Alex Pereira: životopis, zápasy MMA (UFC) a statistiky bojovníka

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Alex Pereira patří mezi nejvýraznější bojovníky prestižní organizace UFC a co nevidět by ho měl čekat zápas o titul polotěžké váhy. Kdo je Alex Pereira, jak vypadá jeho zápasnická historie a jaká byla jeho cesta do nejprestižnější organizace světa?

ŽIVOTOPISZÁPASY MMAUFC
PEREIRA vs ADESANYAPEREIRA vs BLACHOWICZ
PEREIRA vs PROCHÁZKA
PEREIRA vs. HILL

Alex Poatan Pereira Foto: Profimedia

Alex Pereira: životopis – původ, výška, věk a další základní informace

Brazilský bojovník Alex Pereira je v současné době zápasníkem polotěžké váhy nejprestižnější organizace světa UFC. Dnes se věnuje smíšeným bojovým uměním, v začátcích ale trénoval ryze kickbox. Jako kickboxer získal dva tituly Glory, a to ve střední a polotěžké váze. Jako jedinému se mu v historii organizace podařilo držet dva pásy dvou váhových kategorií současně. Klikněte zde a vsaďte si na bojové sporty.

Vsaď si na MMA - aktuální kurzy ZDE

Svůj debut v UFC otevřel v roce 2021 zápasem s Andreasem Michailidisem (jenž v současné době bojuje o miliony v pyramidě Tipsport Gamechanger v Oktagonu), kterého porazil ve druhém kole TKO, když doručil ostré koleno a soupeře dobil sérií úderů.

ALEX PEREIRA
🆔Jméno Alexandro Alex Pereira
🥊Přezdívka Poatan (v překladu "Kamenné ruce")
🎂Datum narození 7. 7. 1987 (São Bernardo do Campo)
🌏Národnost Brazílie
⏲️Váha/váhová kategorie 92,99 Kg (polotěžká váha)
📏Výška 193 cm
🤝Tým TEIXEIRA MMA & FITNESS
✔️Výhry v MMA 10
❌Prohry v MMA 2

Alex Pereira – background v kickboxu a dva tituly Glory

V roce 2014 započal Pereira svou zápasnickou kariéru na kickboxerské události Glory 14: Zagreb – Middleweight Contender Tournament duelem, který Pereira vyhrál a dostal se tak do divize střední váhy organizace Glory. Poté v organizaci sbíral jedno vítězství za druhým (až na jednu prohru s Arturem Kyšenkem), až se dopracoval k titulové bitvě, v níž vyhrál a získal tak pás šampiona.

V roce 2021 se Pereirovi povedl v rámci organizace Glory nevídaný kousek, když si mohl proti pásu ve střední váze pověsit na druhé rameno druhý ve váze polotěžké. Na jednom z galavečerů vyzval Artema Vakhitova, jehož poté porazil na body (přesněji split decision). Tím se stal Pereira vůbec prvním v historii organizace, kdo držel dva tituly najednou.

Alex Pereira – začátky v MMA, cesta do UFC, bilance a statistiky (Sherdog)

V roce 2015 se rozhodl Pereira přesunout od kickboxu ke smíšeným bojovým uměním. Svou premiéru si odbouchal během galavečera Jungle Fight 82, bohužel však neúspěšně. V této organizaci si pak odzápasil ještě další dva duely, v nichž naopak zvítězil. Před smlouvou s UFC si Pereira střihl ještě jeden zápas pod organizací LFA, kde hned v prvním kole odrovnal Thomase Powella TKO.

BILANCE A STATISTIKY
Výhry Prohry
10 2
8 KO/TKO 1 KO/TKO
0 submisí 1 submise
2 na body 0 na body

V září roku 2021 Pereira podepsal smlouvu s UFC a hned za dva měsíce nato si odbouchal svůj debut s Andreasem Michailidisem (který po konci smlouvy v UFC přešel do Oktagonu, kde v současné době bojuje o miliony v projektu Tipsport Gamechanger), kterého porazil ve druhém kole TKO. Od té doby Pereira absolvoval v UFC dalších šest zápasů a většinu z nich zakončil vítězstvím.

