Návod, jak uplést boxerské copy (bez i s kanekalonem)

Zatoužili jste někdy po účesu, jaký vídáme obvykle v MMA klecích nebo ringu? Přečtěte si, jak si uplést boxerské copy, kde sehnat barevná vlákna (kanekalon) a jaký je nejjednodušší způsob pro začátečníky.

BOXERSKÝ COP – NÁVOD
KANEKALON – KDE KOUPIT, JAK VYBRAT
BOX. COP S KANEKALONEM – NÁVOD PRO ZAČÁTEČNÍKY

Boxerské copy s kanekalonem Foto: Pexels

Boxerské copánky v ringu (a nejen v ringu)

Také nemůžete při jakémkoli ženském zápase spustit oči z krásných rovnoměrných a barevných copánků? Coby velmi pevný a pohodlný účes si tahle úprava vlasů získala své nezaměnitelné místo v bojových sportech a například zápasník UFC Sean O’Malley je důkazem toho, že nejen u žen.

A variant je mnoho: Můžete mít plnou hlavu drobných copánků nebo zvolit masivnější copy a rozprostřít je rovnoměrně po hlavě do čtyř pěti proudů (viz fotografie níže, na níž je slovenská bojovnice Lucia Krajčovič na turnaji Oktagon 45 na Štvanici) nebo se nechat inspirovat Hilary Swank ve filmu Million Dollar Baby, kde coby boxerka chodila do ringu zásadně s dvěma francouzskými copy.

Lucia Krajčovič na Oktagon 45 Štvanice Foto: OKTAGON MMA

Boxerský cop návod (bez kanekalonu). Jak uplést boxerské copy?

Možná jste při prvním pohledu na boxerský cop (který je oproti tomu klasickému vystouplý) usoudili, že postup bude příliš složitý, ve skutečnosti jde ale v podstatě o běžný copánek s jednou drobnou změnou – u toho tradičního překládáte postranní prameny přes prostřední pramen horem, kdežto u toho boxerského je to opačně, postranní prameny vedete pod ten uprostřed spodem.

Pokud vaše pokusy pokaždé pohoří na nedostatečném utažení nebo nerovnoměrném rozdělení pramenů – cop sice vypadá dobře, ale sem tam vám někde vypadl nějaký neposedný vlásek, což celkový dojem kazí – můžete si pro začátek pomoci tím, že si vlasy rozdělíte do pravidelných pramenů (viz video) ještě předtím, než se samotným copem vůbec začnete:

Boxerské copánky s kanekalonem. Co je kanekalon a kde ho sehnat?

Na to, abyste si udělali boxerské copánky, nemusíte nutně mířit do ringu nebo do klece. Trend pestrobarevných copánků dolehl i na malé princezny, a tak tento účes umí nejedna maminka. A jak že se takové copy dělají? Níže přinášíme návod.

Prvně je potřeba sehnat si kanekalon. Jde o umělá vlákna, která jsou k dostání v různých délkách, strukturách a barvách. Můžete zvolit přírodní barvu nebo si vybrat z pestré palety barev od modré, přes růžovou až po fialovou. Sehnat se dá jak hladký kanekalon, tak vlnitý či kudrnatý. Jde o velmi odolná vlákna, která při správné údržbě vydrží neporušená 3 – 6 měsíců.

Kanekalon se dá sehnat v mnoha e-shopech – některé se na prodej kanekalonu dokonce specializují. Kromě jednobarevných jsou v nabídce i ombré kanekalony (postupné zesvětlení odstínu od kořínku po konečky), ale i kanekalony, které reagují na slunce (obvykle se zvýrazní jejich barva, ze světle růžové se stane fuchsiová, z lila fialová a podobně).

Boxerské copy (Easy Braid, Jumbo Braid): Jak vybrat vhodný kanekalon?

Když narazíte na e-shop s kanekalonem, obvykle si budete moci vybrat ze dvou základních variant – easy braid anebo jumbo braid. Vybírat se dá z obou variant, důležitá je ale struktura. Pro začátečníky jsou vhodnější, jemně krepatá vlákna, protože se s nimi lépe pracuje. Jemnější a hladší vlákna se snáz zamotají do přírodních vlasů a je pak velmi složité je rozplést.

Vybírat také můžete podle zakončení. Pokud chcete dosáhnout co nejpřirozenějšího efektu, je lepší vybrat si vlasy sestříhané do špičky, to obvykle ale bývají právě vlákna s hladší strukturou, a tak je možná lepší zpočátku tento estetický detail neřešit.

Dva boxerské copánky s kanekalonem – návod pro začátečníky

Způsobů, jak vytvořit boxerské copánky s kanekalonem, je více, chce to ale praxi. Určitě chvíli potrvá, než techniku pletení copánků zvládnete dokonale, ale existují tipy, které vám v začátcích mohou výrazně pomoci. Pojďme se podívat na nejjednodušší způsob pletení copů s použitím kanekalonu, který je ideální pro úplné začátečníky.

