Ani několikátá změna soupeře mě nemůže zastavit, má jasno Radek Roušal

Čeká ho velký krok v profesionální kariéře. Brněnský fighter Radek Ruchy Roušal si na páteční Štvanici odbude svou premiéru v profi MMA. Jak se na svůj první zápas těší a co říká na opakovanou změnu soupeře? Přečtěte si exkluzivní rozhovor.

Radek Roušal má před sebou očekávanou premiéru v MMA Foto: OKTAGON MMA

Radek Roušal: „Fanoušky si chci získat svými výkony v kleci“

Brněnským gymem Muay Thai v samém centru moravské metropole se v úterý ráno rozléhaly tvrdé kopy a údery. „Ještě tady mám kluky na soukromku, potřebuju se vypotit a makat na váze,“ volá na mě Ruchy hned po mém příchodu.

28letý elitní postojář a první šampion slovenské organizace DFN se v pátek na Štvanici postaví ke svému prvnímu profesionálnímu MMA zápasu. Fanoušci Oktagonu ho ale už dvakrát měli možnost vidět v rámci zápasů pod postojářskými pravidly underground. Teď má před sebou krok do neznáma. Naváže na své úspěchy i mezi pletivem?

MMA - sleduj průběh zápasu zde

Ruchy pod Oktagonem vždy doručil skvělou štípanou. Nejprve si v Brně vyšlápl na Marka Bartla, následně v O2 Aréně v parádním zápase na short notice těsně prohrál s Deigou-Scheckem. Atraktivní pěstní výměny mu ale vynesly smlouvu s organizací Oktagon MMA, čehož si velmi váží. Mediální humbuk okolo jeho osoby s vidinou zápasu na Štvanici v posledních týdnech zesílil.

Radek Roušal si z toho ale těžkou hlavu nedělá a tlak si nepřipouští. Maká dvakrát denně a změny soupeřů se snaží neřešit. Cenné rady a zkušenosti, jak s touto nepříjemnou skutečností pracovat, mu předává kamarád a tréninkový parťák Vlado Lengál, rozhovor se znojemským rváčem si můžete přečíst zde.

Ruchy, kdy ses definitivně rozhodl pro přesun do MMA?

Od ledna tohoto roku jsem se začal připravovat komplexně a zařadil jsem tréninky na zemi, wrestling, všechno, co MMA obnáší. Zkoušel jsem to i předtím, ale moc mě to nebavilo. To se teď změnilo, cítím se v tom čím dál lépe a na Štvanici se hrozně těším. Nikdy předtím jsem tam nebyl ani v roli diváka, takže to pro mě bude něco úplně nového.

Kde a s kým se momentálně připravuješ?

Trénuju nejčastěji tady v Muay Thai Brno. Úterý a čtvrtky jezdím do Znojma za Vladem Lengálem, Michalem Jančuškou a trenérem Rudou Křížem, který mě vlastně všechno naučil. Spároval jsem taky v Chorvatsku. Příprava byla hodně kvalitní a taky stála spoustu peněz.

V rámci tvého prvního zápasu tě bohužel potkala několikátá změna soupeře…

Je to tak, potkalo mě to tento rok už v DFN, kde se mi dvakrát zrušil soupeř, to byl nakonec i jeden z hlavních důvodů proč jsem se rozhodl jít do MMA. Říkal mi to i kamarád Vlado Lengál, že než abych se rval za pár korun, mám zkusit kariéru v MMA. Nakonec jsem do toho šel.

Pro Štvanici se mi měnil soupeř taky několikrát. Naposledy to vypadalo na kyperského soupeře Bozidise, který se ale na poslední chvíli taky zranil. Hlavně, že mi našli náhradu. Neřeším to, vzal bych kohokoliv. Jsem skvěle připravený a chci dobrou přípravu prodat v zápase. Příprava navíc stála hodně peněz, takže jsem o zrušení zápasu z mé strany ani na chvilku neuvažoval, byť je to nepříjemné.

