Fajk a spol. si odnesli od soudu podmínku. Jejich verzi podlomily kamerové záznamy

Už začátkem srpna se projednával případ bratrů Fajkových a jejich kamarádů, kteří se v minulém roce stali aktéry rvačky. Obžalovaní si za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví konečně vyslechli verdikt...

Bratři Fajkové a jejich kamarádi u soudu Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Bratři Fajkové si konečně u soudu vyslechli verdikt. Je trest spravedlivý?

Jan a Lukáš Fajk se společně s dvěma kamarády stali v létě minulého roku aktéry rvačky, z níž druhá strana vyšla s pohmožděninami v obličeji, poraněnými zuby, čelistí a krční páteří. Poškozený se dlouze zotavoval v motolské nemocnici a poté se musel vypořádat s následky zranění.

Včera si obžalovaní u Okresního soudu Praha-západ vyslechli verdikt. Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví jim soud udělil podmíněné tresty. Ty jsou však prozatím nepravomocné a obě strany mají čas na případné odvolání. Nejpřísnějšího trestu se dostalo Janu Fajkovi, který podle svědectví (které potvrdily i kamerové záznamy) celou potyčku rozpoutal.

Mladší z bratří Fajků si odnesl tříletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem, jeho bratr dostal o půl roku kratší odklad a jejich dva kamarádi Ondřej Niederle a Tomáš Tauber odešli od soudu s dvouletými podmínkami. Kromě toho budou muset poškozenému vyplatit finanční kompenzaci ve výši kolem šedesáti tisíc korun.

Jan Fajk si vyřizoval účty, poškozený přispěchal napadenému na pomoc

Celou potyčku rozpoutal mladší z bratrů Fajkových, který si chtěl s jedním z hostů sport baru v Hostivicích vyřizovat jakési účty. Poškozený se měl napadeného mladého muže (který od Jana Fajka inkasoval několik ran a kopanec do břicha) zastat. „Měli jsme rozlučku s fotbalem, pak jsem dostal do hlavy dva údery a pak si nic nepamatuju,“ vypověděl napadený mladík u soudu s tím, že o žádných sporech s Janem Fajkem nemá tušení.

Obžalovaní tvrdili, že jednali v sebeobraně a že na ně poškozený začal útočit jako první. To však kromě některých svědectví vyvrátily i kamerové záznamy. „Obžalovaný Jan Fajk incident vyvolal, poškozený se do něj zapojil v reakci na to. V žádném případě nelze hodnotit jednání ani jednoho z obžalovaných jako nutnou obranu (...) Poškozený nikdy nebyl tím, kdo útočil,“ přiklonila se soudkyně na stranu obžaloby.

Přitěžující okolností se pro obžalované stal fakt, že se všichni aktivně věnují bojovým sportům (Lukáš Fajk zrovna nedávno zazářil v zápase s Václavem Pejsarem) a celé věci neprospělo ani to, že Lukáš Fajk bitku dosti barvitě popsal v podcastu, jehož záznam se přehrával u soudu.

„Frajer mě vzal, že mě hodí na zem takedownem a já jsem se ještě napíchl zády na poličku. Chytly mě takový nervy, že jsem ho začal strašně dobíjet, naštěstí jsem ho libově trefil a uspal jsem ho fakt brutálním knockoutem,“ prohlásil starší z bratrů Fajkových v podcastu.

➤ Čtěte také: Tadeáš Růžička si ze své situace nic nedělá. Přetvářka, nebo naprostá ignorance?

Soud v každém případě prý přihlížel k nízkému věku obžalovaných a faktu, že jsou dosud bezúhonní. Trest mohl být podstatně horší – v podobných případech obžalovaným hrozí tři až deset let odnětí svobody.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Lukáš Fajk

Další kauza à la Mawar? Šampion českého boxu u soudu za ublížení na zdraví

Jeden z nejlepších českých boxerů Lukáš Fajk řeší trable se zákonem. Proč stanul u soudu a co mu hrozí?☝⚖️

Tadeáš Růžička je v pořádném maléru

Novinky v Růžičkově kauze: Policie už vznesla obvinění. Jaký trest Mawarovi hrozí?

V nechvalně známé kauze Tadeáše Růžičky vypluly na povrch nové informace. Policie problémového zápasníka obvinila ze dvou závažných...

Karlos Vémola lítá v průšvihu

Nečekaná zápletka! Karlos Vémola se měl doznat policii v kauze „tygři“

Nedávna kauza Karlose Vémoly okolo nelegálního chovu a distribuce vzácných bílých tygrů nabrala zcela nový spád. Přečtěte si nejnovější...