Jan Voborník: Staredown jsem očekával. Vémola je profesionál

MMA rozhodčí Jan Voborník je jedním z těch, kdo mají dlouhodobě možnost pozorovat výkony i chování bojovníků pořádně z blízka, a proto jsme se ho zeptali na to, jak viděl sled událostí na turnaji v Brně.

Jan Voborník je předním českým MMA rozhodčím Foto: OKTAGON MMA

Máme za sebou Oktagon 35, na kterém bylo k vidění několik skvělých výkonů i emotivních situací. Vy jste byl hlavním rozhodčím zajímavého duelu mezi Adamem a Nathanem. Jak zpětně tento zápas účastníků Survivoru hodnotíte?

Byl jsem na to zvědavej jako všichni ostatní a vlastně mě to docela příjemně překvapilo. K výsledku asi tolik, že vyhrálo nasazení a Adam to chtěl víc, ale vzhledem k tomu, jak dlouho na to trénovali, myslím, že oba bez ostudy.

Pojďme se přesunout k hlavnímu zápasu a výkonu Patrika Kincla v jeho první obhajobě titulu střední váhy. Čekal jste, že takový bleskurychlý průběh může nastat, nebo jste předvídal spíše delší utkání?

Ne - takovej fofr jsem nečekal. Výsledek mě nepřekvapil, ale ani výhra Alexe by mě nepřekvapila. Ten match up byl skvělej, stát se mohlo víceméně cokoliv a Patrik opět ukázal jak "vychcaným" a komplexním bojovnikem je - v tom nejlepším slova smyslu.

Bezprostředně po zápase došlo k poměrně zvláštní situaci, kdy se měl odehrát první staredown mezi Patrikem Kinclem a Karlosem Vémolou, což si ale Kincl nepřál a Ondřej Novotný jeho přání vyhověl. Co říkáte na tuhle situaci?

Zaskočilo mě to a chápu to tak, že si úřadující šampion chce nechat otevřená vrátka ohledně termínu a soupeře pro obhajobu. V momentě kdy by proběhl staredown v podstatě by tohle vše bylo daný.

Karlos Vémola následně skočil do klece a za hlasitého bučení fanoušků v Aréně poslal směrem ke Kinclovi několik peprných slov. Poté ho šel ujistit, že pás má pouze do konce roku. Myslíte, že ke vzájemné odvetě na konci prosince v O2 Areně skutečně dojde?

Jestli k odvetě skutečně dojde, ať už na konci roku v O2 Aréně, anebo kdekoliv jinde a někdy jindy, vám v tenhle moment nedokáže říct nikdo. Já žil v přesvědčení, že je to víceméně dohodnuto, ale po tom, jak to proběhlo na turnaji Oktagon 35 Brně, už o tom zase až tak přesvědčenej nejsem.

Ondřej Novotný mírnil vášně a celou situaci označil za počáteční promo jejich zápasu. Dá se s tím souhlasit?

Z Karlosovy strany jednoznačně ano.

Patrik Kincl naopak několikrát prohlásil, že Karlos Vémola vpádem do klece a následným proslovem „ztrapnil sám sebe“ a opakovaně poděkoval fanouškům za podporu v dané chvíli. Není to ale z jeho strany poněkud jednostranný pohled na celou věc?

Karlos nám opět ukázal jakým je profesionálem. Především fanoušci Patrika to chápou, jako "ztrapnění sebe sama", ale ve finále o to víc poženou svýho favorita do týhle odvety a navýšej tím očekávání a rezonanci tohohle duelu. Karlos dosáhnul přesně toho, o co stál a to pro všechny zúčastněný partaje.

Karlos je v týhle disciplíně jinde, než všichni ostatní. Vím, že se mu nehodilo jet do Brna, protože měl doma nemocný děti, ale jel tam, protože to k jeho práci prostě patří zrovna tak, jako k práci úřadujícího šampiona patří přijímat výzvy a obzvlášť v tomhle případě jsem ten staredown očekával. Myslím, že se tihle dva nemají rádi dost dlouho a dost otevřeně na to, aby bylo velkým překvapením spíš to, že ke staredownu nedošlo. Nebyl jsem ale u žádných jednání s organizací, takže těžko říct jaké má s oběma bojovníky plány.

O vzájemné odvetě mezi Kinclem a Vémolou se už mluví poměrně dlouho a dokonce prý měla být součástí vyjednávání v rámci příchodu Patrika Kincla do Oktagonu. Speciálně po nedávné, přesvědčivé výhře Patrika Kincla rezonuje tento duel mezi fanoušky i napříč scénou více, než kdy dřív. Vnímáte to tak, že to bude po Zápase století největší duel v rámci domácího MMA?

Jo, jestli tohle klapne, bude to fakt "velký halo", ale rozhodujícím faktorem teď bude to, jestli se šampion požene do obhajoby takhle "nahonem." (Patrik Kincl by měl 3 měsíce na přípravu pro souboj do O2 Areny na 30. prosince s Karlosem Vémolou, pozn. redakce)

Závěrem se zeptám na váš názor na to, kam se Oktagon dokázal za pár let dostat a co považujete za vůbec nejdůležitější faktor na této cestě?

MMA se u nás daří skvěle, organizaci OKTAGON MMA zvlášť a těch úplně nejzásadnějších faktorů, proč to tak je je z mýho pohledu více.

1. Hamršmíd - pořádal galavečery, což byla příležitost vyzápasit se a zápasnicky "uzrát" už v době, kdy byl náš sport doslova na okraji společnosti a všechna dnešní opravdu velká jména domácí scény jsou ve svých začátcích spojena s HELL CAGE a později s organizací GCF. Vyjímkou je opět Karlos - do GCF přišel až po UFC.

2. Novotný, Neruda + Kareš: Promotéři, kteří si střihli válku o No.1. Organizaci na domácí scéně a narvali do ni neskutečnou porci energie, času a peněz. Od začátku bylo jasný, že přežije pouze jedna a vzhledem k větším znalostem a chápání zákonitostí prostředí vyhrál OKTAGON.

3. Végh, Vémola a Procházka: Tváře a charaktery MMA - každej z nich je úplně jinej, s jinou cílovkou a jinýma zbraněma, ale všichni s obrovským záběrem a historií. Procházka navíc úřadující UFC Champ - není nic víc.


Děkujeme, že jste si v nabitém programu udělal čas pro rozhovor s FightLive.cz

ZDE se podívejte na aktuální kurzy

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Karlos Vémola poskytl fightlive.cz exkluzivní vyjádření

Vémola: Ať si říká Kincl, co chce. Jdu si na konci roku pro pás

Možná odveta mezi Karlosem Vémolou a Patrikem Kinclem aktuálně rezonuje celou domácí scénou. Sám Terminátor nám k tomu poskytl exkluzivní...

Rozhodčí to v MMA často nemají lehké

TOP 7 domácích a zahraničních MMA rozhodčích

Ožehavým tématem ⚡ ve smíšeném bojovém umění je pozice rozhodčího. Kdo se řadí k těm nejlepším na světě a kolik vydělají 💰 se dozvíte v...

Šampion střední váhy organizace Oktagon MMA Patrik Kincl

Patrik Kincl - životopis a zápasy MMA bojovníka

Patrik "Inspektor" Kincl patří mezi nejlepší české MMA bojovníky☝ ve velterové a střední váze. Zároveň je trenér a tvůrce podcastů a videí...