  1. Navlhčete si vlasy.
  2. Vytvořte si uprostřed hlavy pěšinku.
  3. Jednu část vlasů stáhněte do gumičky, aby vám nepřekážely.
  4. Nad čelem u pěšinky si vezměte tenký pramen vlasů, stáhněte ho tenkou gumičkou několik centimetrů od hlavy. Pod gumičkou rozdělte vlasy napůl, čímž si vytvoříte prostor, kterým provlíknete kanekalon. Uprostřed délky kanekalonu stáhněte gumičku až k hlavě a pramínky přírodních vlasů schovejte mezi umělá vlákna.
  5. Na rozdíl od klasického copánku, u něhož překládáte postranní prameny horem přes prostřední, překládáte v tomto případě naopak spodem.
  6. Než začnete ze stran postupně ke kanekalonu připojovat přírodní vlasy, třikrát přeložte pramen kanekalonu a utvořte začátek copánku. Poté začněte připojovat přírodní vlasy a tímto způsobem vytvoříte celý copánek.
  7. Uvolněte druhou půlku vlasů a postupujte stejně.

Pro lepší představu doporučujeme zhlédnout toto video:

Způsobů je ale více, některé složitější než jiné. Můžete se zkusit inspirovat například následujícím videem:

Boxerské copánky Praha – Kde vám udělají nejhezčí boxerské copánky?

Pokud se necítíte dostatečně zruční nebo si jednoduše rádi připlatíte za profesionální zručnost, můžete využít některých specializovaných salónů, které se kromě jiných účesů věnují právě boxerským copům. Ty vám sice neudělají v každém kadeřnictví, avšak počet míst, kde tuto službu nabízejí, se stále zvyšuje, protože tento účes je čím dál populárnější. Takové salóny najdete nejen v Praze, ale i dalších větších městech.

Některé specializované salóny, které obvykle vedle boxerských copů nabízejí i rasta copánky nebo dready, mají v nabídce i doplňkové služby, jako je úprava či oprava copu nebo jejich rozpletení.

Boxerské copy v Praze – cena

Pokud chcete copy s kanekalonem, cena se obvykle odvíjí od toho, jaké umělé vlákno si pro váš účes vyberete. Roli hraje také samozřejmě délka a hustota vašich vlasů, které určují časovou náročnost pletení, a složitost účesu – jestli chcete jeden cop, dva či více. Dva boxerské copy s kanekalonem si však lze nechat udělat zhruba od 470 Kč (zahrnuje i cenu kanekalonu).

Jestliže se rozhodnete vzít vaše copy doslova do vlastních rukou, bude vás účes stát jen investici do kanekalonu. Jeho cena se liší v závislosti na druhu, struktuře a barvě, ale lze ho pořídit zhruba od 80 Kč za kus, který však obvykle lze využít na několik copů.

Boxerské copy se nejmenují „boxerské“ jen tak pro nic za nic. Jde o odolný a pevný účes, díky kterému bojovnicím nepřekáží během zápasu vlasy. Barevné kanekalony jsou hezký doplněk, který účes ještě zpevní. Na česko-slovenské scéně tyto copánky ráda nosí slovenská bojovnice Lucia Krajčovič:

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

1️⃣Jak dlouho vydrží boxerské copy?

Kanekalon jsou sice velmi odolná vlákna a způsob zaplétání copu zaručí jeho pevnost, ale jen na dobu určitou – boxerský cop vydrží hezký přibližně čtrnáct dnů. Více o boxerských copech se dozvíte v článku.

2️⃣Jak se dělají boxerské copánky?

Boxerské copánky se na rozdíl od klasických pletou spodem – postranní prameny překládáte přes prostřední pramen spodem. Více o tom, jak uplést boxerský cop, se dočtete v článku.

3️⃣Jak umýt kanekalon?

Kanekalon propláchněte lehce vlažnou vodou, pro zjemnění vláken můžete použít aviváž (můžete použít i šampon bez sulfátu), kterou jen zlehka nanesete po vlasu od shora ke konečkům. Vlákna nijak nedrhněte a češte je až za sucha. Více o kanekalonu se dozvíte v článku.

4️⃣Jak koupit kanekalon?

Na koupi kanekalonu existují specializované obchody i e-schopy. Můžete vybírat z mnoha druhů, struktur, délek a barev. Více o kanekalonu se dozvíte v článku.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Povinná kontrola bojovníka před vstupem do klece

Pravidla MMA (mixed martial arts) - techniky a bodování

Podívejte se na zásadní informace o pravidlech a technikách stále populárnějšího sportu❤️, kterým je MMA. V článku najdete i pohled do...

Fenomenální Mike Tyson

Legendární Mike Tyson - milovaný i zavrhovaný fenomén

Zná ho celý svět, málokdo mu však rozumí. Nasajte příběh sportovního velikána Mikea Tysona 🥊️ a přečtěte si zajímavosti, které jste o něm...

Katharina Dalisda má před sebou bitvu o titul

Frankfurt zažije teprve druhý titulový zápas žen v historii Oktagonu. Jak ho vidí sázkaři?

Ženský souboj o titul je v předních evropských organizacích velkou vzácností. ❤️ O to víc se mohou fanoušci těšit na hlavní bitvu turnaje...