Sotva McGregor vstoupil do programu, UFC utnulo spolupráci s USADA. Náhoda?

O antidopingové agentuře USADA koluje nejedna úsměvná historka, hlavně se o ní však v poslední době mluvilo v souvislosti s Conorem McGregorem, který se do programu přihlásil teprve nedávno. Teď je ale všechno jinak. Proč ukončilo UFC s agenturou spolupráci?

Conor McGregor Foto: Profimedia

Konec testování. Zaplaví svět MMA steroidy?

Antidopingová agentura USADA bere své poslání skutečně vážně, a tak jsme od česko-slovenských bojovníků vyslechli mnoho až bizarních historek, kdy a za jakých okolností se u nich členové agentury objevili a vyžadovali okamžité testování.

Byť musí jít pro zápasníky mnohdy o velmi otravnou záležitost, USADA podle všeho vykonávala svou práci precizně a dalo se věřit, že bojovníci chodí do klece skutečně takzvaně čistí.

V poslední době se název agentury skloňoval především v souvislosti s Conorem McGregorem, jenž se velmi dlouho zdráhal agentuře poslat veškerou potřebnou dokumentaci, aby jej mohli začít pravidelně testovat.

Po nekonečném čekání konečně The Notorious na sociálních sítích naznačil, že se tak stalo a že ho agentura v brzké době začne testovat. Teď, o pár dní později, je ale zdá se všechno úplně jinak. UFC se podle všeho s agenturou USADA rozchází. A zřejmě ne úplně v dobrém.

Dana White měl s agenturou v poslední době rozpory hlavně právě kvůli Conoru McGregorovi, kterého chtěl postavit do boje co nejdříve. USADA však byla neoblomná a trvala prý i na šestiměsíční lhůtě, po kterou je třeba zápasníka testovat, než je mu dovoleno nastoupit do zápasu.

White si podle všeho pro Conora představoval výjimku, kterou USADA nechtěla připustit. Po celou dobu však UFC trpělivě vyčkávalo a rozchod mezi organizací a agenturou nastal paradoxně až teď, když se McGregor k testování přihlásil. Stojí snad za ukončením spolupráce právě nekompromisní půlroční lhůta?

„Potvrzujeme, že se v neděli 8. října Conor McGregor přihlásil k testování. Po celou dobu vyjednávání s UFC jsme si stáli za tím, že pro všechny platí stejná pravidla. Conor nám musí stejně jako všichni ostatní během šesti měsíců odevzdat minimálně dva negativní vzorky.

Bohužel nemůžeme zaručit, že UFC tyto podmínky naplní, jelikož od 1. ledna 2024 naše spolupráce končí. Naše vztahy s organizací byly v poslední době napjaté,“ přiznal za USADA pro server MMA Fighting Travis Tygart.

„Jsme pyšní na to, co jsme za osm let dokázali a že jsme mohli přispět k tomu, aby byl tento sport čistší. Těžko říct, jak to v UFC bude vypadat od příštího roku, ale to už nás při vší úctě nemusí zajímat,“ dodal Tygart.

➤ Čtěte také: Lajoš Klein popsal bizarní okolnosti testování agenturou USADA. Tohle vás zaručeně pobaví

Celý MMA svět začal teď spekulovat o tom, zda se bez pravidelného a přísného testování tento sport nezačne utápět ve starých „dobrých“ steroidových vodách, doufejme ale, že má UFC náhradní variantu.

„USADA se prý s UFC snažila dohodnout, jenže to nešlo. Liga mistrů se prý vydá jinou cestou, tak uvidíme, o jakou cestu půjde. Nějaké testování se asi přece jen zachová, otázkou je, v jaké podobě a frekvenci.

Je samozřejmě jasné, že je to velká změna, za kterou evidentně zčásti odpovídá i Conor McGregor, jenž údajně vztahy mezi USADA a UFC narušil,“ vyjádřil se k situaci například Kelvin Gastelum. Snad má americký zápasník pravdu a UFC brzy představí náhradní plán.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Lucka Pudilová

Lucka Pudilová: Prohry jsem obrečela. McGregor rád spáruje se slabšími

Lucka Pudilová byla první Češkou v UFC, přesto se i ona musela naučit vyrovnat s prohrami.👊 Jak se dokáže naše top bojovnice vypořádat s...

Khamzat Chimaev

Costa je sice ze hry, Chimaev na tom ale netratí. Dostane více než zajímavou náhradu

Paulo Costa byl přesvědčený, že do zápasu nastoupí, šéf UFC byl ale zřejmě prozíravý a měl v rukávu trumf v podobě velmi zajímavé náhrady....

Islam Makhachev má nového soupeře

Nečekaná změna v hlavním zápase UFC 294. Islam Makhachev má nového soupeře. White se zlobí

Nadcházející číslovaný galavečer UFC 294 v Abú Dhabí doznává velkých změn. Bývalý brazilský šampion Charles Oliveira musel odstoupit....