Jak dělají váhu MMA bojovníci? Hubnutí na hranici sebeobětování

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Shazování váhy před zápasem je důležitá součást MMA. Kromě toho jde ale o velmi diskutované téma. Vše o tom, jakým způsobem bojovníci přistupují k dělání váhy, se dozvíte v tomto článku.

Shazování váhy je velmi náročný proces Foto: Profimedia

Hubnutí v MMA: Nepříjemný proces, který je opakovaně terčem kritiky

Shodit na potřebnou váhu je první důležitou bitvou každého bojovníka. Hubnutí před zápasem je jedním z nejkontroverznějších témat, které se v bojových sportech opakovaně řeší. Proč zápasníci dobrovolně podstupují tento extrémně náročný proces a riskují tím své zdraví? Celou problematiku jsme pro vás shrnuli v tomto článku.

sipka Vyzvedněte si bonus na sázení za jednoduchou online registraci ZDE

Dva přístupy k hubnutí, které se často prolínají

Na začátek je potřeba si říci, že naprostá většina bojovníků nezápasí ve své přirozené váhové kategorii. Fighter, který například běžně váží okolo 85 - 90 kilogramů, volí hubnutí do velterové divize (77 kg). Důležitým faktorem je genetika a schopnost metabolismu zhubnout na požadovaný limit. Tělo zkrátka musí spolupracovat, jinak tohle nikdy fungovat nebude a v takovém případě se nabízí vyšší váhovka.

Shazování váhy před zápasem je pro běžného člověka nepředstavitelně náročným úkolem. Hlavní důvod, proč mnoho bojovníků na poslední chvíli shazuje obrovskou porci kilogramů je ten, aby získali výhodu nad svým soupeřem. Nutno podotknout, že se jedná o zcela legální způsob v souladu s pravidly MMA.

Někdo je ochotný akceptovat případná zdravotní rizika a bere shazování jako nutnou součást tohoto sportu. Jiní ale přistupují k hubnutí mnohem zodpovědněji s minimálními dopady pro zdraví. V obou případech ale nenajdete zápasníka, který by si hubnutí vyloženě užíval. Spíše naopak.

Karlos Terminátor Vémola Foto: OKTAGON MMA

Hubnutí před zápasem působí v mnoha případech až drasticky. Většina bojovníků vypadá na oficiálním vážení den před zápasem velmi nezdravě, mají propadlé tváře, pobledlou barvu kůže, či vypouklé oči. To je způsobeno nedostatkem tekutin, živin a minerálů, o sacharidech ani nemluvě.

To, že si bojovníci dobrovolně odepírají pro tělo potřebné látky, má ale svůj důvod. Chtějí být v zápase těžší, než soupeř, což samo o sobě může výrazně zvyšovat šance na vítězství. Má to ale i svou stinnou stránku, kdy se náročné shazování může na výkonu podepsat velmi negativním způsobem.

Bojovníci přistupují k hubnutí před zápasem dvěma způsoby:

  • Dodržování stravy + stupňující se trénink → začíná zpravidla několik týdnů před zápasem
  • Odvodňování + přísná dieta → postupný proces, který se radikálně stupňuje týden před zápasem

Mnoho bojovníků využívá kombinaci obojího. A oba přístupy mají své výhody i nevýhody. Dodržování správné stravy je nezbytné vždy, ale zatímco někteří volí dlouhodobější a pozvolné hubnutí, jiní si nechávají velkou část kilogramů na poslední týden.

Oba případy se liší zejména v úbytku energie. Musíme si uvědomit, že zápasníci v rámci přípravy podstupují 2, 3, někdy i 4 měsíce před zápasem extrémní fyzickou zátěž. Ti, co volí dlouho dopředu pozvolnou dietu, v závěru tvrdé přípravy pociťují značný energetický deficit, který je způsobený tím, že ve stravě ubírají sacharidy a tuky, které tělu za běžných okolností dodávají potřebné palivo. Váha jim jde ale přirozeně dolů. Tato skupina bojovníků pak zpravidla neshazuje poslední dny tolik kilogramů.

Zápasníci, kteří během přípravy nepodstupují tolik drastickou dietu, mají více energie v závěru ostrých tréninkových jednotek. Jenže oproti první skupině je čeká peklo v podobě odvodňování během závěrečného týdne.

Vsaďte si na bojové sporty u Tipsportu s bonusem 500 Kč zdarma

Jak funguje princip odvodňování?

Odvodňování je ve své podstatě záměrná dehydratace organismu. To má za následek rychlejší redukci váhy. Cílená manipulace s vodou v těle sebou ale nese značná zdravotní rizika, o kterých se dočtete níže v článku.

Příklad postupné dehydratace organismu týden před zápasem:

  • Neděle – 7 litrů
  • Pondělí – 4 litry
  • Úterý – 3 litry
  • Středa – 1,5 litrů
  • Čtvrtek – 0,5 litrů
  • Pátek – Žádná voda až do vážení, které začíná v 9:00

Tyto hodnoty nemusí být pro každého bojovníka striktně dané, pointa je ale jasná = postupně omezovat přísun vody. Oproti doporučenému přísunu tekutin pro běžného člověka začíná tzv. proces odvodňování na cca dvojnásobném množství vody a postupně se to utahuje.

