Neuvěřitelný výkonnostní sešup. Prezident UFC i fanoušci posílají legendu do důchodu

Tři a půl roku. Tak dlouho čeká Tony Ferguson na vítězství v UFC. Legendární "El Cucuy" přitom ještě v roce 2020 patřil mezi největší hvězdy. Jenže pak započala nelichotivá bilance, která nebere konce.

Tony Ferguson sbírá v UFC jednu porážku za druhou Foto: Profimedia

7 proher v řadě Tonyho Fergusona. Přijde konec v UFC?

Jakoby se nemohl probudit ze zlého snu. Hvězdný bojovník Tony Ferguson posbíral v posledních 3 a půl letech 7 porážek v řadě, několik tvrdých KO, a k tomu se dostavily i problémy v osobním životě. Ještě na začátku dekády byl přitom na vrcholu žebříčku lehké váhy a plánoval ukořistil šampionský pás.

Bývalý prozatímní šampion z roku 2017 byl svého času považován za jednoho z nejlepších bojovníků UFC. Až do poloviny roku 2020 sbíral v nejlepší světové organizaci jednu výhru za druhou, nad jeho síly byl v roce 2012 pouze Michael Johnson, který ho dokázal porazit na body.

sipka Vyzvedněte si bonus na sázení za jednoduchou registraci zde

O 5 let později vybojoval Ferguson v souboji s Kevinem Leem prozatímní titul lehké váhy a zdálo se, že si podmaní lehkou divizi na dlouhé roky. To se ale nestalo. Naopak, přišlo hodně temné období.

Po zisku prozatímního titulu ještě porazil Ferguson Anthonyho Pettise a následně Donalda Cerroneho, jehož titulové ambice ukončil doktor. Jenže v květnu 2020 Tonyho Fergusona tvrdě ukončil Justin Gaethje a přebral od něj pás prozatímního šampiona.

Porážka s Gaethjem byla pro kariéru Tonyho Fergusona zlomová. Následovaly totiž další neúspěchy s Oliveirou, Dariushem, Chandlerem, Diazem, Greenem a naposledy Paddy Pimblettem, který veterána UFC jednomyslně porazil na body.

S každou další porážkou to šlo s Fergusonem z kopce. Na jeho projevu a sebevědomí se zásadním způsobem podepsalo KO od Michaela Chandlera z roku 2022. Bývalý šampion Bellatoru totiž na začátku druhého kola vypnul Fergusona nevídaným front kickem a obrázky Fergusonova "zmačkaného" obličeje následně obletěly celý svět. Stále však platilo, že vždy dokáže doručit atraktivní výkony, pročež si ho UFC stále ponechávalo ve svých řadách.

BILANCE TONYHO FERGUSONA V UFC
2011–2019 2020–2023
15–1 0–7
10 bonusů 1 bonus

Zakletý zápas s Khabibem

V nejslavnější éře Conora McGregora a Khabiba Nurmagomedova se Tony Ferguson tak trochu v pozadí dral na výsluní divize. Právě jeho souboj s neporaženým dagestánským orlem je považován za jeden z nejsmolnějších matchupů v historii UFC.

Zápas musel být vinou zranění či pandemie covidu několikrát zrušen, přestože se oba vzájemně podívali do očí na staredownu. Na přímou konfrontaci ale nikdy nedošlo. Na česko-slovenské scéně je k tomuto příběhu připodobňován souboj mezi Vlastem Čepem a Matějem Peňázem, kterému rovněž osud do této chvíle nepřál.

sipka Nepřehlédněte: UFC veterán Tony Ferguson zná trest za řízení v opilosti

Prosím, Tony, už stačilo

Prezident Dana White's se nechal opakovaně slyšet, že si přeje, aby Tony Ferguson odešel do zápasnického důchodu. Stejnou myšlenku vyslovil i na tiskové konferenci po turnaji UFC 296. V zápase s Pady Pimblettem totiž Ferguson zejména v prvním kole znovu utržil několik tvrdých ran, jako například skvěle našasované naskočeného koleno mladého Angličana. Jen silou vůle nakonec Ferguson dotáhl zápas alespoň k bodovému rozhodnutí, další vlně kritiky se ale po svém výkonu nevyhnul.

Jenže Tony Ferguson je typem bojovníka, který si za žádných okolností nepřipustí, že jeho největší slávu už vzala voda. Navzdory těžkým porážkám stále nepochybuje o tom, že se může znovu prodrat až na vrchol žebříčku, a co víc, získat titul.

Po 7 porážkách v řadě se logicky zase o něco hlasitěji mluví o jeho konci. Hlavní slovo ale vždy má vedení UFC v čele s Danou Whitem, a tak si na odpověď, zda uvidíme ještě Tonyho někdy zápasit pod hlavičkou ligy mistrů MMA, budeme muset počkat. Jeho zdraví i odkaz by si ale zasloužily, aby pověsil rukavice na hřebík a vyhlížel místenku v Síni slávy, kde by si nepochybně zasloužil být.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bryce Mitchell tvrdě padl

Scéna jako z hororu. Bryce Mitchell po děsivém knockoutu na UFC 296 ubezpečuje fanoušky

Z těch obrázků běhá mráz po zádech. Americký bojovník Bryce Mitchell utrpěl na UFC 296 brutální KO, po kterém se svíjel v záchvatových...

Český šampion polotěžké váhy UFC Jiří Procházka

Jiří BJP Procházka MMA zápasy, UFC, statistiky a životopis

Jiří BJP Procházka je prvním českým šampionem nejlepší světové organizace UFC ⭐. Podívejte se na jeho unikátní cestu bojovníka, pro kterého...

Paddy Pimblett

Paddy Pimblett – životopis, bilance bojovníka a zápasy v UFC

V UFC je sotva pár let, přesto úspěšně rozviřuje vody divize lehké váhy.💪 Přečtěte si, kdo je Paddy Pimblett a jak vypadala jeho cesta do...