Šampion Patrik Kincl reaguje na sloučení organizací PFL a Bellator. Co to fanouškům přinese?

Organizace PFL v pondělí oficiálně oznámila nákup většinového podílů v organizaci Bellator MMA. Názory veřejnosti jsou různé. Podrobnosti si přečtěte v tomto článku.

Patrik Kincl nabízí svůj názor Foto: OKTAGON MMA

PFL odkoupilo Bellator. Plánem je vytvořit spolulídra amerického trhu

O klíčové akvizici se v zákulisí světového MMA mluvilo dlouhé měsíce. Informace byla v podstatě veřejným tajemstvím, avšak nejrůznější právní náležitosti samotný podpis poměrně dlouho odsouvaly. V pondělí šéf PFL Donn Davis celou transakci oficiálně oznámil na svém účtu X.

Ohledně budoucí kooperace mezi oběma organizacemi se nyní vedou vášnivé debaty. Co bude s bojovníky Bellatoru, kteří mají platnou smlouvu? Jaké plány mají matitelé a akcionáři? Odpovědi na tyto otázky zatím nebyly jednoznačně zodpovězeny. Jisté ale je, že Bellator, jak jsme ho dosud znali, definitivně končí a přechází pod hlavičku PFL, která se na MMA mapě objevila teprve v roce 2017 a za jejím vzestupem stojí investice 100 milionů dolarů od saúdského státního investičního fondu.

sipka Tip pro vás: Vyzvedněte si bonus na sázení za registraci zde

Bellator MMA založil v roce 2008 americký podnikatel Björn Rebney. Od roku 2011 byla majitelem organizace společnost Paramount Global, avšak sláva a lesk této značky kontinuálně klesala.

Před několika měsíci vyšlo najevo, že se Bellator potácí v obrovských finančních problémech a prodej je v podstatě nevyhnutelnou záležitostí. A to se nakonec také stalo. Paramount podle zákulisních informací dál zůstala vlastníkem menšinového podílu. Bellator MMA, jako samostatná organizace, dohromady uskutečnila 301 galavečerů. Cena za prodej nebyla oficiálně zveřejněna. Podle několika zahraničních zdrojů se částka pohybuje ve stovkách milionů dolarů.

PFL díky nákupu Bellatoru nyní „vlastní“ 30 % bojovníků patřící do TOP 25 žebříčků v daných váhách podle nezávislého portálu fightmatrix, což je podobné číslo, kterým disponuje současná UFC. Jinými slovy se Professional Fighters League dostala celkovou kvalitou svých bojovníků na úroveň UFC. Pokud bychom se ale bavili o TOP 5 bojovnících v každé váze, tam je UFC o světelné roky vepředu. Naopak co se týče ženského MMA, tam by na tom nově díky nákupu Bellatoru, měla být lépe PFL.

V praxi to logicky nadělalo pořádné vrásky na čele prezidenta UFC Dany Whitea, který se na toto téma v poslední době vyjadřoval buď vyhýbavě, nebo velice podrážděně. Jak velkou změnu to pro rozdělení globálního trhu bude znamenat, ukáže až samotný čas. PFL má totiž oproti UFC obrovské mezery v marketingu a celkovém promování svých turnajů, což musí jednoznačně do budoucna zlepšit. Zcela jisté zatím není ani to, jak přesně hodlá PFL s Bellatorem naložit.

V roce 2024 bychom se podle úvodních vyjádření měli dočkat až 8 turnajů pod názvem Bellator International Series, které budou odděleny od turnajů PFL a měli by převážně využívat neamerické bojovníky. Ve hře je také to, že proti sobě nastoupí v roce 2024 šampioni PFL a Bellatoru.

PFL by ale v každém případě chtěla dále pokračovat ve svém pyramidovém konceptu, kdy vítěz bere šek na milion dolarů. Tohoto formátu by se nově měli účastnit i bojovníci Bellatoru. Dlouhodobou vizi je ale spojit obě značky do jedné a stát se spolulídrem vedle UFC. Čtete správně, nikoliv „dvojkou“, ale spolulídrem. Alespoň tak to vidí Donn Davis.

MMA roste o 10 procent ročně, každý jiný sport o dvě až tři procenta. Budoucnost smíšeného bojového umění je podle Davise zalitá sluncem. PFL má navíc ve svých řadách Jakea Paula se silným online dosahem, a také Francise Ngannoua, který nedávno svedl vyrovnanou boxerskou bitvu s Tysonem Furym. Na obou zmíněných personách bude chtít PFL i po nákupu Bellatoru dále stavět svůj byznys.

Patrik Kincl vidí dvě možné varianty

Přestože se jedná o důležitý krok pro celé MMA, přesný význam a potenciální proměnu trhu ukáže až čas. Patrik Kincl k tomuto dotaženému obchodu na svém IG účtu napsal:

„Už se o tom mluvilo delší dobu a jsem na to sám zvědavej. Jestli z toho bude časem jedna organizace, tak UFC ztratí výraznou konkurenci. Nebo to naopak pomůže a UFC bude nuceno vylepšit podmínky zápasníkům, aby neodcházeli. Doufám, že B je správně a celkovému sportu to jen pomůže. Ale uvidíme…"

Právě neodpovídající výplaty v UFC dlouhodobě hlasitě kritizuje například Jake Paul, podle něhož je celá řada bojovníků krutě podhodnocena na úkor osobního obohacení Dany Whitea.

Existuje tedy předpoklad, že se bojovníci v PFL budou mít finančně mnohem lépe, což může výrazně zamíchat kartami a UFC bude muset urychleně jednat. Rozdíl mezi UFC a jakoukoliv další organizací se zdá být v tuto chvíli propastný a bude zajímavé sledovat, jestli nákup Bellatoru pomůže PFL tento rozdíl alespoň částečně smazat.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Lucie Pudilová

Pudilová v UFC znovu narazila. Na její prohře má prý lví podíl podvod soupeřky

Lucie Pudilová v UFC získala nový kontrakt, na kontě už má však bohužel dvě prohry.⚡ Na její poslední porážce má ale prý lví podíl podvod...

Paddy Pimblett patří mezi největší hvězdy současné UFC

Organizace UFC - program, zápasníci, eventy a statistiky

UFC je nejlepší MMA organizace na světě. ✨ Podívejte se na kompletní informace, které naleznete podrobně rozepsané v článku.

Brendan Allen zaknihoval další vítězství

Praskání i křupání v koleni a kotníku? Pro mistra jiu jitsu Brendana Allena žádný problém

Majitel černého pásu v brazilském Jiu Jitsu, Brendan Allen ukázal o víkendu v rámci UFC Fight Night v Las Vegas svou grapplingovou...