Pokud bojovník razantně zvýší na začátku celého procesu přísun tekutin, prakticky tím aktivuje hormon v těle zvaný aldosteron, který má za úkol zadržovat sodík a draslík. S postupným omezováním vody ale tělo v tomto režimu zůstane, což má za následek časté močení. A častým močením dochází k úbytku na váze.

Redukce jídelníčku je v rámci hubnutí před zápasem poněkud komplikovanější a žádá si poradu s nutričním specialistou. Vše je velmi individuální, vždy je ale nutné dodržovat stejné zásady. Den před vážením a v den vážení je to hlavně kromě zmíněné redukce vody téměř nulový přísun sacharidů.

Vzhledem k tomu, že sůl rovněž zadržuje sodík v těle, doporučuje se omezit sůl na minimum. Cílem je maximální „vytažení“ vody z těla. Bojovníci často v těchto stavech používají slangové označení, že jsou „vysušení na prach“.

V samém závěru shazování – zpravidla den před vážením – přichází na řadu horké vany, běhání na páse a sauny. To vše v opakujících se cyklech. Jak už jsme si řekli, vše závisí od toho, jak tělo konkrétního bojovníka na hubnutí touto formou reaguje, a kolik kilogramů musí dát bojovník ještě dolů.

Například David Kozma poslední kilogramy dělá formou horkých van, do kterých přidává mořskou či himalájskou sůl za účelem rychlejšího prokrvení a funkce metabolismu. Někdo raději volí pocení v sauně v kombinaci s fyzickou aktivitou, jako je například stínový boxing, či běh na páse.

"POMŮCKY" PŘI SHAZOVÁNÍ VÁHY
DEN PŘED VÁŽENÍM
Teplý zábal Několik vrstev oblečení
Sauna oblek Horká vana
Fyzická aktivita Sauna

Proces shazování může mít přímý vliv na výkonnost

Stejně jako je důležité, co možná nejšetrnější shazování, je naprosto zásadní věnovat pozornost následnému doplňování potřebných látek. U mnoha bojovníků zde nastává tzv. jojo efekt, kdy jim stačí menší porce jídla a váha jim okamžitě vystřelí razantně nahoru.

Po oficiálním vážení se rozhodně nedoporučuje začít bezmyšlenkovitě jíst. A už vůbec ne před samotným zápasem holdovat nezdravým pokrmům. Mozek si v tomto stavu sice podvědomě žádá dopamin formou pokrmů, kromě toho, že by ale tělo mohlo zažít metabolický šok, výsledná zápasová váha by se mohla vyšplhat do nežádoucích hodnot.

To by bylo pro zápasníka ve výsledku kontraproduktivní = mohlo by dojít k omezení rychlosti pohybu i celkové fyzické energii. A v neposlední řadě by to mělo negativní dopad na psychiku, která je naprosto klíčovým faktorem v bojových sportech.

V první fázi po vážení je nezbytné doplnit tekutiny, což celá řada bojovníků činí ihned, když slezou z váhy. Poté přichází na řadu v ideálním případě zdravé sacharidy, například formou ovoce a teprve po tom komplexní jídlo. Nejdůležitější je naslouchat tělu a vše skloubit co možná nejefektivněji. Rozhodující jsou zde předchozí zkušenosti a znalost fungování vlastního těla.

Dva příklady za všechny

Na následujících dvou případech známých bojovníků si krásně ukážeme dva různé přístupy ke shazování před zápasem.

  • Karlos Vémola: Legendární terminátor je doslova proslulý svým razantním hubnutím a prácí s vlastní váhou. Jeho běžná mimozápasová váha se pohybuje přes 100 kilogramů, v minulosti ovšem zápasil ve střední váze, kde musel shodit na 84 kg. Karlos přistupuje k hubnutí kombinací všeho možného, přičemž si na poslední noc před vážením nechává klidně i přes 10 kilogramů. Jeho extrémní způsob shazování na poslední chvíli je napříč MMA komunitou dobře známý, pohled na jeho hazardování se zdravím je ovšem vždy velice kontroverzní.
  • Jiří Procházka: Opačným příkladem je bývalý UFC šampion Jiří Procházka, který ke shazování dlouhodobě přistupuje mnohem šetrnější cestou. V jeho případě je to o tom, že se i během ostré přípravy běžně pohybuje na dohled přirozené váze, takže v závěrečné fázi hubnutí mu tradičně stačí 1 – 2 vany a cca 5 kilogramů jde krásně dolů. Na druhou stranu je ale potřeba dodat, že se spekuluje o tom, zda má na polotěžkou váhu dostatečné parametry, respektive zda soupeři nemají v zápase onu hmotnostní výhodu.