Alex Pereira – titul šampiona střední váhy UFC

V listopadu 2022 se Alex Pereira znovu (předtím spolu párkrát bojovali ještě jako kickboxeři) střetl s Israelem Adesanyou, tentokrát v MMA a pod záštitou UFC. V souboji šlo o titul ve střední váze, který Pereira získal, když v pátém kole Adesanyu ukončil TKO. Kromě toho Pereira získal ocenění Výkon večera. Pás mu bohužel zůstal jen do dubna dalšího roku, kdy si ho od něj v odvetě vzal Adesanya koncem druhé minuty zpátky.

Před odvetou to mezi bojovníky pěkně vřelo:

Alex Pereira – přehled všech zápasů

Alex Pereira má zatím na kontě ve srovnání s ostatními bojovníky UFC pár zápasů, jeho bilance je ale příznivá a oproti osmi výhrám čítá jen dvě prohry. Jednu z nich utrpěl v odvetě s Israelem Adesanyou, díky čemuž přišel o pás ve střední váze. Úplně první prohra Pereiru zasáhla hned na počátku kariéry ještě v organizaci Jungle Fight, kdy ho ve třetím kole uškrtil Quemuel Ottoni.

ALEX PEREIRA – ZÁPASY
Výsledek Soupeř Turnaj Způsob Kolo/čas
WIN Jamahal Hill UFC 300 – Pereira vs. Hill (13. 4. 2024) KO 1/3:14
WIN Jan Blachowicz UFC 291 – Poirier vs. Gaethje 2 (29. 7. 2023) Decision (Split) 3/5:00
LOSS Israel Adesanya UFC 287 – Pereira vs. Adesanya 2 (8. 8. 2023) KO (Punches) 2/4:21
WIN Israel Adesanya UFC 281 – Adesanya vs. Pereira (12. 11. 2022) TKO (Punches) 5/2:01
WIN Sean Strickland UFC 276 – Adesanya vs. Cannonier (2. 7. 2022) KO (Punches) 1/2:36
WIN Bruno Silva UFC Fight Night 203 – Santos vs. Ankalaev (12. 3. 2022) Decision (Unanimous) 3/5:00
WIN Andreas Michailidis UFC 268 – Usman vs. Covington 2 (6. 11. 2021) TKO (Flying Knee and Punches) 2/0:18
WIN Thomas Powell LFA 95 – Pereira vs. Powell (20. 11. 2020) KO (Punch) 1/4:04
WIN Marcus Vinicius Fialho da Silveira JF – Jungle Fight 87 (21. 5. 2016) TKO (Punches) 2/4:55
WIN Marcelo Cruz JF – Jungle Fight 85 (23. 1. 2016) KO (Punch) 1/4:07
LOSS Quemuel Ottoni JF – Jungle Fight 82 (24. 10. 2015) Submission (Rear-Naked Choke) 3/2:52

Alex Pereira – přesun ze střední váhy do polotěžké UFC

V dubnu letošního roku Alex Pereira oznámil svůj přesun ze střední do polotěžké váhy. Hned první souboj v této váhové kategorii mu sliboval v případě vítězství velkou odměnu v podobě případného titulového souboje s Jiřím Procházkou. Tento svůj první duel v polotěžké váze svedl úspěšně koncem června s Janem Blachowiczem, kterého se mu podařilo udolat na split decision.

Alex Pereira vs. Jamahal hill

Alex Pereira si v rámci jubilejního třístého turnaje UFC odbouchal první obhajobu pásu. Jeho protivníkem byl Jamahal Hill, někdejší šampion polotěžké váhy, který se dobrovolně pásu vzdal, když utrpěl zranění, které ho na nějakou dobu postavilo mimo hru. Hill svůj návrat do oktagonu zpečetil rovnou titulovou bitvou, bohužel pro něj ale neúspěšnou.

