Aleksandar Rakič: profil bojovníka – původ, UFC, bojový styl, zápasy, statistiky

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Aleksandara Rakiće vnímáme hlavně jako soupeře Jiřího Procházky. Co je zápasník zač, čeho všeho v bojových sportech dosáhl, jak plyne jeho kariéra v UFC a mnoho zajímavostí z jeho osobního života se dozvíte v článku.

ŽIVOTOPISPŘEHLED ZÁPASŮ
UFCBILANCE, STATISTIKY
ZRANĚNÍ
RAKIC vs PROCHÁZKA (UFC 300)
RAKIC vs BLACHOWICZ

Aleksandar Rakič Foto: Profimedia

Aleksandar Rakič: životopis – původ, výška, věk a další základní informace

Fanoušci UFC mají o Aleksandaru Rakićovi povědomí už nějaký ten pátek, sváteční diváci ale tohoto bojovníka UFC pravděpodobně zaregistrovali až s oznámením, že právě tento rakouský zápasník se srbskými kořeny prověří během jubilejního turnaje organizace nejúspěšnějšího českého bojovníka Jiřího Procházku. Klikněte zde a vsaďte si na bojové sporty.

Vsaď si na MMA - aktuální kurzy ZDE

Samozřejmě, drtivé většině českých fanoušků – ne-li všem – je pětka žebříčku polotěžké váhy v tuto chvíli trnem v oku, přesto nelze dravému Srbovi upřít úspěch na poli bojových sportů. Kdo je někdejší překážka Jiřího Procházky na cestě za titulem? Jak se dostal k bojovým sportům a do UFC? To všechno a nejen to se dozvíte v našem článku.

Aleksandar Rakić
🆔Jméno Aleksandar Rakić
🥊Přezdívka Rocket
🎂Datum narození 6. 2. 1992 (32 let)
🌏Národnost Narozen v Rakousku do srbské rodiny
⏲️Váha/váhová kategorie 93 Kg (polotěžká divize)
📏Výška 196 cm
🤝Tým Gym 23, American Top Team
✔️Výhry v MMA 14
❌Prohry v MMA 4

Aleksandar Rakič vs. Jiří Procházka na UFC 300

Aleksandar Rakić se dostal nepochybně do povědomí českých fanoušků i širší veřejnosti ve spojitosti s českým bojovníkem Jiřím Procházkou. S tím si to Aleksandar Rakič rozdal během jubilejního turnaje UFC 300.

Pro oba zápasníky šlo o extrémně důležitý souboj, jelikož se oba vraceli do klece po prohře. Jiří Procházka si porážku připsal koncem minulého roku, kdy o pás šampiona zabojoval s Alexem Pereirou, a Aleksandar Rakić se vrátil dva roky od zápasu s Janem Blachowiczem, který mu kromě prohry vynesl také zranění, které ho na dlouhou dobu vyřadilo ze hry.

Po tak dlouhé rekonvalescenci Rakić naběhl do klece pln energie a v prvním kole to byl on, kdo byl aktivnější a měl zápas pod kontrolou. Do druhého kola Procházka nastoupil výrazně klidnější. Rakičovy kombinace a calf kicky už ho tolik nerozhazovaly a situace se zcela otočila.

V druhé půlce kola Procházka Rakiče shodil na zem, ale na žádné páky ani škrcení nedošlo – český samuraj rakouského bojovníka dobíjel na zemi, dokud rozhodčí neukončil zápas v Procházkův prospěch na TKO.

sipka Více čtěte zde: VIDEO: Rozpačitý začátek s vítězným koncem! Jiří Procházka veze z Las Vegas důležitou výhru

Aleksandar Rakic – začátky v MMA a bojový styl

Aleksandar měl bojovnost v krvi odjakživa. Jako dítě hrál fotbal, kvůli přílišné agresivitě byl ale později vyloučen z týmu, a tak se v pouhých dvanácti letech vrhnul na bojové sporty – konkrétně začínal s boxem a kick boxem.

Svůj první zápas absolvoval ve čtrnácti letech, a než se po dvacítce vrhnul na smíšená bojová umění, absolvoval kolem čtyřiceti duelů. Profesionální kariéru v MMA zahájil v roce 2011 zápasem v německé organizaci RTC s Christianem Rudke, který ho bohužel v prvním kole ukončil na submisi.

