiky MMA zápasníka

Král severu Jan Malach je milovník libereckého kraje❤️, stand-up comedy i komentování v angličtině. Fighter s vysokoškolským titulem 👨‍🎓 a...

Matěj Peňáz je jedním z největších českých MMA talentů

Matěj Peňáz - životopis a zápasy bojovníka MMA, statistiky

Matěj "MONEY" Peňáz🤑 je český zápasník, který se postupně z postojových disciplín natrvalo usadil v MMA. 🧨 V 25 letech má to nejlepší...

Karlos Terminátor Vémola

Karlos Terminátor Vémola - životopis a zápasy MMA bojovníka

Karlos Terminátor Vémola ✨ je jeden z nejvýraznějších českých MMA bojovníků historie i současnosti. Jako první Čech bojoval ve slavné UFC...