Zatímco Hill projevil svůj obvyklý temperament, Pereira nastoupil do zápasu se svým tradičním ledovým klidem. Jeden druhého načítali a sem tam padl nějaký samostatný úder či kop.

Na žádné delší kombinace nestihlo dojít, jelikož Pereira si vyčkal na správnou chvíli, a v momentě, kdy si Hill nechránil bradu, zaútočil krátkou kombinací dvou úderů a levým hákem poslal bleskově Hilla k zemi. Zápas tedy skončil v prvním kole v čase 3:14 a Pereira tak nejen obhájil pás, ale připsal si na konto další čisté, v pořadí už páté KO.

Alex Pereira vs. Jiří Procházka

Jiří Procházka se měl po dlouhém hojení ramene vrátit do klece s Jamahallem Hillem, s nímž by zabojoval o navrácení titulu, který po svém zranění uvolnil. Hill si ale bohužel utrhl achillovku a po Procházkově vzoru titul uvolnil, aby mohla divize pokračovat i bez něj. A v tu chvíli se začalo polemizovat, jakého Procházkovi určit soupeře.

Nakonec došlo na již zmiňovanou bitvu Blachowicz vs. Pereira, jejíž vítěz měl odměnou dostat titulový zápas s Procházkou. Tuto šanci si pro sebe nakonec uzmul právě Pereira.

➤ Čtěte také: UFC 295: Jiří Procházka vs. Alex Pereira – datum, kurzy, analýza, tip a livestream

Dlouho se čekalo na ohlášení přesného místa a termínu duelu Procházka vs. Pereira. V rovnici byla spousta proměnných včetně Conora McGregora, který měl ambici nastoupit do konce roku. Nakonec se ale Pereira s Procházkou svého data dočkali a jejich zápas byl ohlášen jako co-main event turnaje, jenž se bude konat 11. 11. 2023 v newyorské Madison Square Garden.

Hlavní zápas turnaje měla původně obstarat jednička těžké váhy žebříčku Jon Jones, který si to měl rozdat se Stipem Miocicem. Jones ale musel odstoupit ze zápasu kvůli zranění a Procházka s Pereirou se tak v kartě posunuli na místo hlavního zápasu.

Alex Pereira vs. Jan Blachowicz

Síly obou zápasníků byly hodně vyrovnané, o čemž svědčí i výsledek – Alex Pereira zvítězil na split decision (nejednomyslným rozhodnutím). Šlo tedy sice o váhavé vítězství, ale pořád vítězství, a tak by se měl Pereira brzy dočkat titulového zápasu.

➤ Čtěte také: Procházka hodnotí Pereiru a srovnává ho s Hillem. Kdo je podle něj těžší soupeř?

Blachowicz v prvním kole sice dominoval, ale unavil se pokusy o to Pereiru uškrtit, ve druhém kole byl polský zápasník vyčerpaný a Pereirovy tvrdé lowkicky mu moc nepřidávaly. Třetí kolo mělo rozhodnout o výsledku, a byť těsně, rozhodčí přiznali výhru Pereirovi. Sice se na tomto výsledku neshodli jednomyslně, ale Pereira měl na své straně více signifikantních úderů a v jeho prospěch hrála i „damage“, kterou soupeři způsobil.

Alex Pereira vs. Israel Adesanya 1

Alex Pereira a Israel Adesanya mají dlouhou a dramatickou historii, možná delší, než většina MMA fanoušků tuší. Prvně se totiž tihle dva potkali už v rámci kickboxerských turnajů organizace Glory. Svedli spolu dva souboje, které v obou případech vyhrál Pereira.

Poté se potkali v UFC, kde se v roce 2022 utkali o pás. Pereira se po vítězství pomocí velmi odvážného knockoutu v pátém kole stal prvním, kdo Adesanyu obral o titul, a to po šesti obhajobách.