Vstup do světa profesionálního MMA se sice moc nevyvedl, prohra s Rudkem ale byla na dlouhou dobu poslední. Od té doby Aleksandar sbíral jednu výhru za druhou, a než v roce 2017 podepsal smlouvu s UFC, připsal si na konto celkem osm vítězství.

V Rakićově stylu je znát background v postojářských bojových sportech. O tom svědčí i jeho bilance – z celkových čtrnácti výher dosáhl devíti na KO/TKO. Přesto se nebojí ani boje na zemi, což ukázal například v zápase s Janem Blachowiczem, v němž se od počátku pokoušel o takedown. Pověstné jsou také jeho tvrdé low kicky, jeho nejoblíbenější technikou je ale head kick.

Aleksandar Rakič a zranění

Aleksandara Rakiće jsme viděli v kleci naposledy v květnu 2022, kdy z ní odešel s nehezkým zraněním kolene. Tak pro něho bohužel skončil zápas s Janem Blachowiczem, se kterým do třetího kola sváděl velmi vyrovnanou bitvu.

První kolo získal na body Blachowicz, druhé naopak Rakić a ve třetím si vedli zhruba stejně, problém ale nastal ve chvíli, kdy Aleksandar špatně došlápl na nohu a lidově řečeno dodělal koleno, které si zranil už tři týdny předtím při sparringu. Následkem byl přetržený přední zkřížený vaz, který Rakiće odstavil na dva roky.

Aleksandar Rakic kariéra: Jaké měl Aleksandar Rakič zápasy v UFC?

Aleksandar započal svou kariéru v nejprestižnější organizaci světa v roce 2017 a pokračoval ve vítězné sérii, se kterou do UFC už přišel. Z prvních čtyř zápasů si odnesl výhru – první porážku v UFC a druhou celkově si Rakić připsal až v prosinci 2019 ve velmi těsném souboji s Volkanem Oezdemirem, který zvítězil nejednoznačným rozhodnutím.

To Rakiće ale nijak nerozhodilo a už v dalším duelu si spravil chuť výhrou. Ve vítězném tažení by nejspíš pokračoval i nadále, kdyby mu neudělalo čáru přes rozpočet zranění, které utrpěl v souboji s Blachowiczem.

Aleksandar Rakić vs. Jan Blachowicz

Jak už bylo zmíněno, tenhle zápas skončil nešťastným zraněním ve třetím kole. Do té doby byl souboj ale velice vyrovnaný. V prvním kole probíhala přestřelka v postoji, kdy se bojovníci vzájemně okopávali hlavně tvrdými low kick.

Už v prvním kole se Rakić snažil dostat souboj na zem, ale nedařilo se mu takedown doručit. Ve druhém kole se mu ale konečně poštěstilo a valnou část kola Rakić kontroloval Blachowicze na zemi.

Do třetího kola oba bojovníci vstupovali s podobným skóre. Ve druhé minutě ale Rakić nešťastně došlápl na pravou nohu a zpřetrhal si kolenní vazy. Blachowicz tak zvítězil na TKO.

Aleksandar Rakič – bilance, výsledky a statistiky

Aleksandar Rakič si za celou svou kariéru připsal jen tři porážky, avšak jedinou jednoznačnou prohru utrpěl hned na počátku své kariéry, kdy ho soupeř v prvním kole ukončil na submisi. Druhá prohra, která přišla až v UFC, byla tak kontroverzní, že mnozí viděli vítězství na Rakičově straně, avšak sudí se rozhodli výhru na nejednomyslné rozhodnutí připsat Volkanu Oezdemirovi. Třetí prohru pak Rakič zaznamenal ve svém posledním zápase s Janem Blachowiczem, kdy ho vyřadily zpřetrhané kolenní vazy, které automaticky připsaly výhru na stranu Blachowicze.

BILANCE A STATISTIKY
Výhry Prohry
14 4
9 KO/TKO 2 KO/TKO
1 submisí 1 submise
4 na body 1 na body

Aleksandar Rakić vs. Thiago Santos

V březnu roku 2021 Rakić svedl během UFC 259 souboj s brazilským bojovníkem Thiago Santosem. Duel se dočkal všech tří kol. Oba zápasníci byli velmi opatrní a během krátkých kombinací načítali soupeře. V Aleksandarův prospěch nakonec promluvila o něco větší aktivita a více signifikantních úderů a zvítězil tak jednoznačně na body.