Když jsem se dozvěděl, že se mi opět změnil soupeř, byl jsem zhruba hodinku naštvanej. Pak to ale přejde, tohle prostě k bojovým sportům také patří a nejsem první, ani poslední, koho to potkalo. Beru to tak, jak to je.


Pozn. redakce: Radek Roušal se nakonec utká s nebezpečným Maďarem Armandem Herczegem, na kterého se fanoušci mohou těšit i v rámci britské Výzvy. I pro něj půjde o debut mezi profesionály. Herceg spáruje například se Shemem Rockem a jeho devizou je především zem. Pro Ruchyho půjde o těžkou prověrku i pro to, že Herczeg v posledních 5 letech sbíral zkušenosti na amatérské MMA úrovni. V době pořízení rozhovoru ještě nebyla informace o změně soupeře oficiální.


Jak velkou změnu pro tebe přechod do MMA představuje?

Je to čím dál lepší a hlavně mě to baví. Umím si odpočinout na pletivu i na zemi. Můj styl je ale založený na agresivitě a tlaku v postoji. Chci fanouškům na Štvanici doručit pořádnou show. Aby si už před mým nástupem řekli: „Teď přijde Ruchy, bude to skvělý zápas“. Půjdu do zápasu opět na bomby.

Nejtěžší pro mě bude asi první kolo, těch 5 minut je oproti postojovým disciplínám docela změna. Vždycky se potřebuju pořádně rozdýchat a pak se rozjedu, takhle to mám už delší dobu.

Jak vzpomínáš na tvoje předešlé zápasy pod Oktagon MMA?

Byla to skvělá zkušenost. Se Scheckem jsem zápasil naprosto bez přípravy, navíc jsem byl před zápasem mimo tréninkový režim. Podle mě i fanoušků jsem ten zápas měl vyhrát. On byl ale neskutečně tvrdý a snesl spoustu přesných úderů na bradu, pamatuji si, že jsem z toho byl v zápase dost nešťastný. Myslím si, že jsem si těmi zápasy řekl o smlouvu s Oktagonem, takže na tom mám vlastně dobré vzpomínky.

Čím by si chtěl v Oktagonu nejvíce zaujmout fanoušky?

Vím, že se dá o pozornost říci různými způsoby, ale já bych se chtěl primárně soustředit na moje výkony v kleci. Tak, aby diváky moje zápasy hlavně bavily a splnily jejich očekávání.

Můžeš se momentálně věnovat MMA plnohodnotně, jak si na tom se sponzory?

Smlouva s Oktagonem mi otevřela spoustu nových dveří. Sponzoři na tohle hodně slyší, protože Oktagon má velké jméno. Svým sponzorům jsem neskutečně vděčný a tímto jim děkuji.

Chystáš něco speciálního na nástup, případně staredown?

Staredown dopředu moc neřeším, to vždycky vyplyne až ze situace. Fanoušci se mohou každopádně těšit na show při nástupu, to mám rád a opět něco chystám. (Ruchy prozradil, že vytáhne oblek, který zhruba rok neměl na sobě. Je možné, že půjde o oranžový vězeňský mundur,“ pozn. Redakce)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Robert Bryczek

Vím, jak soupeře překvapit a kde jsou jeho slabiny, hecuje před Štvanicí Robert Bryczek

Rozjetý polský tank Robert Bryczek vyzve na páteční Štvanici Piráta Krištofiče. Při té příležitosti nám titulový aspirant poskytl...

Bojovník Radek Roušal

Radek Roušal - zápasy a životopis kontroverzního bojovníka

Brněnský zápasník Radek Roušal ⚡ je aktuálně jedním z nejlepších českých stand-up fighterů s velmi složitým životním příběhem. ‍☠️ Více se...

Turnaje Oktagon MMA představují nezapomenutelný zážitek

Sledujte MMA online živě - live streamy zápasů zdarma

Smíšená bojová umění MMA 🥊 jsou v České republice aktuálně velmi populární, obzvlášť pak Oktagon. ▶️ Podívejte se, kde a jak sledovat...