To, jak jednotliví zápasníci přistupují ke shazování, má přímou souvislost se zápasnickým stylem, kterým se v kleci prezentují. Zatímco neortodoxní postojář Jiří Procházka potřebuje být v zápase lehký na nohou, elitní wrestler Karlos Vémola zase nabrané kilogramy do zápasu ideálně zúročí při takedownech a následné kontrole na zemi.

Práce s váhou je v MMA alchymie, která nemá přesně definovaný správný postup. Znovu zopakujme, že jde o velmi individuální přístup s většími, či menším zdravotními následky.

Zdravotní rizika spojená s hubnutím

Specifické shazování před zápasem řada lidí tvrdě odsuzuje. Pravdou je, že v žádném jiném sportu k tomuto takovou formou nedochází. Většina odborníků z oblasti zdravotnictví se shoduje, že tělo v těch nejextrémnějších případech značně trpí. I z toho důvodu je na každém vážení přítomný doktor, který v některých případech může snahu o opakované navážení na základě celkového vyčerpání dokonce stopnout.

Drastické shazování nelze podstupovat do nekonečna. Náročné hubnutí před zápasem do velké míry souvisí s tím, proč bojovníci zápasí v průměru 3 - 4x za rok. Jde o to, že každé lidské tělo má své limity a následky hubnutí se mohou projevit okamžitě, ale i v pokročilejším věku.

V posledních letech se začalo bouřlivě debatovat zejména o selhání ledvin, které úzce souvisí právě s odvodňováním. Někdy se fanouškům naskytnou velmi nepříjemné záběry, jako když bojovník / bojovnice zkolabuje na váze, což má většinou za následek odstoupení ze zápasu.

Skvělý rozhovor s Karlosem Vémolou na téma hubnutí si můžete pustit zde:

Darren Till přišel během shazování o zrak

V roce 2018 obletěla svět bojových sportů hrozivá zpráva, že anglický zápasník Darren Till před utkáním se Stephenem Thompsonem během drastického shazování dočasně přišel o zrak. Hubnutí, stejně jako pořizování video záběrů muselo být následně přerušeno a zápas byl zrušen. Teď jistě souhlasíte s tím, že to kolik vydělávají MMA bojovníci, je rozhodně zasloužené. Upozorňujeme, že záběry jsou jen pro silnější povahy.

MMA pravidla vážení

V moment oficiálního vážení jsou pravidla neblomná. Povolený limit u netitulových zápasů (3x5 min.) je 0,6 kg. V případě zápasu o titul na 5x5 min. žádná povolená tolerance není. Pokud titulový aspirant nesplní šampionský limit nemá nárok v zápase získat pás.

Pokud zápasník nesplní váhu na první pokus, má 2 hodiny na to, aby splnil požadovaný limit v rámci opravného pokusu. V opačném případě odevzdá 30% výplaty soupeři, který na základě této skutečnosti nemusí zápas přijmout. Pokud se ale nejedná o výrazné převážení, většina bojovníků i po nenavážení soupeře nakonec k zápasu přistoupí, aby nepřišla vniveč náročná příprava. Možnou alternativou je také to, že se oba bojovníci domluví na tzv. catchweight, tedy váze mimo oficiální žebříčky.

Někdy se stává, že přítomný doktor druhý pokus ani nepřipustí, protože u daného bojovníka hrozí vážné zdravotní riziko. V MMA komunitě se nenavážení bere jako velmi neprofesionální přístup.

V rámci vážení můžeme vídat situace, kdy se bojovník ještě před vstoupením na váhu rovnou svlékne do naha a nechá si přítomnými rozhodčími podržet tzv. stínící kruh. Každý dekagram se počítá. Jiným zase stačí sundat zápasové trenky. Součástí povinného vážení jsou často také bujaré emoce v případě, když váha bojovníkovi ukáže požadovanou hodnotu.

Marek Mazúch na vážení Foto: OKTAGON MMA

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

1️⃣ Jak funguje v MMA shazování váhy?

Hubnutí před MMA zápasem je náročný proces, který se může do určité míry podepsat na výkonu v zápase, ale i na celkovém zdraví bojovníka. Více se o tom dočtete po rozkliknutí článku.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mate Kertesz poráží Christiana Jungwirtha na split decision, OKTAGON MMA

Jak se boduje v MMA? Varianty a kritéria bodového rozhodnutí

V tomto článku rozebíráme, jakým způsobem se boduje MMA zápas ☝. Jaké jsou varianty bodového rozhodnutí 🖊️ a co se v průběhu boje považuje...

Detailní záběr na karfiol

Karfiolové (květákové) uši zápasníků: jaká je příčina?

Možná jste si už někdy položili otázku,☝ proč mají zápasníci různých bojových odvětví na první pohled zdeformované a nehezky vypadající...

UFC bojovnice Mackenzie Dern na váze

Váhové kategorie v MMA (Mixed martial arts) - ženy a muži

Bojovníci v MMA se rozdělují do několika váhových divizí.⭐ Podívejte se na kompletní seznam mužských i ženských váhových kategorií a další...