Aleksandar Rakić vs. Anthony Smith

Rakouský bojovník se v srpnu roku 2020 utkal s americkým „Lvím srdcem“ Anthonym Smithem. Aleksandar si připsal další jednoznačné vítězství na body. Jasně nad Smithem dominoval, a to po celá tři kola. Celkově Američanovi uštědřil čtyřicet čtyři signifikantních úderů, zatímco on od Smithe inkasoval pouhých devět.

Aleksandar Rakić vs. Volkan Oezdemir

V prosinci 2019 utrpěl Aleksandar Rakič první porážku v UFC, když se střetl se švýcarským bojovníkem Volkanem Oezdemirem. Zápas byl velmi těsný a Oezdemir zvítězil nejednomyslným rozhodnutím. Wikipedia uvádí, že sedm z osmi novinářů tehdy vidělo vítězství spíše na Rakičově straně.

Aleksandar Rakić vs. Jimi Manuwa

Zač je toho Rakičův high kick poznal anglický bojovník Jimi Manuwa. Pro toho soubojem s rakouským zápasníkem skončila kariéra v UFC, jelikož si prohrou s Rakičem připsal čtvrtou porážku v řadě. Zápas trval pouhých dvaačtyřicet vteřin, po nichž Manuwa schytal tak tvrdý kop do hlavy, že byl zápas ukončen na KO.

Aleksandar Rakić vs. Devin Clark

Zápas s americkým bojovníkem Devinem Clarkem neměl dlouhého trvání. Aleksandar Rakič byl od počátku ten dominantnější a viditelně šel po ukončení. Dařilo se mu natrefovat víc než soupeři a koncem prvního kola, když Rakič dokázal ustát Clarkův pravý hák a využít Clarkova pádu a dobít ho na zemi, v souboji zvítězil na TKO.

Aleksandar Rakić vs. Justin Ledet

Rakičův druhý zápas v UFC se dočkal všech tří kol a rakouský bojovník si odnesl jednoznačné vítězství na body. O tom, kdo má zápas pod kontrolou, nebylo od počátku nejmenších pochyb. Rakič kompletně ovládl situaci, a přestože se mu nepodařilo Ledeta ukončit před limitem, připsal si velmi jasnou výhru. Zahrnul Ledeta celkem sto čtyřmi signifikantními údery (Rakič inkasoval pouhých dvanáct), a navíc se mu podařilo doručit tři takedowny a jeden knockdown.

Aleksandar Rakić vs. Francimar Barroso

V debutovém zápase se Rakič utkal s brazilským bojovníkem a současným veteránem UFC a aktuálním bojovníkem PFL Francimarem Barroso. Rakič skočil do svého premiérového duelu po hlavě, a přestože se jeho soupeři podařilo doručit dva takedowny, nepovedlo se mu je proměnit v předčasné ukončení. V Rakičův prospěch rozhodl aktivnější postoj a více natrefených úderů a nováček UFC si tak připsal své první jednoznačné vítězství na body.

Aleksandar Rakić – přehled všech MMA zápasů

Aleksandar Rakić – ZÁPASY
Výsledek Soupeř Turnaj Způsob Kolo/čas
LOSS Jiří Procházka UFC 300: Pereira vs. Hill (13. 4. 2024) TKO 2/3:17
LOSS Jan Blachowicz UFC on ESPN 36 – Blachowicz vs. Rakic (14. 5. 2022) TKO 3/1:11
WIN Thiago Santos UFC 259 – Blachowicz vs. Adesanya (6. 3. 2021) Decision (Unanimous) 3/5:00
WIN Anthony Smith UFC Fight Night 175 – Rakic vs. Smith (29. 8. 2020) Decision (Unanimous) 3/5:00
LOSS Volkan Oezdemir UFC Fight Night 165 – Edgar vs. Korean Zombie (21. 12. 2019) Decision (Split) 3/5:00
WIN Jimi Manuwa UFC Fight Night 153 – Gustafsson vs. Smith (1. 6. 2019) KO (Head kick) 1/0:42
WIN Devin Clark UFC 231 - Holloway vs. Ortega (8. 12. 2018) TKO (Punches) 1/4:05
WIN Justin Ledet UFC Fight Night 134 - Shogun vs. Smith (22. 7. 2018) Decision (Unanimous) 3/5:00
WIN Francimar Barroso UFC Fight Night 115 - Volkov vs. Struve (2. 9. 2017) Decision (Unanimous) 3/5:00
WIN Sergio Souza AFC - Austrian Fight Challenge 5 (4. 3. 2017) TKO (Punches) 1/N/C
WIN Martin Batur AFC - Austrian Fight Challenge 1 (20. 6. 2015) KO (Punch) 1/0:26
WIN Marcin Prachnio FFC - Final Fight Championship 16 (6. 12. 2014) TKO (Punches) 3/3:00
WIN Norbert Peter HG - Heimgala 2 (13. 9. 2014) TKO (Punches) 1/4:57
WIN Peter Rozmaring Vendetta - Rookies 2 (6. 7. 2013) Submission (North-South Choke) 1/1:32
WIN Laszlo Czene WFC - Challengers 3 (3. 6. 2012) KO (Head Kick) 1/0:00
WIN Richard Longhimo VFN 3 - Vendetta 3 (18. 3. 2012) TKO (Punches) 2/4:30
WIN Carsten Lorenz FFA - New Talents 15 (4. 2. 2012) TKO (Punches) 1/1:42
LOSS Christian Radke RTC - Rock the Cage 2 (15. 10. 2011) Submission (Guillotine Choke) 1/4:34