Alex Pereira vs. Israel Adesanya 2

Netrvalo dlouho a mezi Adesanyou a Pereirou se chystala odveta. Adesanya si šel do zápasu odhodlaně vzít zpátky svůj pás ve střední váze a to se mu také podařilo. V prvním kole byli oba zápasníci spíše opatrní a padlo jen pár váhavých úderů a kopů. Jakmile Adesanya uštědřil ve druhém kole Pereirovi tvrdý front kick, zápas náhle zrychlil.

Pereirovi se pak podařilo Adesanyu sérií úderů natlačit k pletivu, ale Adesanya mu to rychle vrátil. V poslední minutě druhého kola se Pereirovi znovu povedlo dostat Adesanyu k pletivu a trefil několik pěkných háků a koleno, a když už to vypadalo na Pereirovo vítězství, Adesanya se z jeho dominance vymanil a uštědřil mu tvrdý pravý hák, kterým poslal Pereiru k zemi.

Alex Pereira vs. Sean Strickland

Nejrychleji Pereira za dobu svého působení zatočil v červenci minulého roku se Seanem Stricklandem, kterého ukončil už v prvním kole KO. Stricklandovi po chvíli vzájemného oťukávání (přičemž Pereira soupeři uštědřil víc signifikantních úderů) zakončil zápas nečekaným hákem, který doslova poslal Stricklanda k zemi.

Alex Pereira a osobní život: sestra v MMA, synové, přítelkyně

Alex Pereira má dva syny, s jejich matkou jsou rozvedení, Pereira však sám prozradil, že se svými syny žije. Podle některých zahraničních médií v současné době Pereira randí s televizní reportérkou jménem Merle, jde však o spekulaci, která vznikla na základě Alexovy fotografie na instagramu. Zajímavé také je, že v Alexových zápasnických šlépějích jde i jeho sestra, která bojuje v organizaci Glory a na podzim minulého roku si odbyla svůj debut v MMA.

Alex Pereira si zápasem s Blachowiczem vydobyl šanci na titulový souboj s Jiřím Procházkou:

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

1️⃣ Co znamená přezdívka Alexe Pereiry „Poatan“?

Jeho přezdívka „Poatan“ znamená v jazyce tupi „kamenné ruce“. Přezdívku mu dal jeho první trenér kickboxu Belocqua Wera, který se také zasloužil o to, že Pereira objevil svůj domorodý původ. Více o bojovníkovi se dozvíte v článku.

2️⃣ Kdy bude mít Alex Pereira další zápas?

Alex Pereira má právě za sebou první úspěšnou obhajobu pásu šampiona s Jamahalem Hillem. Žádný další zápas zatím nemá naplánovaný. O případných novinkách vás budeme informovat v článku.

3️⃣ Kdy se Alex Pereira přesunul ze střední váhy do polotěžké?

Alex Pereira oznámil svůj přestup do polotěžké váhy v dubnu roku 2023 a jeho první soupeř v této kategorii byl Jan Blachowicz. Více o Pereirovi se dozvíte v článku.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Makhmud Mach Muradov

Makhmud Mach Muradov - MMA zápasy, statistiky a životopis

Makhmud Mach Muradov je uzbecký MMA bojovník ✌, který má silné vazby na Českou republiku. Aktuálně působí v nejprestižnější organizaci...

Karlos Vémola lítá v průšvihu

Nečekaná zápletka! Karlos Vémola se měl doznat policii v kauze „tygři“

Nedávna kauza Karlose Vémoly okolo nelegálního chovu a distribuce vzácných bílých tygrů nabrala zcela nový spád. Přečtěte si nejnovější...

Leo Brichta vyhlíží svoji budoucnost v RFA

Leo Brichta - kariéra, životopis a statistiky MMA bojovníka

Leo Brichta je svérázný, český MMA fighter, který má v 26 letech našlápnuto k velké kariéře.⭐ Momentálně je jednou z nejvýraznějších tváří...