Aleksandar Rakić a osobní život: manželka a syn

Aleksandar Rakič si své soukromí, podobně jako Jiří Procházka, střeží, je ale známo, že je ženatý s Melanie Rakič, se kterou před svatbou udržoval dlouholetý vztah. Spolu mají jednoho syna, jehož pojmenovali Andrej.

Aleksandar Rakić – zajímavosti

  • Narodil se sice v Rakousku, ale má srbské kořeny
  • Narodil se ve znamení vodnáře
  • Aleksandar hrál původně fotbal, kvůli přílišné agresi byl ale vyloučen z týmu
  • S bojovými sporty začínal ve dvanácti letech
  • V brazilském jiu-jitsu má v současné chvíli brown belt
  • Zatímco trénoval, přivydělával si Rakić v hotelu prací číšníka či na recepci
  • Jeho oblíbenou postojovou technikou je head kick
  • Na kontě má osm ukončení v prvním kole
  • Pod levým prsem má vytetované jméno svého syna: Andrej
  • Zahraniční média uvádí, že jeho jmění činí něco kolem 5 milionů dolarů, z toho 500 000 prý činí příjmy ze zápasení. V každém případě ale vlastní nemovitost v Rakousku.
  • Rakic vydělává také na spolupráci s několika značkami. Mezi ně patří Phantom Athletics, což je značka pro sport a rekreaci, Berglowe, společnost vyrábějící vitamíny a doplňky stravy, a Nocco, což je značka energetických nápojů.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

1️⃣ Kdo je Aleksandar Rakič?

Aleksandar Rakič je zápasník polotěžké váhy UFC. V současné chvíli ho čeká duel s Jiřím Procházkou. Více o bojovníkovi se dozvíte v článku.

2️⃣ Jak dopadl zápas s Jiřím Procházkou?

V zápasu Rakič vs. Procházka, který proběhl 13. dubna 2024 v rámci UFC 300, zvítězil ve druhém kole Jiří Procházka TKO. Více se dozvíte v článku.

3️⃣ Odkud pochází Aleksandar Rakič?

Aleksandar Rakič se narodil v Rakousku do srbské rodiny.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Procházka vs. Pereira

Alex Pereira srovnává Hilla s Procházkou. A na koho by si BJP vsadil v souboji Pereira vs. Hill?

Tento víkend čeká UFC velkolepý třístý turnaj a pořádně nabitá karta, které vévodí Pereira vs. Hill.💪 Šampion srovnal svého aktuálního...

Speciální sázky na zápas Jiřího Procházky

Speciální kurzy u Fortuny: Procházka vyhraje a napije se z boty? I na to si můžete vsadit!

Fortuna s blížícím se turnajem UFC 300 okořenila kurzovou nabídku o speciální sadu příležitostí k zápasu Procházka vs. Rakič. Čím vším si...

Sean Strickland

Sean Strickland děsí své fanoušky šokujícím přiznáním. Mohou za jeho problémy rány do hlavy?

Zápasník UFC Sean Strickland překvapil své fanoušky přiznáním, které zveřejnil na sociálních sítích.👀Odkud jeho problémy pramení? Někteří...